Spik och skruv

Hitta hjälp och vägledning för vilka slags skruvar, pluggar och spik du ska använda till dina gör det själv-projekt.

    Byggmarknadernas hyllmeter med spik och skruvar kan kännas oändliga. Och utbudet av spik och skruvar likaså. Lycklig är den som endast kan gå rakt fram och direkt ta det den har användning för.

    Det finns med andra ord en uppsjö av olika spik och skruvar och det kan vara svårt att veta vilken typ av spik eller skruv man ska använda till de olika uppgifterna.

    Spånskruven

    Den mest kända skruven är spånskruven, som är en klassisk skruv. Skruven görs av härdat eller rostfritt stål. Skruven finns i otaliga olika varianter och storlekar. Skruven kräver normalt både förborrning och försänkning innan den skruvas i.

    Montageskruven

    Den förbättrade spånskruven som varken kräver förborrning eller försänkning. Fibercut-spetsen på skruven fräser upp träets fibrer, så risken för att träet spricker är minimal. Skruvens spår går hela vägen ut i spetsen, så skruven dras helt in i träet redan från första början. På grund av sina spår tränger skruven långt in per varje varv.

    Träskruv med frässpets

    Med denna skruv får spetsen bra grepp direkt i hårda träslag eller mdf-skivor. Skruvens spår griper tag bra i den typen av trä eller skivor. Stamfräsens spår ovanför spetsen gör väg för resten av skruven, utan att materialet spricker.

    Gipsskruv till trä

    Skruven är specialframtagen för montering av gipsskivor på träreglar. Gängorna drar snabbt in skruven i träet. Det trumpetformade huvudet skonar gipsskivans papplager, så att det inte går sönder när skruvarna skruvas i.

    Gipsskruv till stål

    Skruv framtagen för montering av gipsskivor på metallreglar. Tack vare borrspetsen på skruven kan den skruva sig in i stålprofiler på upp till 2,25 cm:s tjocklek. Trumpetformat huvud som ser till att skruven inte förstör gipsskivans papplager.

    Redaktionen rekommenderar: Rätt pluggar till gipsväggen

    Beslagskruv

    Denna skruv är speciellt framtagen för att fästa byggnadsbeslag i trä. Den breda, lätt avsmalnande halsen fyller upp beslagets hål. Det kraftiga runda huvudet lägger sig i nivå med beslaget och håller fast det mot materialet.

    Glaslistskruv

    Skruven används, som namnet avslöjar, till att skruva fast de lister som ska hålla fönsterglaset på plats. Mycket slanka skruvar av rostfritt stål och linsformat huvud. Borrspetsen är så stark att den kan genomborra stål; det minskar risken för att du spräcker träet. Det samma gör frässpåren på undersidan av skruvens mycket lilla huvud.

    Skruvar till hårdträ

    Med denna typ av skruv krävs ingen förborrning, även om trallbrädorna är av mycket hårt trä. Först borrar sig spetsens gängor igenom träet, och därefter gör gängorna under huvudet plats för skruvens breda hals.

    Isoleringsskruv

    En skruv som är perfekt när du ska ta dig igenom ett lager isolering innan skruven får fäste. Skruvens släta hals gör att isoleringen inte glider isär, och minimerar eventuella köldbryggor, då skruven inte drar sönder isoleringen. Skruven finns med spets för trä och med borrspets som passar till stålprofiler.

    Karmskruv

    Kraftig skruv av härdat stål. Skruven används till montering av dörr- och fönsterkarmar direkt i betong, lättbetong, leca och tegel. Den släta delen på skruven gör att karmen inte trycks för långt in när skruven skruvas i. Skruven kan skruvas direkt i murverk utan att använda plugg, så länge det är förborrat.

    Förstörda skruvar

    De flesta som har arbetat med skruvar har stött på en trasig skruv som gör det riktigt svårt att få ut skruven igen. Detta finns det lyckligtvis bot för. I vår artikel “Skuven är förstörd”, kan du se vad du ska göra.

    Spik är fortfarande smarta

    Även om det kryllar av skruvar ger inte spiken upp. Det finns fortfarande en rad ställen där du med fördel kan använda spik och hammare. Med några väl valda askar med spik på hyllorna i verkstaden klarar du det mesta.

    Klassisk spik

    De fyrkantiga spiken med huvud är de mest klassiska och vanligaste spiken. Spiken är starka och kan användas till allt från klassiska staket till större konstruktioner.

    Rund spik med huvud

    En rund spik med huvud ger inte lika starkt förband som den fyrkantiga spiken. I gengäld spricker inte träet så lätt, om du använder en rund spik. Den runda spiken med huvud kan därför med fördel användas närmare kanter.

    Rund dyckert

    Den runda dyckerten är en spik som man använder inomhus, där man vill undvika att se spikskallen. Spiken får ett begränsa fäste, vilket också är anledningen till att spiken främst används för att hålla lister och liknande på plats.

    Fyrkantig dyckert

    Det finns även en spik som är fyrkantig. Det är en större spik än den runda dyckerten, och en spik man ofta använder utomhus. Exempelvis för att fästa trallbrädor, där man inte vill få ner spiken så långt att det river upp strumpor och skadar barnfötter. Den fyrkantiga varianten finns också i en mindre version, som man kan använda inomhus till att exempelvis fästa dörrfoder med.

    Nubb för takpapp

    Den klassiska nubben till takpapp med sitt extra flata och tunna huvud håller fint fast klenare material, som den lite sprödare pappen, utan att nubben gör bulor i nästa lager takpapp. Nubb finns både i vamförzinkat och rostfritt.

    Spikbleck

    Blecket består av en vågformad platta som man använder för att sätta ihop lättbetong med, medan limmet härdar. Blecket håller fogen och blocken på plats.