Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pluggar - överblick på 5 minuter

Skriv ut Spara artikel

Det finns ett otal pluggar, men du klarar dig med några få. Här har du de 10 viktigaste pluggar.

Pluggar

Flera stora tillverkare av pluggar har försett sina pluggar med färgkoder eller bokstavskombinationer för att det ska vara lättare att välja rätt plugg till jobbet.

Problemet är att tillverkarna inte är överens om märkningen och det gör oss förvirrade. Det råder vi bot på genom att visa de 10 viktigaste pluggarna för gör det själv-arbeten.

I princip kan du klara dig med en enda plugg, universalpluggen, men det kräver att du undviker de allra billigaste utan tillverkarnamn. De är gjorda av plast och förlorar sin smidighet och styrka till skillnad från de dyrare av nylon. Håll dig till välkända produktnamn som Essve, Expandet, Fischer, Thorsman etc.

PLuggar: De 10 vanligaste pluggarna

 1. Universalplugg
 2. Skivplugg, rosett
 3. Skivplugg, metall
 4. Gipsplugg
 5. Skivplugg, vippfunktion
 6. Expansionsplugg, nylon
 7. Expansionsplugg, metall
 8. Fasadplugg
 9. Lättbetongplugg
 10. Spikplugg

Universalplugg

Pluggar: Universalplugg

Den enda plugg som kan användas i alla material. När skruven dras åt expanderar pluggen i massiva material medan den drar ihop sig och bildar en knut i hålrum. En annan fördel med pluggen är att du inte behöver specialskruvar till den utan kan använda vanliga trä-och spånskiveskruvar (diameter mellan 3 och 12 mm). Används för att hänga upp allt från gardinstänger till tunga bokhyllor.

Skivplugg, rosett

Pluggar: Skivplugg, rosett

Rosetten används för montage av tyngre föremål som speglar, hyllor, skåp och liknande på väggar av gips- eller spånskiva med hålrum bakom. Finns för både ett och två lager gips. Pluggen dras ihop till en rosett på baksidan av väggen när man skruvar i en skruv och den kan bära upp till 70 kg.

Skivplugg, metall

Pluggar: Skivplugg, metall

När skruven, som har metrisk gängning dras åt breder expansionsdelen ut sig på baksidan av skivan, där den bildar ett mothåll och ger en stor bäryta. Pluggen är avsedd för gipsskivor och andra skivor och ska väljas efter hur tjockt skivmaterialet är. För att pluggen inte ska snurra runt tillsammans med skruven har den hullingar som biter sig fast i skivan.

Gipsplugg

Pluggar: Gipsplugg

Denna plugg gör det fantastiskt lätt att hänga upp något på en gipsvägg, exempelvis tavlor, gardinstänger och lampor. De grova gängorna skär sig in i gipsskivan och fixerar pluggen. Skruven ska därefter fästas genom föremålet och dras in i gipspluggen. Finns för olika belastningar.

Skivplugg, vippfunktion

Pluggar: Skivplugg, vippfunktion

Vipp- eller vikpluggen är perfekt när du vill hänga upp en relativt lätt lampa i ett gipstak, men den kan även användas i väggar. I båda fallen är förutsättningen att det finns ett hålrum eftersom vikpluggen kräver plats när den stoppas in.

Expansionsplugg, nylon

Pluggar: Expansionsplugg, nylon

Expanderpluggar förekommer i flera varianter, från de helt enkla pluggar som expanderar när skruven pressas in i pluggen till mer avancerade, som den på bilden där skruven får den att expandera kraftigt. De enkla modellerna tål endast ganska låg belastning – å andra sidan är de billiga. Används i alla fasta byggmaterial.

Expansionsbult

Pluggar: Expansionsplugg, metall

Till riktigt tung infästning kan du välja en expansionsplugg av metall. Pluggen bör inte användas i tegel eller lättklinker för då är det stor risk att den pressar sönder materialet. När muttern spänns dras konan upp i clipsen som expanderar och låser pluggen i borrhålet.

Fasadplugg

Pluggar: Fasadplugg

Namnet är förvirrande för pluggen, som levereras komplett med skruv, kan även användas inomhus, t.ex. för montering av köksskåp. Fasadpluggen finns i längder upp till 26 cm och används i alla byggmaterial utom skivmaterial.

Lättbetongplugg

Pluggar: Lättbetongplugg

Lättbetong är ett mycket poröst material och därför krävs pluggar med grova gängor eller vingar som skär sig in i materialet och får bra grepp. Pluggen finns i flera utföranden. Normalt ska skruven vara längre än pluggen för att ge perfekt expansion. Använd aldrig metallexpander i lättbetong.

Spikplugg

Pluggar: Spikplugg

Levereras komplett med både plugg och spik med tandgängning (spikskruv). Används i massiva material som betong och mer porösa som hålsten och lättbetong. Den är utmärkt för snabb infästning av t.ex. socklar, reglar, lister och kabelkanaler. Hål borras genom det föremål som ska fästas och in i underlaget och därefter slås spikpluggen fast. Eftersom spiken har krysspår i huvudet kan den skruvas ut efteråt om det skulle bli nödvändigt. Spikpluggen finns i fyra färgervitt och grått.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Pluggar - överblick på 5 minuter
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka