Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Karmskruv – Bli expert på 5 minuter!

Skriv ut Spara artikel

I denna snabbguide visar vi hur du använder karmskruv till att montera karmar till fönster och dörrar. Du kan också läsa om karmskruven från Essve, som är någonting utöver det vanliga!

Karmskruv – Bli expert på 5 minuter!
© Kristian Septimus Krogh

Karmskruv till fönster och dörrar

Karmskruven är en superspecialist som, som namnet antyder, gör det betydligt enklare att montera karmar till fönster och dörrar, än om man använder vanliga skruvar. Karmskruvar är stora, kraftiga skruvar av härdat stål.

Karmskruvar håller avståndet mellan karmen och murverket, och kan monteras direkt i betong. Vanligtvis har karmskruv dessutom ett smalt huvud som enkelt kan döljas/försänkas i karmen.

Karmskruv: Karmskruv till fönster och dörrar

Karmskruvens smala huvud gör det enkelt att dölja/försänka det i karmen.

Karmskruvens gängning

Karmskruvar har alltid gängning under huvudet, och ofta går gängningen hela vägen från spets till huvud. Gängningen under huvudet säkerställer nämligen att avståndet mellan karm och vägg förblir lika stort när skruven dras åt, så att karmen inte blir skev.

Montering av karmskruv

Karmskruv monteras direkt i väggen utan behov av plugg. Men innan du når så långt ska karmen först klossas upp, så att den sitter korrekt i dörr-/ eller fönsterhålet. Vanliga karmskruvar används nämligen bara till att fixera karmen när den är på plats – inte till att justera den.

Förborrning för karmskruv

Även om karmskruv kan fästa direkt i väggen ska du ändå förborra. Borrets storlek beror på skruven, och kan variera mellan olika tillverkare. 6 millimeters borr är dock det mest utbredda.

Karmskruv för trä, tegel, betong och lättbetong

Vinkeln på gängningen och karmskruvens tjocklek är optimerad för att fästa i hårdare material som betong, tegel och lättbetong, utan att väggen spricker. De flesta karmskruvar kan även användas i trä utan problem.

Karmskruvens huvud

Karmskruv har vanligtvis ett smalt huvud, som enkelt kan döljas/försänkas i karmen. Du kan även köpa skruv med ett brett huvud, som utan problem kan monteras direkt i väggen utan plugg. Dessa skruvar kallas bland annat betongskruv eller lättbetongskruv.

Täckproppar för karmskruv

När karmen är fixerad med karmskruvar, och skruvhuvudena är försänkta inne i karmen, kan hålet lätt döljas med en propp. Det är ett väldigt enkelt sätt att få en fin finish på ditt gör det självarbete.

Karmskruv: Täckproppar till karmskruv

Karmskruven från Essve består av en hylsa med utvändig gängning och en genomgående stålskruv. De två delarna kan rotera oberoende av varandra.

© Jakob Valling

Justerbara karmskruvar

En karmskruv, som är någonting utöver det vanliga, är Essves Programa-skruv. Den är enormt populär i Sverige, och den gör det möjligt att montera karmen utan uppklossning. Du kan nämligen använda skruven till att finjustera karmen efter att den är monterad. Programa-skruven består av en hylsa med utvändig gängning och en stålskruv, som kan rotera oberoende av varandra. Genom att bara skruva på hylsan med ett specialverktyg när skruven är monterad kan man justera karmen på plats.

Karmskruv: Justerbara karmskruvar

Programa-skruven efterjusteras med ett specialverktyg.

© Peter Svendsen
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Karmskruv – Bli expert på 5 minuter!
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka