UTVECKLING: Tidigare krävde träsammanfogningar förborrning i båda ämnena. Utvecklingen har gjort det överflödigt i en rad fall.

UTVECKLING: Tidigare krävde träsammanfogningar förborrning i båda ämnena. Utvecklingen har gjort det överflödigt i en rad fall.

Att försänka träskruv i hårdträ

I mjukt trä tar sig moderna skruvar på egen hand ner i träet, men i hårdträ och MDF måste man försänka ordentligt, så att skruvskallen hamnar i jämnhöjd med ytan. Med en liten borrförsänkare, som fästs på ett spiralborr för hårdträ, förborrar man och får en försänkning till skruvskallen. Därefter är det bara att skruva i skruven.

Redaktionen rekommenderar: 10 skruvar som gör arbetet enklare

Viktigt om träskruvar!

Vanliga väderbeständiga skruvar kan i vissa fall användas till utomhuskonstruktioner i trä. Men de avråds till konstruktioner av lärkträ, hårdträ/tropiskt trä och tryckimpregnerat virke. Dessa träslag innehåller syror som med tiden angriper skruvarna, och ger svarta missfärgningar på träet.

Till dessa träslag rekommenderas alltid att använda skruvar som är märkta med ”A4”. De är av syrafast rostfritt stål, som tål både vatten och syra under lång tid framöver.

A4-skruvarna kostar lite mer än icke-syrafasta skruvar. Men det lönar sig i form av ett bättre resultat – även på lång sikt.

Dimensioner

Den allra vanligaste träskruven är spånskiveskruven (även kallad spånskruven). Den finns i många olika dimensioner.

  • Det vanligaste är tjocklekar från 3,5 mm till 6 mm och längder från 15 mm till 80 mm.

Spånskruven finns också i en variant som drar samman två ämnen, t.ex. två lager av brädor till ett staket. Här är det viktigt att det inte sitter några gängor på den del av skruven som ska hålla den yttre brädan. På lådan med denna typ av skruv står tre tal angivnal, t.ex. 4,0 x 60 x 35 mm.

Det betyder att skruven är 4 mm tjock, 60 mm lång och att den del av skruven som är gängad är 35 mm.

  • Vanligast i tjocklek 3-5 mm och i längder från 15 - 100 mm.