Guide till träskruvar

Byggmarknadens hyllmeter med skruvar kan kännas övermäktiga – även när det bara handlar om skruvar till trä. Det finns en mängd olika specialskruvar, men med en handfull riktigt bra skruvar klarar du de flesta gör-det-självjobb.

UTVECKLING: Tidigare krävde träsammanfogningar förborrning i båda ämnena. Utvecklingen har gjort det överflödigt i en rad fall.

VAD ANVÄNDS TRÄSKRUVAR TILL?

KONSTRUKTIONER UTOMHUS.
Nästan allt som byggs utomhus, byggs i trä. Och här handlar det om att välja rätt lösning för det valda träet, t.ex. hårdträ, tryckimpregnerat trä eller lärkträ.

KONSTRUKTIONER INOMHUS.
Fönster, dörrar, väggar, golv. Listan över användningsområden är lång. I de flesta fall är spånskruven rätt val, men det finns även skruvar för mer specifika uppgifter.

MÖBLER, UPPHÄNGNING M.M.
Till spånskivor och furu är spånskruven det självklara valet. Till MDF-skivor och gipsskivor, som ska skruvas i regelverk, finns specialskruvar för ändamålet.

Att försänka träskruv i hårdträ

I mjukt trä tar sig moderna skruvar på egen hand ner i träet, men i hårdträ och MDF måste man försänka ordentligt, så att skruvskallen hamnar i jämnhöjd med ytan. Med en liten borrförsänkare, som fästs på ett spiralborr för hårdträ, förborrar man och får en försänkning till skruvskallen. Därefter är det bara att skruva i skruven.

VARIANTER AV TRÄSKRUVAR

SPÅNSKIVESKRUV
Denna universalträskruv av härdat eller rostfritt stål kallas även för en spånskruv. Spånskruven kräver oftast både förborrning och försänkning, innan den kan skruvas ner i materialet.

TRÄSKRUV MED FIBERCUTSPETS
Förbättrad spånskiveskruv, som varken kräver försänkning eller förborrning. Fibercutspetsen fräser bort träfibren, så risken att träet ska spricka är minimal.

TRALLSKRUV
Till en terrass gjord i mjukare träslag bör man använda en skruv med lite grövre gängor, som griper bra tag i träet och arbetar sig snabbt in i det.

TRALLSKRUV TILL HÅRDTRÄ
Skruvas i hårdträ utan förborrning. Först borrar sig spetsens gängor sig igenom träet, och därefter gör gängorna under skallen plats för skruvens breda hals.

GIPSSKRUV TILL TRÄ
En specialist för montering av gipsskivor på träreglar. Borrspetsen fräser sig genom skivan, så den inte spricker, varpå gängorna snabbt drar in skruven i träet.

BESLAGSKRUV
Denna skruvtyp används för att sätta fast byggnadsbeslag i trä. Den breda, lätt avsmalnande halsen fyller upp beslagets hål, medan den runda skallen lägger sig plant ovanpå.

TRÄSKRUV MED FRÄSSPETS
Spetsen får bra grepp i hårda skivor, ex. MDF, medan stamfräsens spår ovanför spetsen gör väg för resten av skruven – utan att materialet spricker.

Viktigt om träskruvar!

Vanliga väderbeständiga skruvar kan i vissa fall användas till utomhuskonstruktioner i trä. Men de avråds till konstruktioner av lärkträ, hårdträ/tropiskt trä och tryckimpregnerat virke. Dessa träslag innehåller syror som med tiden angriper skruvarna, och ger svarta missfärgningar på träet.

Till dessa träslag rekommenderas alltid att använda skruvar som är märkta med ”A4”. De är av syrafast rostfritt stål, som tål både vatten och syra under lång tid framöver.

A4-skruvarna kostar lite mer än icke-syrafasta skruvar. Men det lönar sig i form av ett bättre resultat – även på lång sikt.

Redaktionen rekommenderar: 10 skruvar som gör arbetet enklare

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Spik och skruv