10 skruvar som gör arbetet enklare

De flesta skruvar är uppbyggda av samma grundelement. På avstånd liknar skruvarna varandra, men på nära håll ser man att det är stora skillnader.

Det finns oftast lika många olika specialutformade skruvar som det finns bygg- och reparationsprojekt. Här snackar vi superavancerad ingenjörskonst, och bakom varje liten detalj ligger många timmars arbete och otaliga tester.

I artikeln tar vi en närmare titt på dessa 10 specialskruvarna, som gör arbetet mycket lättare för gör-det-självaren:

 • CAMO C4 - Dölj skruvarna i trädäcket
 • ESSVE Programa – Justerbar karmskruv
 • FISCHER FDF-ST TX10 - För de riktigt hårda skivorna
 • FISCHER FBS-SP - Bra för golvlister
 • THOMEE Trallskruv HWD A4 - För det exotiska trädäcket
 • EXPANDET Gulv-Jack - Stödben för trägolvet
 • EXPANDET Extra Trallskruv - Allsidig specialist
 • NKT Gipskruv – Perfekt för gipsmontering
 • FISCHER FTF-ST - Håll fast det massiva golvet
 • ESSVE Nivåskruv - Vågrät fönsterkarm

Dölj skruvarna i trädäcket

CAMO C4

Glöm proppar när trädäckets skruvar ska gömmas. Med ett specialutvecklat hjälpverktyg vinklas skruven in i sidan på brädorna, och skruven göms i skarven.

Skruvens platta spets fräser sig ned i träet, så att du slipper förborra. Gängningen är grov och ger rätte monteringsstyrka i den underliggande konstruktionen, medan det mosatta gängningen under huvudet drar fast trallbrädan och ger ett rent skruvhål. Huvudet är så smalt att det gräver sig in och gömmer sig inuti träet.

Material: Protechbehandlat stål
Dimensioner: 4,2 x 48 – 4,2 x 60 mm
Pris, ca.: 299 kr. för 350 st.

En platt spets fräser bort träet i stället för att pressa det åt sidan.

Justerbar karmskruv

ESSVE Programa

Istället för att böka med uppklossning när du ska montera dörrar och fönster kan du välja den avancerade karmskruven Programa, som gör karmen möjlig att justera när den är monterad.

Programa består av en hylsa med utvändig gänga, med en genomgående stålskruv som kan rotera fritt. Skruven monteras med ett specialverktyg som kan rotera de två delarna oberoende av varandra. Genom att bara skruva på hylsan när skruven är monterad kan man justera karmen inåt eller utåt.

Material: Härdad stålskruv med zinkhylsa
Dimensioner: 15 x 50 – 15 x 140 mm
Pris, ca.: 55 kr. för 4 st.

Invändigt i hylsan och utvändigt på skruven får specialverktyget grepp, så att hylsa eller skruv kan justeras.

För de riktigt hårda skivorna

FISCHER FDF-ST TX10

MDF-skivor är väldigt kompakta, och det gör dem svåra att skruva i utan att förborra innan. Fischers lösning på problemet är en MDF-skivskruv med dubbel gänga på spetsen, vilket gör att skruven snabbt biter sig fast, medan träets fibrer skärs upp. Frässpåren längre upp på skaftet reducerer motståndet under iskruvningen. Under huvudet sitter fräsribbor, som försänker skruven i de hårda skivorna. Även om detta är en riktig specialskruv, kan dess egenskaper komma väl till pass på andra ställen.

Material: Gulförzinkat stål
Dimensioner: 3,5 x 35 – 6 x 120 mm
Pris, ca.: 169 kr. för 200 st.

Skäret bryter lätt ned fibrerna i de hårda och kompakta skivorna.

Bra för golvlister

FISCHER FBS-SP

När golvlister ska monteras, är det en klar fördel om att inte behöva märka upp genom små hål i listen. Arbetet går mycket snabbare om man kan borra direkt genom listen och in i väggen.

Därför har Fischer valt att skippa pluggen, så att skruven skruvas direkt in i väggen i förborrade hål. Genom att inte använda plugg behöver man nämligen bara förborra med ett 3,5 mm borr, istället för 5 eller 6 mm, som pluggen kräver, och som lätt kan spräcka den tunna listen.

Betongskruven har två olika gängor, som kan få grepp i både mjukt trä och alla slags hårda murverk. Den lilla gängan ger bra grepp i t.ex. tegel och betong, samtidigt som den ser till att teglet inte överbelastas och spricker.

Material: Elförzinkat, gulkromatiserat stål
Dimensioner: 4,2 x 25 – 4,2 x 75 mm
Pris, ca.: 140 kr. for 200 stk

Den lilla gängan ser till att teglet inte överbelastas och spricker.

För det exotiska trädäcket

THOMEE Trallskruv HWD A4

Har du exotiskt och riktigt hårt trä på altanen kräver det en speciell skruv. Hos Thomee har det resulterat i en avancerad trallskruv. Det låga gängningen och den ökade kärndiametern skulle inte få så bra grepp i mjuka furubrädor, men i det hårda tropiska träet får den väldigt bra fäste, och du kan dra i skruven utan att ta i allt vad du kan. Den släta halsen gör att eventuell luft mellan trallen och underlaget kompenseras. Halsen är så tjock att brädan dras med ned mot underlaget. Innan skruven dras i helt skär den översta gängningen sig in i träet och säkerställer att skruven inte överspänns. Den breda halsen pressar ned eventuella flisor ned i hålet, och kragen tätar effektivt mot vatten. I riktigt hårda träslag krävs förborrning.

Material: Syrafast stål
Dimensioner: A4 5 x 50 – 5 x 80 mm
Pris, ca.: 300 kr. för 200 st.

Den breda halsen pressar ned eventuela flisor i träet.

Stödben för trägolvet

EXPANDET Gulv-Jack

En del specialskruvar har egenskaper som kan användas på flera ställen, men Gulv-Jack har ett enda syfte - att rädda ett trägolv som sviktar. Med en stor ytterdiameter, liten kärna och mycket grov gängning får skruven bra grepp i golvregeln, vilket ger en bärförmåga på upp till 900 kg per skruv. Först borras ett 20 mm hål i trägolvet, ovanför regeln. Genom själva regeln borrar man med ett 12 mm borr. Gulv-Jack skruvas sedan ned i hålet mot betongunderlaget, och pressar golvet uppåt. När golvet är plant igen, pluggas det igen med en träplugg.

Material: Stål
Dimensioner: 16 x 60-200 mm
Pris, ca.: 375 kr./st.

Det långa skäret skär sig in i golvregeln och gör det enklare att skruva i den stora och grova skruven.

Allsidig specialist

EXPANDET Extra Trallskruv

Ska du bygga ett trädäck av lite mjukare träslag ska skruven ha en grövre gängning, som fäster bra i träet och ger en snabb iskruvning. Samtidigt ska den kunna stå emot väder och vind. Väljer du samtidigt en med vaxbehandlad yta och en frässpets, får du en skruv som är enkel att skruva i - både i trädäcket och de flesta andra träkonstruktioner. Därför slår trallskruven från Expandet vanliga spånskruvar på fingrarna. Detta är en specialist, som kan klara av de flesta uppgifter.

Material: Syrafast, vaxbehandlat rostfritt stål
Dimensioner: 4,3 x 42 – 4,8 x 75 mm
Pris, ca.: 550 kr. för 200 st.

Fräsribborna gör det betydligt enklare att försänka skruvhuvudet.

Perfekt för gipsmontering

NKT Gipskruv

Man ser snabbt att detta är en specialist. Skruven är gjord för montering av gipsskivor mot trä. Borrspetsen fräser sig genom gipset, så att det inte spricker, varpå gängningen snabbt drar i skruven. Den grova gängningen ger ett bra grepp i väggens trästomme, som ofta är av furu. Den omvända gängningen under huvudet rensar hålet, och det trumpetformade huvudet försänker skruven och drar med sig pappen från gipsskivan ned i skivan.

Material: Gulkromaterat stål
Dimensioner: 4,9 x 47 – 4,9 x 62 mm
Pris, ca.: 370 kr. för 200 st.

Spetsen fräser sig igenom gipsskivan, så att den inte spricker.

Håll fast det massiva golvet

FISCHER FTF-ST

Om du ska lägga ett massivt plankgolv, har Fischer en liten skruv som kan gömmas undan nere mellan skarvarna. Det smala huvudet på 6 mm har en spetsig vinkel på 60°, som är utformad för att gräva sig ned i träet, så att det inte sitter i vägen i skarven. Då en del massiva golv är av mycket hårt trä, har skruven ett skär längs spetsen, vilket skär av träets fibrer så att det hårda träet inte spricker.

Även om skruven är gjord för fästning av trägolv kan den även rädda knakande trägolv. Skruven skruvas ned genom det knakande golvet och fäster det i underlaget. Det smala huvudet försänks helt och efterlämnar bara ett litet hål, som är lätt att dölja med kemiskt trä eller liknande.

Material: Gulkromatiserat stål
Dimensioner: 3,5 x 35 – 3,5 x 55 mm
Pris, ca.: 250 kr. för 200 st.

Det smala huvudet är lätt att försänka även i hårda trägolv, och lämnar bara ett litet hål på 6 mm.

Vågrät fönsterkarm

ESSVE Nivåskruv

När fönstret ska monteras är det avgörande med ett stabilt, vågrätt underlag. Därför är dessa nivåskruvar helt geniala. Skruvarna skruvas in i murverket innan karmen monteras, och fungerar som ett underlag, som kan finjusteras i efterhand från sidan med ett skiftnyckelliknande verktyg. De kan justeras från 7 till 35 mm i höjd, och varje skruv kan belastas med 110 kg.

Skruven har lång gängning som säkerställer bra fäste, medan det stora huvudet ser till att skruven inte gräver sig in i karmen.

Till ett fönster används vanligtvis två eller tre skruvar. I trä skruvas skruven i utan för-borrning. I betong förborras ett 6 mm hål och i tegel förborras ett 5 mm hål. Skruven skruvas i direkt utan plugg. Är muren av lättbetong behöver du använda en lättbetongplugg.

Material: Blankförzinkat, härdat kolstål
Dimensioner: 7 x 65 mm
Pris, ca.: 219 kr. för 20 st.

Skruven monteras i första omgången med torxspåret och kan sedan finjusteras från sidan med ett skiftnyckelliknande specialverktyg.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Spik och skruv