Pluggen håller för mer än vad du tror

Det finns en del avancerade plugg med en massa detaljer, som utlovar optimal styrka. Men ofta är de helt överflödiga. En liten, vanlig plugg av bra kvalitet är för det mesta mycket starkare än vad du över huvud taget behöver.

Expandet Superplugg

Pluggen ekspanderer når skruen trekkes til. Pluggen er godt festet til kantene på hullet.

Om du ska hänga upp något i en solid vägg av t ex betong eller tegel, finns det ingen anledning att välja en superavancerad plugg. En helt vanlig nylonplugg av bra kvalitet är ofta allt du behöver.

Ett lysande exempel är Expandets Super-plugg, som inte ser så speciell ut men som är förbluffande stark. Monterar du en 6 mm plugg i betong, kan den utan problem bära 60 kg. Och det är alltså per plugg. Monterar du två, kan de tillsammans bära det dubbla.

Bara två plugg till en tv

Oavsett om du ska hänga upp gardinstänger, hyllor eller skåp, behöver du knappast en starkare eller mer avancerad plugg.

Gör Det Självs testredaktör, som bor i ett modernt betongbygge, har t ex hängt upp sin stora platt-TV med bara två sådana här plugg. Och den enda anledningen till att han använder två och inte bara en plugg, är uteslutande att två plugg gör det betydligt lättare att få tv:n att hänga rakt.

Draglast och tvärlast

När du ska titta på en pluggs bärförmåga, finns det två begrepp som du måste känna till: draglast och tvärlast. Det är i varje fall vad vi normalt kallar begreppen på Gör Det Själv. Vissa leverantörer använder lite andra benämningar. Hos Expandet, som den här pluggen kommer från, kallar man det t ex för direkt drag och tvärdrag. Det handlar dock om samma företeelser.

Draglast är det direkta draget bort från pluggen, medan tvärlast är den lodräta påverkan – t ex från en tavla som hänger på en vägg.

I många fall upplever pluggen båda sorternas påverkan. Men det är skillnad på vilken påverkan som är störst, beroende på var pluggen sitter monterad.

Hyllkonsolens utformning och hyllans påverkan betyder att den nedersta pluggen och skruven särskilt påverkas av tvärlast, medan den översta skruven och pluggen också upplever stor påverkan av draglast.

Så stark är Expandet Super

Expandet Super är ett bra exempel på hur stark en vanlig nylonplugg av bra kvalitet rent faktiskt är.

Expandet har en säkerhetsmarginal, så du behöver inte vara orolig att närma dig gränsen.

En låda med 100 st 6 x 30 mm Expandet Super kostar från 60 kronor på nätet.

I tabellen kan du se den maximala rekommenderade bärförmågan per plugg.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Spik och skruv