Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Specialskruv

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det utvecklas hela tiden nya skruvar som fyller allt mer specialiserade behov. Gemensamt för specialskruvarna är att de gör jobbet enklare, snabbare och bättre. Specialskruvar sparar nämligen både tid och besvär – och ibland också pengar.

För de allra flesta uppgifter är vanliga träskruvar ett bra val. Men för specialuppgifter lönar det sig att använda en skruv som är speciellt ämnad för uppgiften

För de allra flesta uppgifter är vanliga träskruvar ett bra val. Men för specialuppgifter lönar det sig att använda en skruv som är speciellt ämnad för uppgiften

När används specialskruv?

I HÅRDTRÄ

När det dyra trädäcket av hårdträ ska läggas, krävs det lite extra av skruvarna. De ska både vara syrafasta, rostfria och helst kunna monteras utan förborrning och försänkning.

I BETONG

De flesta har försökt borra i betong och slå i nylonplugg innan skruven kan skruvas i. Med en betongskruv slipper man pluggen och besväret. Skruv och borr måste dock passa till varandra.

I METALL

I stället för att förborra och kanske gänga när man ska skruva i metall, kan man använda självborrande skruv med borrspets. De är oumbärliga t ex när man ska sätta gipsskivor på metallreglar.

Hur används en justerbar karmskruv?

Ska man byta ytterdörr eller fönster behöver man också montera nya karmar. De går inte alltid att få rätt på första försöket, så därför är det en bra idé att använda justerbara karmskruvar.

Den tunna änden av skruven ska in i väggen medan den tjocka delen, som kan snurras separat, ska sitta i karmen.

När karmen är på plats och karmskru-ven är iskruvad med hjälp av en speciell bit, som skruvar både den tunna och den tjocka delen på en gång, byter man bit. Den nya biten får bara tag i den tjocka delen av skruven, och när den vrids kan man justera karmen inåt och utåt i förhållande till väggen. Och då blir man säker på att dörren passar i hålet från början.

Olika sorters specialskruv

TRALLSKRUV FÖR HÅRDTRÄ

En specialskruv med vass spets som kan användas i hårda trallbrädor utan att förborra. Gängningen överst gör plats för det cylindriska huvudet, så att träet inte spricker när huvudet skruvas ner i träet.

ENVÄGSSKRUV

Skruven kan på grund av en speciell gängning bara skruvas i - inte ut. Det gör inbrottstjuvens arbete lite besvärligare, för det gör det omöjligt att skruva av fönsterlisterna och lyfta ut rutan.

ANSATSSKRUV

Trägängning ytterst, sexkant för fast nyckel på mitten och bultgängning överst gör skruven lämplig för t ex att fästa ett bordsben vid en ram. Skruvas först in i träet och spänns därefter som en bult.

FASADSKRUV

Används b a för montering av fiber-Används på trä. Det platta och stora huvudet fördelar trycket så att skruven inte dras genom skivan vid spänning. Finns lackerad i flera olika färger.

GIPS FÖR STÅLSTOMME

Det trumpetformade huvudet spänner gipsskivan på plats utan att förstöra pappen. Borrspetsen borrar hål i stålregeln utan förborrning. Det finns korta skruvar för 1 lager gips och långa för 2 lager.

BYGGSKRUV MED FLÄNS

Den kraftiga gängningen ger bra grepp i träet medan flänsen under huvudet ser till att ihopspänningen blir optimal. Används trä mot trä och metall mot trä. Sexkants-huvud möjliggör hård åtspänning.

BETONGSKRUV

När man har borrat hål i betong, kan skru -ven monteras utan en plugg. Gängningen borrar sig in i betongen och skruven sitter fast stenhårt. Enkelt och speciellt tidsbesparande om många skruvar ska i.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka