Få snörräta skruvar med en borrmall

Med en smart och enkel borrmall kan du lätt få en snygg finish på din fasad med skruvar som sitter helt rakt och på exakt samma höjd på alla klädselbrädor. Här gör vi en lockpanel. Metoden fungerar också med många andra sorters panel.

På samma ställe med borrmall

Genom att göra din egna enkla borrmall ser du till att skruvarna i din fasadpanel kommer att sitta likadant på alla panelbrädor.

Det ser snyggt ut när skruvarna sitter på en lång, rak rad, men mallen ser också till att skruvarna sitter rätt. På lockpanel, som vi gör här, är det t ex viktigt att skruvarna från det yttersta lagret, lockbrädan, inte går genom den som sitter innanför, bottenbrädan. Det ser mallen till att de inte gör.

1

Klossa upp en vågrät bräda så att den sitter tätt intill den nedersta spikläkten. För att klossa upp använder vi kilar och plattor. Panelbrädan ska ligga på brädan när den monteras.

2

Mitten på spikläkten markeras på borrmallen som görs av en bräda som är lika bred som panelbrädorna. Mallen ska ligga på den uppklossade brädan och gå lite ovanför den översta spikläkten.

3

Markera och borra tre borrhål vid varje markering för en spikläkt. Det yttre lagret på vår lockpanel, lockbrädan, ska gå 1/4 in över bottenbrädorna. Skruvarna från lockbrädorna får inte gå genom bottenbrädorna. Därför görs två skruvhål till lockbrädorna, som sitter 1/3 in på mallens över- respektive underkant. Och ett skruvhål, för bottenbrädan, ska sitta mitt på mallen.

4

En liten kloss skruvas längst ner på mallen. Den fungerar som stoppkloss och gör det lätt att lägga upp panelbrädorna exakt.

5

Skruvhålen borras genom mallen ner i panelbrädorna. Till bottenbrädorna används det mittersta hålet, medan de två yttre hålen används till lockbrädan.

6

Bottenbrädorna skruvas upp. Brädorna vilar på den uppklossade brädan medan de skruvas i. Avståndet mellan brädorna motsvarar här en halv brädbredd.

7

Lockbrädorna skruvas upp, så att brädorna täcker de båda bottenbrädorna lika mycket.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Spik och skruv