Välj rätt sorts pluggar till gipsväggen

Der finns många olika sorters gipspluggar. De flesta är utmärkta för montering av lättare föremål som tavlor och handdukskrokar. Men när det handlar om upphängning av hyllor, tv, skåp och andra tunga föremål, räcker det inte riktigt med ett eller lager gips.

LÄS OCKSÅ: Pluggar - överblick på 5 minuter

Pluggar för tunga föremål

En metallexpander, även kallad mollyankare, är en plugg för gipsväggar som är utformad för att kunna bära tunga föremål. Beroende på modell och dimension kan de specialdesignade gipspluggarna bära mer än 30 kg utan problem.

Lätt att arbeta med

Samtidigt är de speciella pluggarna för gipsväggar både snabba och väldigt lätta att arbeta med – oavsett om de ska användas i en vägg av av gips, fibergips, spånskivor eller liknande.

Ta bort pluggen igen

Medan ett mollyankare är både snabbt och lätt att sätta upp, kan det vara en riktig utmaning att få bort senare. Då speciella gipspluggar gör en stjärna på baksidan är de praktiskt taget omöjliga att få ut ur väggen igen. Därför ska du istället avlägsna kragen på pluggen, skjuta in resten av pluggen in i väggen, och till sist laga hålet.

Rätt dimensioner

Ska du hänga upp tunga föremål på en gipsvägg måste du välja rätt pluggar. Gipspluggar finns nämligen i många olika tjocklekar och längder. Längden ska motsvara tjockleken på skivorna (fibergips, spånskivor, gips m.fl.). Pluggen vi visar i artikeln hör ihop med en skruv som du ska använda för att fästa upphängningen för din platt-tv t.ex.

Specialverkyg

Behöver du en krok istället, för att hänga upp en tavla t.ex., så kan du även köpa pluggar med tillhörande krok. Pluggen är enklast att sätta upp med en speciell tång (finns att köpa för från ca. 70 kronor), men den kan även skruvas fast.