Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rätt pluggar till gipsväggen

Skriv ut Spara artikel

Ska du hänga tunga saker på en gipsvägg är det viktigt att välja rätt pluggar.

Välj rätt sorts pluggar till gipsväggen

Der finns många olika sorters gipspluggar. De flesta är utmärkta för montering av lättare föremål som tavlor och handdukskrokar. Men när det handlar om upphängning av hyllor, tv, skåp och andra tunga föremål, räcker det inte riktigt med ett eller lager gips.

LÄS OCKSÅ: Pluggar - överblick på 5 minuter

Pluggar för tunga föremål

En metallexpander, även kallad mollyankare, är en plugg för gipsväggar som är utformad för att kunna bära tunga föremål. Beroende på modell och dimension kan de specialdesignade gipspluggarna bära mer än 30 kg utan problem.

LÄS OCKSÅ: Så här väljer du rätt gipsskruv!

Lätt att arbeta med

Samtidigt är de speciella pluggarna för gipsväggar både snabba och väldigt lätta att arbeta med – oavsett om de ska användas i en vägg av av gips, fibergips, spånskivor eller liknande.

Ta bort pluggen igen

Medan ett mollyankare är både snabbt och lätt att sätta upp, kan det vara en riktig utmaning att få bort senare. Då speciella gipspluggar gör en stjärna på baksidan är de praktiskt taget omöjliga att få ut ur väggen igen. Därför ska du istället avlägsna kragen på pluggen, skjuta in resten av pluggen in i väggen, och till sist laga hålet.

Rätt dimensioner

Ska du hänga upp tunga föremål på en gipsvägg måste du välja rätt pluggar. Gipspluggar finns nämligen i många olika tjocklekar och längder. Längden ska motsvara tjockleken på skivorna (fibergips, spånskivor, gips m.fl.). Pluggen vi visar i artikeln hör ihop med en skruv som du ska använda för att fästa upphängningen för din platt-tv t.ex.

LÄS OCKSÅ: Varianter av gipspluggar

Specialverkyg

Behöver du en krok istället, för att hänga upp en tavla t.ex., så kan du även köpa pluggar med tillhörande krok. Pluggen är enklast att sätta upp med en speciell tång (finns att köpa för från ca. 70 kronor), men den kan även skruvas fast.

Så här! - ska det göras

Det finns en hel del pluggar att välja bland, med endast några få kan användas på lätta väggar som de av gipsskivor. Och de flesta är faktiskt utmärkta, men endast så länge du bara vill hänga upp lättare saker som lampetter och handdukshängare. Om du däremot vill hänga upp en platt-tv, en bokhylla, ett skåp eller något annat tungt så har främst plastpluggar svårt att få tillräckligt stabilt fäste i gipsskiveväggen. Då ska du i stället använda skivpluggar av metall. En sådan tål störst belastning (garanterad för 30 kg) och det är mycket enkelt att montera den, oavsett om väggen är av gipsskiva, spånskiva eller en kombination av skivor.

Metallexpandern finns i flera grovlekar och längder. Längden ska anpassas efter den totala skivtjockleken, som du alltså måste känna till. Pluggen levereras tillsammans med en skruv, och den ska användas. Om du hellre vill ha en skruvkrok i stället för skruv, ska du köpa en metallexpander med tillhörande skruvkrok. Skruv och plugg hör nämligen ihop.

Det är enklast att montera pluggen i sitt hål ned en specialtång (cirka 50 kr) men det går att fästa den med skruvmejsel.

Gör så här

1 Välj en expander med rätt längd. Den släta delen närmast kragen ska vara lika lång som tjockleken av skivorna i väggen. Ju tjockare plugg, desto mera kan den belastas.

2 Borra hål i skivväggen. Borrens diameter ska vara lika stor som diametern på pluggens släta del (se förpackningen). Undvik att borra större hål, även om det går att knacka in metallexpandern.

3 Knacka in pluggen när du har justerat skruvens läge - den ska nätt och jämnt fått grepp. Knacka in pluggen tills taggarna på kragen borrats in i gipsskivan.

4 Skruva ut skruven en bit så att tången får grepp precis bakom skruvhuvudet. Tången på bilden är en enkel variant och det finns bättre modeller.

5 Kläm åt så att tången drar ihop expandern för då fälls benen på baksidan av väggen ut. Du måste kanske dra i skruven en bit och upprepa proceduren. Utan tång tvingas du skruva länge.

6 När expandern sitter fast kan du skruva loss skruven och hänga upp det du vill ha hängande på väggen. Skruva helst för hand för annars finns risk att du drar för långt med din skruvdragare.

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel (prenumeration): Rätt pluggar till gipsväggen
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka