Här ska du använda spik

Spik har man av goda skäl använt sedan urminnes tider. För när man ska fästa något, är spik ofta det enkla svaret. Arbetet går snabbt, och så är det både lätt, billigt och hållbart. Och så krävs det inte några andra verktyg än en hammare.

Oavsett om spiken är långa eller korta, och om de ska slås in rakt eller snett, krävs det bara en hammare.

Oavsett om spiken är långa eller korta, och om de ska slås in rakt eller snett, krävs det bara en hammare.

Vad används spik till?

STAKET OCH FASAD

Klädselbrädor kan naturligtvis skruvas fast, men det är billigare att använda spik. Om virket är tryckimpregnerat (eller ceder eller lärk), ska man använda syrafasta, rostfria spik.

KONSTRUKTION

När innerväggar ska byggas, finns det fortfarande snickare som använder spik. Spiken ska vara dubbelt så lång som det ämne som ska spikas fast.

SMÅSAKER

Spik är självskrivna för en rad småuppdrag. Lister fästs med dyckert, bilder hängs upp på spik, stödlister spikas fast på bänkskivor, och dörrfoder spikas fast i hörnen.

Hur använder man spikpistol?

När man ska använda väldigt många spik, som t ex på en ny träfasad, takpanel, lister eller foder, har man verkligen nytta av en spikpistol.

Förr var de ganska dyra och krävde en kompressor, varför det mest var hantverkare som använde dem.

Idag kan man köpa en batteridriven spikpistol till ett ganska vettigt pris. Och när man väl har slagit i 300-400 spik - i en rasande fart - vill man aldrig någonsin igen vara utan en spikpistol.

Spiken kommer på rulle eller på skenor, beroende på pistolen, och det är möjligt att få de flesta vanliga sorters spik till spikpistolen. Det är dock smart att kolla hur stort urvalet av spik är till den spikpistol man funderar på att välja.

Olika sorters spik

FYRKANTIGA SPIK

Den vanligaste spiken, med bra greppförmåga. I många andra länder används rund spik med ett spår i, som också greppar tag bra. Finns som blanka spik för inomhusbruk och galvaniserade utomhus.

RUNDA SPIK

Greppar inte lika bra som fyrkantiga och går också lättare att dra ut. Används ofta i spikpistoler. Runda spik är inte lika benägna att spräcka träet som fyrkantiga. Därför kan de också sättas tätare.

ANKARSPIK/BESLAGSSPIK

En variant av runda spik men med kraftiga spår som gör det svårt att dra ut. Finns både rostfria för utomhusbruk och blanka (galvaniserade) för att använda inomhus. Finns även för spikpistol.

DYCKERT

Små spik med ett väldigt litet huvud, som gör det möjligt att slå in det i träet. Finns både runda och fyrkantiga för användning både inom- och utomhus.

PAPPSPIK

Används för att fästa takpapp, vindpapp, plåtar och takskiffer. Finns som blanka, som ska täckas med t ex ytpapp, och galvaniserade, som tål väder och vind.

MÄSSINGSSPIK M M

Används mest som dekoration vid fästning av mässing, medan kopparspik används för kopparinklädning, och aluminiumspik används t ex till dropplister och vindskiveplåtar av aluminium.

BETONGSPIK

Runda härdade spik som är gjorda för hårda betongväggar. Används bäst i en spikpistol, eftersom det är svårt att slå in dem med en hammare utan att de böjs. De spårade sorterna får extra bra grepp.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Spik och skruv