Rumsavdelare med garderobsvägg och skjutdörr

Saknar bostaden ett extra rum är ett bra alternativ att dela av ett av rummen och därmed utnyttja utrymmet optimalt. Här bygger vi den nya väggen av garderober, så att vi får bra förvaringsmöjligheter, och väljer en skjutdörr som knappt tar någon plats

Om du har ett vardagsrum eller sovrum som är lite extra stort, kan det vara lämpligt att dela det så att du får det extra rum som du saknar.

Du kan naturligtvis bygga en fast innervägg, men om du bara behöver det extra rummet under en begränsad period - kanske tills tonåringen har flyttat hemifrån - så fundera på en mer flexibel lösning med en vägg byggd av garderober.

Den går lätt att ta bort igen när du inte längre behöver det extra rummet.

Dagsljus med inbyggda fönster

När du delar av ett rum som ska bebos, måste du se till att det finns dagsljus och helst en utrymningsväg. Dagsljus kan du få genom att göra plats för inbyggda fönster över garderoberna. Det ger också flexibilitet när du ska välja garderober, så att du inte blir låst av en speciell höjd.

I princip kan du använda vilken slags garderober som helst. Fönster kan du få gjorda så att de passar ovanför dina gara-derober. Eller kan du leta efter begagnade fönster som kan passa med de valda garderoberna, alternativt kan du själv byggar en träram att sätta måttbeställda rutor i. Du måste så klart se till att det hela fästs ordentligt så att du får en stabil lösning.

Ofta kan det vara en utmaning att få plats med en vanlig dörr som öppnas in i rummet. Det problemet kan du lösa med en skjutdörr, som tar väldigt liten plats.

Problem

Bostaden har totalt sett rätt antal kvadratmeter, men det saknas ett avskilt sovrum eftersom det ena rummet i mitten är ett “genomgångsrum”.

Lösning

Det stora “genomgångsrummet” delas upp i två mindre med hjälp av en garderobsvägg med fönster överst. Om du vänder ett par garderober får du förvaringsutrymme i båda rummen.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skjutdörrar