Bygg själv skjutdörrar med speglar

Bygger du skjutdörrarna själv sparar du pengar och kan få dem i den storlek och med det utseende som du vill. Här kan du se hur du bygger dörrarna med stora speglar på.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
3.000 kronor

Intro

Om det är trångt i sovrummet, så är det inte så praktiskt med vanliga dörrar på garderoberna. De kräver ju en hel del plats för att kunna öppnas. Det gör däremot inte en skjutdörr. Den kräver ingen plats alls. Skjutdörrar är den rätta lösningen oavsett om du redan har ett antal garderober i rummet eller du har tänkt snickra ett par. Här snickrar vi en garderob och placerar den i en nisch i sovrummet.

Garderoben förses med utdragbara lådor, och det finns en hel del färdiga system att välja bland. Vill du inte betala extra för lådorna eller trådkorgarna när du snickrar en garderob, kan du nöja dig med fasta hyllplan.

När man sätter upp skjutdörrar ska de överlappa varandra. Man räknar normalt med 20 mm, men för att få plats för de utdragbara lådorna nöjer vi oss här med 10 mm.

Den ena skjutdörren förses här med spegelglas och den andra med svart glas, men det är ju en smaksak. Spegelglas för dörrar bör vara försett med en osynlig ytfilm som håller ihop glaset även om det skulle gå sönder för att man t.ex. snubblar in i det. Detsamma bör förstås också gälla det svarta glaset. Det är viktigt att du förklarar för glasmästaren vad glasen ska användas till, så att du får rätt kvalitet och säkerhet.

Det kan vara klokt att vänta med att beställa glasen tills ramarna i de två skjutdörrarna är klara oh du kan kontrollmäta dem. Ramarna tillverkar vi här av 19-10 mm mdf-skiva. De är robusta, stadiga och slår sig inte vilket gör att de hela tiden är plana.

Instruktion

01
Ramarna sågas till 4 Steg

Det är bäst att använda sänksåg med sågskena eller cirkelsåg och sågskena. Sänksåg och sågskena är en oslagbar kombination när du vill ha hög precision och snabbt arbete. Om du i stället använder rätskiva eller en bräda att styra sågen längs, får du räkna med att arbetet tar längre tid och att det är svårare att få perfekt precision.

Om du beslutar dig för att ha släta dörrar utan spegelglas eller annat glas, kan du lika gärna beställa hela dörrblad färdigsågade. Då ska du bara slipa och måla dem innan du kan hänga dem på plats i beslagen.

1

Mät och markera på skivan och såga sedan ut den övre och undre delen av ramen. Varje ram består av två sidor A samt en undre och övre ramdel B. Till två skjutdörrar behövs alltså åtta delar.

2

Skapa plats för glaset. Mät noga för den fals som glaset ska ligga i. Falsen är 4 mm och återstående kant är också 4 mm.

3

Såga ut falsen på sidorna. När du har ställt in sågen på önskat sågdjup och det finns 4 mm kvar längs kanten, sågar du till falsen i samtliga delar. Eftersom sågklingan är 2 mm bred räcker det antagligen om du sågar två gånger.

4

Alternativ sågning. Du kan också börja med att såga falsen i den stora skivan och därefter såga av sidan med rätt bredd. Det kan vara något lättare när du sågar till sidorna och om du använder en vanlig cirkelsåg.

02
Montering 7 Steg

Ramens delar sätts ihop på gammaldags snickarsätt. När du har sågat en fals i varje sida har du faktiskt försett sidan med en profil. För att matcha profilen sågar du därför en fals också i både den övre och undre delen av ramen.

Delarna kommer då att bladas ihop och det är en fördel eftersom du får större limyta.

Det är enklast att såga ut falsen om du har en kapsåg, men det går även med hjälp av en sänksåg och sågskena.

1

Såga en fals längs ena kanten på sidorna. Falsen ska vara 4 mm bred och 4 mm djup. Du sågar lätt falsen med kapsåg eller sänksåg.

2

Kolla noga! Kolla flera gånger att sågen är korrekt inställd. En smula glapp eller en liten miss kan elimineras med hjälp av slippapper på en tunn list. Fäst slippapperet med dubbelhäftande tejp.

3

Provmontering av ramen. Lägg de fyra ramdelarna på ett plant och fast underlag. Kolla att vinklarna är räta och att fogarna sluter tätt..

4

Ihopsättning med pluggar. Markera var du ska borra. Använd en 10 mm borr och borra vinkelrätt in från kanten på tre ställen, genom sidan och in i nästa del.

5

Borra utan att spräcka träet. Be en medhjälpare se efter att du borrar vågrätt. Skruvtvingarna håller ramdelarna på plats och hindrar mdf-bitarna att förskjutas. Låt borren arbeta tills hålet är rent och pluggen får plats.

6

Limma. Trädelarna plockas isär och torkas av. Därefter sätter du ihop ramen i det första hörnet. Knacka in en spetsig 10 mm plugg. Det får inte gå trögt, då måste du borra upp hålet lite.

7

Ta bort överflödigt lim med en lätt fuktig trasa när du har limmat ett hörn. Grundmåla ramen och spackla och slipa innan du färdigmålar i två omgångar med fin mellanslipning.

03
Montering av glas 5 Steg

När färgen på ramarna har torkat är det dags att göra dörrarna klara genom att lägga glaset på plats. Om du inte vill ha spegelglas och svart glas i dina dörrar kan du använda tunn plywood eller mdf.

Trots att ramen endast är 8 cm bred blir dörrarna stabila och starka när glaset har lagts i falsen och limmats fast.

Till både glas och spegelglas används en klar sanitetssilikonfogmassa.

Innan du lägger på silikonet är det viktigt att falsarna är rena.

1

Falsen rensas med t.ex. ett stämjärn och dammsugs sedan. Lägg en tunn och fin sträng silikon längst in i falsen. Då minskas risken att det pressas ut silikon på glaset.

2

Lägg glaset på plats. Både spegeln och det svarta glaset är 2-3 mm mindre än falsmåtten vågrätt och lodrätt. Lägg ner glaset försiktigt och stötta det eventuellt underifrån.

3

Silikonet förseglar glaset. Den första strängen silikon håller fast glaset. Nästa sträng (på baksidan) förseglar så att glaset inte lossnar. Lägg en sträng i falsen.

4

Släta ut fogen. Silikonfogmassan ska slätas ut och till det används en specialspackel, en bricka. Välj en bricka med en profil som skapar önskad fals och drar bort så lite silikon som möjligt.

5

Justering. Om det visar sig att en av sidorna inte är helt rak kan du spänna ihop delarna med t.ex. en lastrem. Glas och silikon håller sedan ihop delarna.

04
Hjul och beslag 5 Steg

Det finns två slags skjutdörrar: de topp-hängda med hjul upptill och de som har hjul nertill. Vi har här valt dörrar som rullar i en skena på golvet.

Beslagen levereras tillsammans med en monteringsanvisning, men precis som många andra kan den förstås förvirra läsaren en smula. Men ta god tid på dig och läs den noga så går det bra.

Vi har monterat skjutdörrarna så att de rullar på golvet och eftersom det är av trä går det lätt att limma fast skenan. Ligger det heltäckande matta på golvet ska skenan skruvas fast.

1

Bottenskenan och den övre styrskenan ska vara lika långa och vi kortar av dem med vinkelslip. Det ska göras försiktigt för att inte bränna skenan. Kanterna fasas av innan montering.

TIPS: De kan även kapas med bågfil.

2

Skenorna monteras. Styrskenan längst upp monteras med skruvar i taket. Bottenskenan limmas fast på trägolvet med dubbelhäftande tejp, 30 mm från framsidan på garderoben.

3

Toppbeslagen har tre hjul som håller dörren på plats i styrskenan upptill. De bär inte dörren utan stöttar den endast. De monteras 4-6 cm från kanten. Förborra innan du skruvar fast dem.

4

Bottenbeslagen monteras också 4-6 cm från kanten. Höjden på hjulen justeras med en skruvmejsel men först när dörren har satts på plats. Ett skydd ser till att dörren inte kan hoppa loss från skenan.

5

När dörrarna är klara ska de lyftas på plats. Därefter är det dags för finjustering innan allt fungerar som det ska.

Material

18 mm mdf-skiva:
• 2 lodräta sidor (A) à 6,5 x 208 cm
• 2 vågräta delar (B) à 51,5 x 15 cm

Dessutom:
• 12 pluggar, Ø 8 mm
• Glas, 51,3 x 178,2 cm
• Skjutdörrsbeslag från t.ex. Elfa inkl. bottenskena och toppskena
• Kantlist (C) upptill: Primo 8 x 55 mm
• Garderobsinredning från t.ex. Elfa Lumi

Specialverktyg
• Sänksåg med sågskena

Tidsförbrukning

Du kan sätta upp skenor och tillverka dörrarna på en helg, inklusive torktid.

Pris

2600-3000 kr för dörrar inkl. skjutdörrsbeslag.

Svårighetsgrad

Med en sågskena och cirkelsåg är det relativt lätt att såga till delarna.

Ritning

Tips & Tricks

Flexibel inredning med vägghängda utdragbara lådor

Den nya garderoben kan inredas på ett otal spännande sätt. Det enkla förvaringssystemet från Elfa bygger på en vågrät bärande skena.
Det är hur lätt som helst att sätta delarna i inredningen på plats även om det kan kräva en viss tillpassning. Det svåraste är att bestämma sig för hur inredningen ska se ut. Hyllsystemet har en bredd på 60 cm och eftersom vår garderob blir 129 cm får det plats två moduler vid sidan av varandra. Med fasta trådkorgar kostar inredningen cirka 1600 kr. Den lyxigare varianten med utdragbara lådor är något dyrare, så det kan vara klokt att kombinera fasta och utdragbara lådor och korgar. Du kan också fästa några hyllor med beslag på garderobsväggen.

Bägge sektionerna med hyllor kan flyttas efter tycke och smak.

De lodräta skenorna hakas fast på den vågräta bärande skenan.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Mer i samma kategori Skjutdörrar