Skjutdörr med svetsad ram

Bygg din egen snygga och rustika skjutdörr med en kraftig metallram, brända brädor och plexiglas. Skjutdörren kan enkelt anpassas till alla dörröppningar, och här får du en utförlig ritning, pedagogiska steg-för-stegbeskrivningar och många tips och tricks!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
Ca 20.000 kronor

Skjutdörren kan enkelt anpassas till alla bredder och höjder. Och kan användas både inne och ute.

Intro

Glöm allt om vita, tråkiga laminerade standardskjutdörrar, som dessutom kan vara svåra att hitta till just den dörröppning som du har där hemma. Här får du beskrivningen på en extremt läcker lösning som lätt kan anpassas till alla öppningar!

Ja, det finns en rad spännande gör-det-själv-utmaningar förknippade med denna rustika skjutdörr. Du måste exempelvis våga ge dig på att arbeta med metall, för du kommer både att kapa och att svetsa. Men med det sagt, så hör metallarbetet till den enklare delen, så det är egentligen ett riktigt bra nybörjarprojekt.

Skjutdörr på hjul

En stor skjutdörr med kraftiga metallramar och brädor väger en del. Och du måste så klart ha koll på vad det är för slags vägg som du skruvar upp väggskenan i. I praktiken behöver vägg skenan bara hålla dörren på plats; det är nämligen de två små fasta transporthjulen under varje dörr som bär vikten.

Kan monteras inne och ute

Den rustika skjutdörr som vi här visar hur du bygger, är egentligen tänkt att sättas upp inomhus. Men om du behöver det kan den enkelt anpassas till ett liv utomhus också. Det krävs bara att du stryker träet med olja eller färg och kanske använder några större hjul - små transporthjul passar t ex inte så bra om de ska köras på ett grovt underlag som grus, sten eller ett smutsigt garage- eller stallgolv.

Bli hobbysvetsare med gör det själv!

Det är både roligt och enkelt att arbeta med metall, och om du följer Gör Det Självs svetskurs för nybörjare dröjer det inte så länge innan du är en färdig hobbysvetsare.

Ett litet svetsaggregat plus nödvändig utrustning kostar ca 3.000 kr, och om du vill lära dig att göra den perfekta svetsen mellan två metallstycken så är det bara att sätta igång!

Läs mer: Lär dig svetsa

Instruktion

01
Såga och montera väggskenan 4 Steg

Väggskenan över dörröppningen håller skjutdörren på plats så att den inte gungar inåt eller utåt. Skenan behöver inte hålla uppe skjutdörrens vikt, eftersom skjutdörren vilar på hjul, men du måste ändå ta hänsyn till vilket väggmaterial som du skruvar in den i, och använda passande plugg och skruv. Här består väggen av träskivor och därför använder vi träskruv.

Skjutdörrarnas storlek beror på dörröppningen. Räkna med att när dörrarna är stängda ska de sticka ut 4 cm över dörröppningen uppe och på sidorna.

1

Markera var skenan ska monteras. I det här fallet är höjden 265 cm. Kapa skenan lika lång som öppningen är bred (här 235 cm) + de blivande dörrbladens bredd (243 cm) = 478 cm.

2

Förborra ett hål i mitten av skenan (E) för varje 35-36 cm. Här blir det 13 hål i väggskenan. Se också till att förborra så att skruvhuvudena kan försänkas.

3

Svetsa på en 5 cm lång distans av 20 x 20 x 2 mm fyrkantsrör (B) bakom de 13 skruvhålen. Se till att de sitter centrerat, så att det är 15 mm från väggskenans ovanoch undersida till distanserna.

4

Skruva fast skenan och kolla löpande att den är i våg. Se till att använda skruv/plugg som passar till den vägg som du sätter upp den i. Som du kan se här håller distanserna (B) skenan 5 cm ut från väggen.

02
Bygg dörramarna 7 Steg

Börja med att kapa de kraftiga fyrkantsrör på 40 x 40 x 2 mm som ska användas till ytterramarna på de två skjutdörrarna.

Kom ihåg att varje hörn ska kapas i 45 grader, så det är en bra idé att kolla och dubbelkolla att snitten vänds rätt innan du kapar.

Börja också med att bara punktsvetsa ihop fyrkantsrören, så att du kan göra en sista finjustering innan du svetsar ihop ramarna.

1

Kapa fyrkantsrören (A) till dörramarna. Ändarna ska passa ihop i 45 grader. Har du inte en metallbandsåg kan du använda en vinkelslip. Men akta så att snitten inte blir så grova att ramen blir skev.

2

Slipa de kapade kanterna försiktigt med en vinkelslip. Denna process kallas också för gradning. Akta så att du inte tar bort för mycket material.

3

Lägg upp fyrkantsrören (A) på arbetsbordet och sammanfoga det första hörnet med två punktsvetsar. När vi bara punktsvetsar går det nämligen fortfarande att vrida lite på hörnens vinklar.

4

Kolla så att hörnet är i vinkel innan du lägger upp nästa rör och punktsvetsar det motsatta hörnet.

5

När diagonalerna på ramen är exakt lika långa är ramen rätvinklig.

6

Nu ska du fullsvetsa alla hörn. Se till att svetsa dem hela vägen runt: på sidorna, överst och inne i själva hörnet.

7

Efter svetsning slipas alla svetsfogar släta med vinkelslipen. Blir det små ojämnheter, bulor eller småhål kan du alltid fylla det efteråt med metallspackel. Se alltid till att ha på skyddsutrustning när du arbetar med vinkelslip och svetsar.

03
Montera hjul och rullar på ramarna 4 Steg

Skjutdörrens vikt belastar främst de två små fasta transporthjulen under var och en av de två ramarna, och dem ska du montera nu.

Därefter är det dags för de relativt stora skjutportsrullarna som ska hålla uppe ramarna i väggskenan. Och när det gäller rullarnas placeringar på höjden måste du mäta exakt, så att skjutdörrarna inte hänger för tungt på väggskenan.

VARNING: Innan du svetsar är det viktigt att slipa bort galvaniseringen från rullarnas beslag - annars bildas giftiga gaser!

1

Två små fasta transporthjul (G) fästs i de nedersta fyrkantsrören 10 cm in från kanten på varje ram. Se till att sätta hjulen på ramens baksida (den sida som vänds inåt, som man inte ser).

2

Mät och markera överst på ramen där skjutportsrullarna (F) ska sitta. Här sitter de 10 cm in från varje hörn. Se till att rullarnas centrum hamnar på väggskenans höjd.

3

Svetsa fast rullarna (F) med ett par punkter på ramarnas framsida (och kom ihåg att vända ramarna så att rullarna vänds inåt mot väggen och skenan).

4

Nu kan du kolla så att ramarnas transporthjul och skjutportsrullar faktiskt passar med väggskenan. Och skulle det behövas kan du justera skjutportsrullarnas placeringar innan du fullsvetsar dem. Det är betydligt lättare att flytta runt stålramen nu, innan det kommer tung panel på, så se till att båda ramarna står stadigt och glider åt sidorna som de ska innan du fortsätter. Se till så att ramen inte hänger för tungt på väggskenan och att den kan glida från sida till sida utan att tippa framåt.

04
Bygg fönster och sätt panel 9 Steg

Nu handlar det om monteringen av fönsterramarna, baksidan, de brända brädorna och till sist fönsterna, som ska limmas fast.

Baksidorna av dörramarna täcks med OSB-skiva som går från kant till kant. På så sätt kan de brända brädorna limmas på inne i själva stålramen, och därmed blir det inte några synliga skruvar. Vi visar hur du bygger den stora ramen med fönsterna i, och sedan kan du använda samma metod för att bygga den lilla.

1

Kapa och svetsa tre “fönsterramar” (D) av T-järn och placera dem innanför den yttre fönsterramen, som görs av L-järn (C). Lägg märke till att det också sitter L-järn uppe och nere. Svetsa nu fast fönsterramen.

2

Svetsa fast de inre stående järnen (A) på vardera sida om fönsterramen. Därefter ska du svetsa fast de liggande järnen (A1) (se ritningen).

3

Spackla mellanrummet mellan fyrkantsrör (A) och vinkelstål (C). När spackelmassan har härdat, måla med en metallfärg, exempelvis Hammerite. Därefter ska färgen få torka.

4

Skruva fast OSB-skivorna (J) på dörrramarnas baksidor med gipsskruv. Men innan du kommer så långt ska du förborra längs ramens kanter var 20 cm med ett 2 mm metallborr.

5

Gör en provläggning med panelbrädorna (H) och såga sedan till dem så att de passar perfekt innanför metallramarna, eller lägg dem i ett mönster som du tycker om.

6

Bränn brädorna med en gasbrännare. Se till att hålla gasbrännaren i rörelse hela tiden - då blir resultatet jämnt! Och var nu försiktig med öppen eld, om du bränner brädorna inomhus.

7

Limma nu fast de brända brädorna (H) på OSB-skivorna (J) med trä- eller montagelim, och låt limmet torka ett dygn.

8

Limma nu fast plexiglasen (K) i fönsterramarna (C + D) med montagelim - det blir snyggast om du som här bara lägger en sträng med lim på baksidan av glasen och alltså inte mellan metallramen och glasen.

9

Sätt på dörrhandtagen till sist, när skjutdörren har lyfts på plats.

Material

 • 40 x 40 x 2 mm fyrkantsrör (A + A1)
 • 20 x 20 x 2 mm fyrkantsrör (B)
 • 30 mm vinkelstål (C), L-profil
 • 30 mm vinkelstål (D), T-profil
 • 50 x 8 mm plattstål (E)
 • 4 skjutportsrullar (F), 120 mm
 • 4 fasta hjul (G), 38 mm
 • 19 x 100 mm panelbrädor (H)
 • 18 mm OSB-skiva (J)
 • 600 x 400 x 4 mm plexiglas (K)

Dessutom:

 • Skruv och plugg till väggskena
 • Gipsskruv till OSB-skivor
 • Montagelim
 • Metallspackel + metallfärg
 • Dörrhandtag + dörrstopp

Tidsförbrukning

Ett par dagar inklusive torktider.

Pris

Ca 20.000 kronor för denna skjutdörr på 225 x 243 cm inklusive allt.

Svårighetsgrad

Det döljs många utmaningar i det här projektet, och du måste både svetsa och snickra.

Ritning

Multimedia

Video

Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

Video

Stoppkloss för kapsågen

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Skjutdörrar