Fixa stopp i handfat

Stopp i diskhon? Antingen kan du ta bort stoppet i avloppet med en vaskrensare eller så måste du ta isär vattenlåset och rengöra alla delar noggrant med fettlösande medel.

Fixa stopp i handfat

Stopp i vasken orsakas oftast av fettrester blandat med mat eller hår.

Intro

Stopp i handfat är irriterande men ett normalt och ganska odramatiskt problem som oftast orsakas av en propp av fett, hår eller matrester. Lyckligtvis är problemet lätt att åtgärda.

Många fettproppar kan lösas upp med en liter kokande vatten. Men om det inte fungerar så har du två alternativ - du kan använda propplösare eller rengöra manuellt.

Det första du bör prova är att lossa proppen med en vaskrensare. Om det ska fungera måste bräddavloppet i diskhon täppas till. Tryck fast vaskrensaren över avrinningshålet och pumpa upp och ner med vaskrensaren.

Om det inte fungerar behöver avlopp och vattenlås tas isär och tvättas rent från smuts. Vattenlåset kan vanligtvis tas isär utan specialverktyg men använd gärna handskar av hygienskäl.

Tvätta sedan vattenlåset och röret med fettlösande medel som diskmedel. Kontrollera även så att O-ringar och packningar sitter tätt.

Detta behöver du

Det behövs inga verktyg. Men det är viktigt att ha något fettlösande medel.

Detta behöver du:

  • Vaskrensare
  • Diskmedel
  • Gummi-handskar
  • Evt. Ny O-ring

Gör så här

1

Täpp till bräddavloppet. Först måste bräddavloppet tejpas för (om det finns ett). Om det är öppet fungerar inte vaskrensaren eftersom varken över- eller undertryck kan skapas.

2

Prova med en vaskrensare. Täck avrinningshålet i handfatet med vaskrensaren. Se till att gummit sitter tätt mot vasken. Pumpa sedan upp och ner ca 5-10 gånger. Om det fungerar kan du sluta här.

3

Ta isär vattenlåset. Om du inte kan spola så att det blir fritt flöde så måste vattenlåset demonteras. Innan du börjar, kom ihåg att placera en hink under diskbänken.

4

Rensa och tvätta med diskmedel. Efter att ha demonterat vattenlåset, ta bort så mycket smuts du kan med fingrarna. Därefter ska delarna tvättas utvändigt och invändigt med diskmedel.

5

Kom ihåg O-ringarna. Innan du börjar montera avloppet, kontrollera att alla O-ringar är hela och rengjorda. Om en O-ring är skadad måste den bytas ut.

6

Smörj med diskmedel. När allt är rent och redo att monteras, använd diskmedel för att smörja delarna. Detta gör monteringen enkel.

Video

STOPP I HANDFAT

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Tvättställ