Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laga avloppsstammarna

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om en avloppsstam läcker kan man reparera den med något så ovanligt som en hållbar lappning.

Den värsta rosten och målarfärgen skrapas bort med hjälp av ett gammalt stämjärn, så att man kan se skadans omfattning. En mindre läcka lagas snabbt och effektivt med hjälp av en jet-koppling. Jet-kopplingen är en rostfri stålring runt en muff av gummi som spänns ihop så att den blir tät.

Gummiringen plockas ur stålringen och klipps av så att man kan få den runt stamröret. Jetkopplingar är egentligen avsedda för att sammanfoga två rör. Därför måste man klippa av den utstickande remsan längs ringens mitt för att den ska sluta helt tätt mot stamröret.

När rörmokaren kontrollerat att gummiringen passar runt stamröret lägger han en silikonfog i vardera änden. Då kan vatten från hålet i röret läcka ut där gummipackningen skurits itu.

Jet-kopplingen skruvas itu så att stålringen kan läggas om gummiringen och stamröret. De två skruvarna i kopplingen dras åt med hjälp av en insexnyckel.

Det finns särskilda bits eller huvuden till hylsnyckelsatser som kan användas om man vill dra åt kopplingen med större kraft. Den här reparationen håller helt säkert resten av stamrörets livslängd.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka