Järnrörskopplingar

Det är en förutsättning för allt vvs-arbete, att man kan göra en helt tät koppling mellan två järnrör. Kopplingarna används bland annat om man ska montera ett t-rör, byta ut ett rör eller montera en avstängningskran.

Först måste rörändarna gängas, och gängorna ska packas med garn och gängfett. Här ska vi sammanfoga två rör med en t-koppling. Röret spänns fast i skruvstädet innan t-kopplingen skruvas på.

Rörmokaren använder en rörtång för att kunna dra t-kopplingen helt i botten av gängorna. Man behöver inte vara rädd att ta i för mycket när man skruvar ihop järnrör. När t-kopplingen är på plats skruvas nästa rör i. Även nu använder rörmokraen rörtången.

Ytterst skruvar vi i en avstängningskran. Kranens gängor är av mässing, så här får vi dra åt försiktigt, så att de mjuka mässingsgängorna inte går sönder. Om rören ska målas bör alla rester av garn avlägsnas. Det gör man enklast med ett bågfilsblad.

Rörmokaren sågar lätt runt om kopplingen och kapar av överflödigt garn. Ska kopplingen vara helt perfekt bör man skrapa av med en stålborste och sedan bränna av de sista bitarna med en tändare. Finputsa sedan med stålborsten och kopplingen är helt ren.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori VVS