Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byta luftningsventil

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

En roströd strimma på elementets sida visar att utluftningsventilen är otät och måste bytas ut.

I nio fall av tio beror läckan på att ventilens packning är trasig och inte på att elementet läcker. Innan ventilen kan lossas måste värmesystemet tömmas på vatten. Rörmokaren använder en skiftnyckel eller polygrip för att lossa ventilen.

Här ser man tydligt att packgarnet på ventilgängorna brutits ner och att vatten kunnat läcka ut och lämna de roströda strimmorna på elementet. Gängorna på den nya ventilen skrapas med hjälp av en tång så att packgarnet fäster bättre.

Det lilla hålet på ventilens sida ska vändas snett neråt och utåt när ventilen sitter på plats. Då slipper man få vatten på väggen när elementet ska luftas. Packgarnet sträcks hårt när det viras runt gängorna och ska tryckas ner i gängorna ordentligt, annars kommer ventilen att börja läcka igen.

Garnet ska naturligtvis smörjas med gängfett för att täta kopplingen helt.När ventilens gängor börjat bita använder man en skiftnyckel för att dra den på plats.

Eftersom den har mässingsgängor får man inte spänna alltför hårt. Men garnet och fettet hjälper till att täta kopplingen. När den nya ventilen sitter på plats kan man åter fylla på vatten i systemet.

LÄS OCKSÅ: Termostat – så fungerar en radiatortermostat

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka