Fixa den droppande vattenkranen

Driver den droppande vattenkranen dig till vansinne? Kanske behöver köket, badrummet eller tvättstugan bara en ny och bättre blandare – byt den själv och spara en förmögenhet!

Intro

Hemmets många olika blandare utsätts dagligen för ett enormt tryck från de boende i huset. Därför blir vattenkranarna med tiden slitna, otäta, lösa i handtagen eller ohjälpligt förkalkade.

LÄS OCKSÅ: Så här får du bort kalk

Spara räkningen till rörmokaren

Oavsett vad problemet är, så är lösningen enkel - byt blandaren själv och spara in på kostnaden för en rörmokare. Så länge det finns kulventiler monterade under diskhon kan du själv byta blandare utan problem. Och är du lite fingerfärdig, äger en skiftnyckel och en fast nyckel, behöver det inte ta mer än någon timma att byta av blandare.

I en snabb rundfrågning fick vi bud från tre rörmokare, där det lägsta (tim)priset startade på 500 kronor. Genom att byta blandaren själv sparar du alltså minst 500 kronor och kan göra något roligare för pengarna.

Material

För att byta blandare har du användning av några olika nycklar, en skruvmejsel och en ficklampa.

  • SKIFTNYCKEL
  • FAST NYCKEL
  • SKRUVMEJSEL
  • FICKLAMPA

Instruktion

1

Stäng av vattnet. Vrid kranarna på kulventilerna så att de står vinkelrätt mot rören. Sitter de helt fast, blir du tvungen att tillkalla professionell hjälp från en rörmokare.

2

Kopparrören/flexrören skruvas av kulventilerna försiktigt. Om de sitter hårt fast kan det vara nödvändigt att hålla emot på ventilerna medan du skruvar.

3

Den gamla blandaren lossas underifrån och tas bort. Det kan vara besvärligt att komma åt. Men en fast nyckel, en ficklampa och lite tålamod är allt som krävs.

4

Montera den nya blandaren där den gamla satt. Det är skillnad på hur de olika blandarna monteras, och det är viktigt att du läser instruktionerna som följde med när du köpte din nya blandare noga. I vårt fall ska den skruvas fast med en tjock plastplatta samt några olika packningar och skivor.

5

Till sist skruvas vår nya blandare fast med ett par små, kraftiga skruvar. I just det här fallet använde vi oss av en helt vanlig spårmejsel för att dra fast blandaren.

6

Bottenstycket är monterat, och nu ska resten av blandaren sättas ihop innan du skruvar fast de två vattenslangarna på kulventilerna och öppnar för vattnet igen.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori VVS