När kranen inte längre håller helt tätt, är det på tiden att få blandaren utbytt.

När kranen inte längre håller helt tätt, är det på tiden att få blandaren utbytt.

Hemmets många olika blandare utsätts dagligen för ett enormt tryck från de boende i huset. Därför blir vattenkranarna med tiden slitna, otäta, lösa i handtagen eller ohjälpligt förkalkade.

LÄS OCKSÅ: Så här får du bort kalk

Spara räkningen till rörmokaren

Oavsett vad problemet är, så är lösningen enkel - byt blandaren själv och spara in på kostnaden för en rörmokare. Så länge det finns kulventiler monterade under diskhon kan du själv byta blandare utan problem. Och är du lite fingerfärdig, äger en skiftnyckel och en fast nyckel, behöver det inte ta mer än någon timma att byta av blandare.

I en snabb rundfrågning fick vi bud från tre rörmokare, där det lägsta (tim)priset startade på 500 kronor. Genom att byta blandaren själv sparar du alltså minst 500 kronor och kan göra något roligare för pengarna.

Därför går det galet

Slitage: Alla mekaniska installationer blir slitna med tiden. Och det gör sig särskilt gällande för vattenkranar som används flitigt varje gång det ska tvättas händer, bryggas kaffe, skalas potatis och så vidare.

Kalk: Hur mycket kalk det är i vattnet beror på var i landet du bor, men kalk sätter sig överallt och blockerar och sliter på blandarens invändiga packningar.

Här visar vi hur du byter ut en helt vanlig köksblandare, men tekniken är exakt densamma både i badrummet och i tvättstugan.