Packgarn: Så får du helt täta skarvar

När du kopplar vattenrör måste de vara HELT täta innan du sätter på vattnet. De grova rören för t ex vattenburen värme kräver tätning och det finns bara ett sätt som är rätt: packgarn och rörkitt. Använder du det rätt slipper du både dropp och vattenskador.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 minuter
Pris
80 kronor
Packgarn

Packgarn är det säkraste sättet att få vattentäta rörskarvar.

Intro

Alla rör som transporterar runt vatten i din bostad måste så klart vara täta. Helt täta. Vatten letar sig ut genom även den minsta lilla glipa - speciellt när det är instängt i ett rör med flera bars tryck.

Vattenrör till blandare är just därför försedda med gummipackningar. Detsamma gäller anslutningar till diskmaskiner, tvättmaskiner och så vidare.

Men de grova, galvaniserade vattenrören, som t ex används till vattenburen värme, har inte den sortens tätningar. Här måste du själv se till att de håller tätt när du har skruvat ihop dem.

Du kan använda gängtejp som kan verka vara en enkel och oproblematisk lösning. Men frågar du de VVS-are som arbetar med det dagligen finns det bara ett sätt att få garanterat täta rör: packgarn.

Problemet med tejpen är bl a att den inte tål om du vrider gängningen bakåt igen under kopplingen. Och ofta måste du just skruva lite fram och tillbaka för att få det hela att stämma. Använder du packgarn så är det inte något problem.

Instruktion

01
Gör en tät koppling med garn och kitt 6 Steg

Packgarn och rörkitt går hand i hand: Garnets fina trådar lindas runt rörets gängor, och sedan sätts rörkitt ovanpå.

Kittet är en mjuk massa av mineraler och olja som tillsammans med packgarnet tätar kopplingarna, så att de blir helt vattentäta och förblir täta.

För att packgarnet inte bara ska snurra runt på de släta gängorna kan du börja med att rista dem med ett bågfilsblad.

Lägg inte på ett för tjockt lager garn. Det trycks bara undan när du skruvar ihop rören.

1

Börja med att rista i rörets gängor. På så sätt slipper du att packgarnet bara följer med runt när du lindar det runt röret.

2

Linda lite packgarn runt gängorna. Det ska ligga som ett tunt lager jämnt över hela gängningen. Blir det för tjockt så trycks det bara undan när du skruvar ihop rören.

3

Nu ligger garnet som det ska: i ett jämnt lager som täcker hela gängningen.

4

Sätt rörkitt på packgarnet i ett jämnt, tunt lager. Kittet ger ytterligare tätning. Det är godkänt för tappvatten, så det är helt ofarligt att komma i kontakt med.

5

När kittet har strukits ut fint är du färdig att koppla ihop rören.

6

Nu kan du koppla ihop röret med en böj, en skarv eller liknande. Den delen ska kunna komma in över gängornas början, annars är lagret för tjockt.

Material

  • Packgarn
  • Rörkitt

Tidsförbrukning

Några minuter.

Pris

Ca 80 kr för en gängningssats med garn och kitt.

Svårighetsgrad

Följer du de här instruktionerna, så är det en väldigt lätt uppgift.

Video

Skrapa gängningen innan gängtejpen

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori VVS