Vattenskador - så slipper du dem

Ett litet hål i en vattenslang kan bli en dyr affär. Läs här hur illa det gick för familjen Ericson, och vad du kan göra för att undvika dyra vattenskador.

Det var något som inte stämde när vi kom hem efter en veckas semester och öppnade entrédörren. Vi kunde tydligt höra ett märkligt ljud inifrån huset. Nästan samma ljud som man hör när man håller en snäcka mot örat: ett svagt och lätt brusande ljud. Efter ett par raska steg ut i köket fick vi svaret: Det var ljudet av vatten som pressades ut ur ett rör, och träffade köksgolvet som nu stod under vatten. Skorna klafsade, och strumporna blev våta. Det låg en sjö i vårt kök, och den var flera centimeter djup!

Men vattnet tog inte stopp i köket. Vi kunde se att det gick ut i hallen. Därute fortsatte det ut mot trappan och genom väggarna ner i källaren. Även vardagsrummet var vattenfyllt och det massiva trägolvet gungade under våra fötter, när vattnet pressades ut under plankorna. Katastrof minst sagt!

Redaktionen rekommenderar: Göm de fula värmerören i väggen

Vi greps av panik. Var stänger man av vattnet? Sitter det en huvudkran inne i huset? Och i så fall var? Hjälp!”

Familjen Ericson hittade huvudkranen och kunde stänga vattnet. Försäkringsbolaget kontaktades, och jakten på orsaken tog fart: Var kom allt vatten från? Bakom det nya kylskåpet fann de svaret: En tunn plastslang, som förser kylskåpets isbehållare med vatten, hade fått ett flera millimeter stort hål, och med fullt tryck på vattnet innebar det att det stod en tunn stråle ut ur hålet som inom loppet av en timme hade pumpat ut cirka 60 liter vatten på köksgolvet. Under den vecka som familjen var bortresta hann det samlas omkring 10 kubikmeter vatten. I kök, källare, vardagsrum, på golv, bakom tapeter. Överallt.

Kunde det ha undvikits? Den frågan ställer man sig alltid i efterhand.

Så undviker du vattenskador

Ett hål i en vattenslang bakom kylskåpet blev dyrt för familjen. Golven stod under vatten, som rann ner mellan väggen och tapeten.

Ladda ner artikeln och slipp dyra vattenskador

Man kan faktiskt göra en del för att hindra att vattenskador utvecklas till ren katastrof. I artikeln, som du kan ladda ner här på sidan, visar vi hur du säkrar dig mot vattnet. I artikeln får du:

  • en ritning över platser i huset där det ofta går fel. vatten kan komma både utifrån och från installationer och maskiner inomhus
  • 4 råd kring vad du gör när vattnet forsar ut på golvet
  • 5 effektiva vapen mot dyra vattenskador.