Så undviker du dyra vattenskador

Ett litet hål i en vattenslang ödelade familjen Ericsons hus. Tyvärr är familjens historia långt ifrån unik: Var tionde minut, dygnet runt, året runt, registreras en vattenskada. Skador, som kan kosta tusentals kronor och förstöra värdefulla minnen. Men det går att skydda sig mot vattnet.

Vattenskador - så slipper du dem

Ett litet hål i en vattenslang kan bli en dyr affär. Läs här hur illa det gick för familjen Ericson, och vad du kan göra för att undvika dyra vattenskador.

Det var något som inte stämde när vi kom hem efter en veckas semester och öppnade entrédörren. Vi kunde tydligt höra ett märkligt ljud inifrån huset. Nästan samma ljud som man hör när man håller en snäcka mot örat: ett svagt och lätt brusande ljud.

Efter ett par raska steg ut i köket fick vi svaret: Det var ljudet av vatten som pressades ut ur ett rör, och träffade köksgolvet som nu stod under vatten. Skorna klafsade, och strumporna blev våta. Det låg en sjö i vårt kök, och den var flera centimeter djup!

Men vattnet tog inte stopp i köket. Vi kunde se att det gick ut i hallen. Därute fortsatte det ut mot trappan och genom väggarna ner i källaren. Även vardagsrummet var vattenfyllt och det massiva trägolvet gungade under våra fötter, när vattnet pressades ut under plankorna. Katastrof minst sagt!

Så undviker du vattenskador

Ett hål i en vattenslang bakom kylskåpet blev dyrt för familjen. Golven stod under vatten, som rann ner mellan väggen och tapeten.

Redaktionen rekommenderar: Göm de fula värmerören i väggen

Vi greps av panik. Var stänger man av vattnet? Sitter det en huvudkran inne i huset? Och i så fall var? Hjälp!”

Familjen Ericson hittade huvudkranen och kunde stänga vattnet. Försäkringsbolaget kontaktades, och jakten på orsaken tog fart: Var kom allt vatten från? Bakom det nya kylskåpet fann de svaret: En tunn plastslang, som förser kylskåpets isbehållare med vatten, hade fått ett flera millimeter stort hål, och med fullt tryck på vattnet innebar det att det stod en tunn stråle ut ur hålet som inom loppet av en timme hade pumpat ut cirka 60 liter vatten på köksgolvet. Under den vecka som familjen var bortresta hann det samlas omkring 10 kubikmeter vatten. I kök, källare, vardagsrum, på golv, bakom tapeter. Överallt.

Kunde det ha undvikits? Den frågan ställer man sig alltid i efterhand. . Och ja, man kan faktiskt göra en hel del för att undvika omfattande vattenskador

Här går det fel

Vatten kan komma både utifrån och från installationer och maskiner inomhus. Oavsett var vattenskadan kommer från är det förödande, så var vaksam på läckor och onormal vattenförbrukning.

Vad gör du?

När vattnet forsar ut på golvet är goda råd dyra. Det är mycket billigare att vara väl förberedd, t.ex. att redan nu lära sig hur man stänger av det inkommande vattnet.

Det är också bra att göra en lista med de vanligaste frågorna och telefonnummer. Häng den nära vatteninstallationerna.

Stoppa skadan

Stäng husets huvudkran och ta reda på var vattnet kommer från. Gör dig själv en tjänst och ta redan nu reda på var din huvudkran sitter. Bor du i lägenhet kontaktar du vaktmästare eller bovärd. De bör ha ett akutnummer du kan ringa på dygnet runt.

Begränsa skadan

Ta bort allt från golvet. Bryt elen, och flytta bort alla förlängningskablar och elektroniska installationer från vattnet, innan du sätter på elen igen. Rädda allt som inte tål vatten- och särskilt saker med högt affektionsvärde (fotoalbum, böcker, träföremål, mattor osv.).

Ring till ditt försäkringsbolag och anmäl skadan

Handlar det om stora mängder vatten kan de skicka hjälp. Behöver du någon annanstans att bo, ska du också prata med försäkringsbolaget. Kom ihåg att ta bilder så du kan dokumentera skadorna.

Försök få bort så mycket vatten som möjligt

Har du en grovdammsugare som tål vatten så är den effektiv att suga upp en del av vattnet med (du ska INTE använda en vanlig dammsugare!). Har du en dränkbar pump, koppla in den för att få bort vattnet.

Så undviker du det

Du kan göra flera saker för att undvika att ställas inför förödande vattenskador. Du kan sätta vattenbegränsare (aquastop) på tvätt- och diskmaskin, och du kan installera lokala översvämningslarm eller en vattenfelsbrytare som automatiskt kan testa om ledningssystemet är tätt.

AQUASTOP

En liten enhet, som sitter på vattentillförseln eller vattenslangen till ex. tvätt- och diskmaskin. Aquastop tillåter bara att en viss mängd vatten passerar, t.ex. 20 liter. Därefter hindrar den mer vatten att komma förbi. Är maskinen otät så är mängden vatten som kan rinna ut, begränsad.

ÖVERSVÄMNINGSLARM

En liten sensor som upptäcker vatten på golvet. Kan oftast både ge ljudsignal och meddela dig via SMS, om den känner av vatten på ett golv. Väldigt lämplig i källare, som löper högre risk att översvämmas av stigande vatten, exempelvis via toalett eller golvbrunn.

VATTENLARM

Ett vattenlarm fungerar ungefär som en brandvarnare, men reagerar på vatten istället. Larmet monteras i köksskåpet, och givarna placeras intill avloppsrören och vattenrören. Vid läckage suger givarna upp vattnet, och larmet börjar pipa. Du upptäcker snabbt små läckage.

VATTENFELSBRYTARE

Vattenfelsbrytaren placeras på inkommande huvudledning och känner av både små och stora läckage. Så fort läckaget upptäcks stänger vattenfelsbrytaren av vattnet för att förhindra en vattenskada. Dessutom kan enheten automatiskt testa om ledningssystemet är tätt.

MODERNA RÖR

När du renoverar eller bygger om, byt då ut de gamla metallrören till pex-rör (plaströr) som löper i tomrör. Plastslangarna har väldigt lång hållbarhet och tomrören kan fånga upp vattenspill. Du kan göra arbetet själv, men är du osäker, kontakta en VVS:are eller annan fackman.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori VVS