Innehållsöversikt
Här går det fel
Vatten kan komma både utifrån och från installationer och maskiner inomhus. Oavsett var vattenskadan kommer från är det förödande, så var vaksam på läckor och onormal vattenförbrukning.
Vad gör du?
När vattnet forsar ut på golvet är goda råd dyra. Det är mycket billigare att vara väl förberedd, t.ex. att redan nu lära sig hur man stänger av det inkommande vattnet.
Det är också bra att göra en lista med de vanligaste frågorna och telefonnummer. Häng den nära vatteninstallationerna.
Stoppa skadan
Stäng husets huvudkran och ta reda på var vattnet kommer från. Gör dig själv en tjänst och ta redan nu reda på var din huvudkran sitter. Bor du i lägenhet kontaktar du vaktmästare eller bovärd. De bör ha ett akutnummer du kan ringa på dygnet runt.
Begränsa skadan
Ta bort allt från golvet. Bryt elen, och flytta bort alla förlängningskablar och elektroniska installationer från vattnet, innan du sätter på elen igen. Rädda allt som inte tål vatten- och särskilt saker med högt affektionsvärde (fotoalbum, böcker, träföremål, mattor osv.).
Ring till ditt försäkringsbolag och anmäl skadan
Handlar det om stora mängder vatten kan de skicka hjälp. Behöver du någon annanstans att bo, ska du också prata med försäkringsbolaget. Kom ihåg att ta bilder så du kan dokumentera skadorna.
Så undviker du det
Du kan göra flera saker för att undvika att ställas inför förödande vattenskador. Du kan sätta vattenbegränsare (aquastop) på tvätt- och diskmaskin, och du kan installera lokala översvämningslarm eller en vattenfelsbrytare som automatiskt kan testa om ledningssystemet är tätt.
AQUASTOP
En liten enhet, som sitter på vattentillförseln eller vattenslangen till ex. tvätt- och diskmaskin. Aquastop tillåter bara att en viss mängd vatten passerar, t.ex. 20 liter. Därefter hindrar den mer vatten att komma förbi. Är maskinen otät så är mängden vatten som kan rinna ut, begränsad.
ÖVERSVÄMNINGSLARM
En liten sensor som upptäcker vatten på golvet. Kan oftast både ge ljudsignal och meddela dig via SMS, om den känner av vatten på ett golv. Väldigt lämplig i källare, som löper högre risk att översvämmas av stigande vatten, exempelvis via toalett eller golvbrunn.
VATTENLARM
Ett vattenlarm fungerar ungefär som en brandvarnare, men reagerar på vatten istället. Larmet monteras i köksskåpet, och givarna placeras intill avloppsrören och vattenrören. Vid läckage suger givarna upp vattnet, och larmet börjar pipa. Du upptäcker snabbt små läckage.
VATTENFELSBRYTARE
Vattenfelsbrytaren placeras på inkommande huvudledning och känner av både små och stora läckage. Så fort läckaget upptäcks stänger vattenfelsbrytaren av vattnet för att förhindra en vattenskada. Dessutom kan enheten automatiskt testa om ledningssystemet är tätt.