Hur fungerar en termostatblandare?

På bråkdelar av en sekund justerar den modernatermostatblandaren förhållandet mellan kallt ochvarmt vatten. När vattnet sedan kommer ut urduschen håller det exakt den temperatur du har valt.

Förr i tiden kunde en dusch vara ett plågsamt växlande mellan iskalla överraskningar och brännande hetta, eftersom du själv skulle styra både vattenmängd och temperatur genom att vrida på de två kranarna för kallt och varmt vatten. Minns du hur du i början gjorde upprepade finjusteringar tills vattnet blev lagom ljummet? Och när du äntligen funnit rätt inställning, så ändrade sig temperaturen blixtsnabbt till iskallt – för att någon tappade varmvatten i köket. Eller också blev det kokhett för att någon spolade på toaletten. Men det är nu bara ett passerat kapitel i duschens historia.

Moderna blandare ser till att det känns skönt och behagligt att duscha. En känslig termotstat blandar hela tiden varmt och kallt vatten till den temperatur du har valt. Och skulle vattnet i rören utsättas för ändringar i temperatur eller tryck, reagerar termostaten på bråkdelar av en sekund. De allra bästa är så snabba att du inte kan märka att temperaturen har justerats.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Duschkabin