Fina hyllor i duschen

Hyllorna är fina, praktiska och billiga. Gör dem av överskottskakel och skumskivor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
12 timmar
Pris
750 kronor

Intro

I ett förnuftigt inrett badrum finns det förvaringsutrymmen i form av skåp. Men det bör också finnas hyllor i duschen, så att man ställa ifrån sig flaskor med balsam, schampo och duschtvål. Har du inga sådana hyllor kan du lätt göra hörnhyllor av överskottsmaterial från din förra badrumsrenovering. Och även om du måste köpa ett par kakelplattor och en skumskiva, så blir det billigt – och snyggt.

Du sparar säkert inget jämfört med att köpa ett par hyllor av plast, men det blir mycket snyggare när hyllorna passar till väggarna och det liknar något som proffs har gjort. Här visar vi hur jobbet klaras av med stora plattor på 45 x 45 cm, men det går att skapa liknande hyllor med plattor i alla storlekar.

Instruktion

01
Kakelplattorna skärs till 3 Steg

Till detta projekt har vi använt två stora plattor på 45 x 45 cm av samma slag som redan finns i badrummet.

De hårt brända klinkerplattorna var överskott från den gång badrummet byggdes.

Plattorna är svåra att skära om man inte har en våtskärare eller diamantkapskiva till vinkelslipen. Hyllorna gör vi av Wedi byggskiva som är av hårt polystyrolskum och vattentät.

1

Börja med att markera på plattan genom att dra ett diagonalt streck från hörn till hörn. När den delas i fyra delar blir varje bit 45 cm lång och 23 cm bred på bredaste stället.

2

De två diagonala spåren sågas med en våtskärare eftersom plattan är hårdbränd. Om du inte har en sådan kan du använda diamantkapskiva och vinkelslip.

3

De tre hyllframkanterna skärs också till. Här görs de 30 mm höga även om Wedi byggskiva endast är 20 mm tjock. Det ser snyggare ut och så bryts de inte så lätt.

02
Wedi-skivan skärs till 2 Steg

Som bärande hylla används en bit Wedi byggskiva som är 20 mm tjock.

Det är en utmärkt skiva till våtrum eftersom den är gjord av hårt skum som inte suger till sig fukt eller vatten. Skivan är dessutom mycket formstabil och lätt att såga i. Skivan har en cementtäckt yta som är perfekt underlag för kakelfix.

1

Markera för tre hyllor byggskivan. Använd de tillskurna kakelbitarna som mall. Plattan ska sticka ut över framkanten, men du ska ha palts att foga längs sidorna.

2

Det går lätt att såga till byggskivan men du ska inte använda din nya och dyra såg. Välj en gammal sliten fogsvans till jobbet.

03
Hyllorna limmas fast i hörnet 3 Steg

Innan du kan limma fast hyllorna är det viktigt att kaklet på väggen avkalkas och avfettas så att alla rester av kalk, tvål och smuts försvinner.

Du kan avkalka med ättika eller målarsoda på en svamp. Tvätta rent med vatten och låt ytan torka. Klicka ut lim på hyllans bakre kanter och pressa fast hyllan mot väggen. Om du förstärker monteringen med ett par skruvar, täcker du skruvarna med silikonfogmassa.

1

Hyllan limmas fast på väggen när de två bakre kanterna har försetts med ett par limsträngar. Hyllan ska sedan pressas mot väggen.

2

Du kan förstärka monteringen med en skruv på varje sida. Markera i så fall först för skruvarna på väggen (innan du klickar på lim). Borra hål, stick in pluggar och klicka silikon i pluggarna.

3

Kolla att hyllorna har fall åt rätt håll, alltså utåt mot framkanten. Det räcker med en millimeter eller två för att vattnet ska rinna undan.

04
Plattorna limmas fast 8 Steg

När limmet har härdat och byggskivorna sitter superhårt fast så ska kakelplattorna läggas på plats. De limmas fast med vanligt kakelfix och arbetet avslutas med fogning med silikonfogmassa av den typ som är för badrum.

1

Blanda en liten portion fästmassa av pulver och vatten. Det går inte åt så mycket till tre hyllor, så om du inte har en omrörare kan du blanda massan för hand.

2

Lägg kakelfix på byggskivorna och dra ut massan med tandspackel.

3

Lägg en platta försiktigt på plats. Dra den lite fram och tillbaka i kakelfixet tills den ligger som den ska.

TIPS: Kolla att fallet från framkanten bibehålls.

4

Fördela kakelfix även på framkanten av hyllan och tryck fast en av de smala bitarna. Tryck och vrid fast plattan och håll den på plats med ett par bitar kraftig vävtejp.

5

Klä även de två andra hyllorna med kakel, ovanpå och på framkanten. Det är viktigt att varje platta trycks och vrids fast i kakelfixet tills den sitter som den ska.

6

Fyll fogarna med silikonfogmassa för våtrum. Var noga med att fogarna fylls helt så att det inte kan tränga ner vatten i dem. Glöm inte de lodräta fogarna.

7

Jämna till fogen med ett finger eller en fogsticka/ fogbricka. Om du använder ditt finger bör du först doppa det i lite diskmedel, så att fogmassan inte fastnar på det.

8

Hyllorna är nästan klara. Fästmassan (kakelfixet) kan nästan inte hålla de lodräta remsorna på plats medan den härdar så därför förstärks med lite tejp.

Material

  • En bit Wedi-skiva, 20 mm tjock
  • 1 patron Wedi-lim
  • Kakelfix (Alfix Flexibel)
  • Silikonfogmassa
  • 2 kakelplattor, 45 x 45 cm

Specialverktyg

  • Kakelskärare
  • Diamantkapskiva till vinkelslip
  • Tandspackel
  • Ev. fogbricka eller fogsticka

Tidsförbrukning

Kan bli klart på en halv dag.

Pris

Vi använde överskott från tidigare ombyggnad av badrummet. Köper du allt nytt kostar det c:a 750 kr.

Svårighetsgrad

Det är ganska lätt.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Duschkabin