Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 tips som höjer kvaliteten

Skriv ut Spara artikel

Det finns många olika monteringssatser att välja bland om du vill ha en ny duschkabin. Tyvärr åtföljs flera av bristfälliga monteringsanvisningar. Följ därför våra goda råd.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
3700 kronor

Intro

En duschkabin med glasväggar är både praktisk och elegant, och håller kvar det rinnande vattnet i duschen – till skillnad från ett duschdraperi. Det behöver inte kosta så mycket att byta ut draperi och stång mot en glasdörr och en fast glasvägg och samtidigt få ett lite exklusivare badrum.

Duschkabiner säljs i bygg- och monteringssatser, så det behöver inte vara så svårt. Men det är det ofta. Till just vår dusch fanns ingen förklarande text utan endast ett antal bilder, teckningar och mått. Det kan göra även en duktig hemmahantverkare nervös. Därför ger vi dig här goda råd om hur du sätter upp en "färdig" dusch på ett enkelt och även bättre sätt än enligt tillverkarens anvisningar. Det är inte säkert att du kan använda allt som medföljer. Vi fick t.ex. flera pluggar för montering i tegelvägg, men eftersom badrummet har skivväggar, fick vi skaffa ett par skivpluggar, som ger en säkrare montering.

Denna duschkabin har endast två sidor och är tekniskt sett en duschhörna, och ska alltså monteras i ett hörn. Vi har en dörr och en sida, och båda sitter på aluminiumprofiler som i sin tur skjuts in i andra profiler vid montering på väggen. På den främre kanten av dörren och på ena sidan av väggen ska en magnetlist sättas fast för att hålla dörren stängd.

Instruktion

Förberedelse

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Tvätta väggen noga. Det är viktigt att få bort alla rester av tvål och schampo från kaklet och klinkern, för annars fäster inte fogmassan ordentligt. Gör en koncentrerad blandning av vatten och målartvätt och tvätta med skursvamp. Skölj rent efteråt.

2

Gör en provmontering. Lägg distansbrickor på golvet och ställ både dörr och vägg på dem. Justera in delarna så att de står lodrätt och med ovankanten på samma nivå. Låt kaklet avgöra läget för det ger den snyggaste placeringen.

3

U-profilerna skjuts in i varandra under provuppsättningen. Glasdörr och vägg ska fästas i en U-profil på kakelväggen och det görs med prof ler som sitter på delarna.

Montering

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Både dörren och glasväggen ska monteras på väggen genom att skjuta in en U-profil, som redan sitter fast på dörr och glas, i en annan U-profil som först ska sättas fast på väggen.

När du borrar hål i väggen för montering bör du veta vad väggarna är gjorda av. Här är det en skivvägg (våtrumsgips) bakom kaklet. Men de pluggar som medföljer monteringssatsen är avsedda endast för tegel, så därför måste vi skaffa riktiga skivpluggar. Det är ju viktigt att både dörren och glasväggen sitter fast ordentligt i kakelväggen.

1

Sätt maskeringstejp på väggen när både dörr och glasvägg står lodrätt. Sätt tejpremsorna precis intill prof len både upptill och nertill vid hålen i prof len. Ta bort både dörr och glasvägg och sedan prof lerna. Sätt upp tejp för borrning av hålen.

2

Borra hål i väggen för U-profilerna. Tejpremsorna talar om för dig var du ska borra. När du borrar genom tejpen dansar borren inte så lätt. Har borrar vi igenom kakel och gipsskivor. I andra väggar är det kanske kakel och tegel.

3

Knacka in en skivplugg i varje hål när du har pressat ner de två flikarna. Om du sedan använder en specialtång är det lätt att dra åt pluggen. Bara kläm ihop tills benen på pluggen delar sig på baksidan. Därefter kan du lossa skruven.

4

Dra loss skruvarna ur pluggarna, för nu ska du sätta fast U-profilerna. Stick in skruvarna genom hålen i profilen och dra fast dem i skivankarna.

Sätt upp glaset

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

När du ska sätta upp glasväggen och dörren är det viktigt att du lyfter dem så att de inte släpar mot golvet, för då kan glaset spricka. Kolla noga att dörren kan öppnas och stängas utan problem.

Sätt glasväggen på små distansbrickor av plast, dels för att de skonar glaset, dels för att de lyfter upp glaset en smula. När dörr och glasvägg har placerats korrekt kan du fixera dem i profilerna med ett par skruvtvingar upptill. Både glasvägg och dörr skruvas sedan fast i de två profilerna som har skjutits in i varandra.

1

Skär eller klipp ett par plastbrickor och lägg dem på golvet, så att vägg-prof lerna kan stå på dem. Det är nödvändigt att lyfta upp glaset från golvet för annars spricker det lätt. Dörren måste också lyftas för annars kan den inte öppnas.

2

Nu ska delarna sättas på plats igen. Justera dem så att de står lodrätt och så att magnetlisterna på den främre delen av sidan möter dem på dörren. Håll fast delarna med tvingar när de står rätt.

3

Borra hål i aluprofilerna för de självborrande och gängskärande låsskruvarna som håller fast glassida och dörr på väggen. Doppa dem ev. i olja så går det lättare. Efter montering i profilerna döljs skruvarna av plastproppar.

4

Montera en stång upptill mellan glasväggen och kakelväggen. Stången håller fast glaset och stabiliserar väggen. Stången ska förstås monteras i kakelväggen med skruvar och pluggar.

Foga

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

1

Nu ska du foga längs kanterna. Maskera med tejp på bägge sidor av springan och klicka fram fogmassa. Du ska använda en riktig fogpistol och en fogmassa av hög kvalitet. Längs sidorna av listerna används klar silikon.

2

Släta till fogen. Har du en fogsticka använder du den annars går det bra med ett finger, om du tar på dig gummihandskar. Foga på båda sidorna av glasväggen. Se till att inte förskjuta den. Välj en fogmassa som passar till golvet.

Material

• Duschhörna (dörr och sida, med beslag och skruvar, här från Camargue)
• Målartvätt
• Distansbrickor av plast eller hårt trä
• Ev. skivpluggar för skivväggar
• Klar fogmassa, santitetssilikon
• Grå Sikaflex 11 FC fogmassa
• Maskeringstejp

Tidsförbrukning

Cirka en arbetsdag.

Pris

En sida med glas och en dörr kostar cirka 3500 kr. Övriga småsaker går på 200 kr.

Svårighetsgrad

Det ser lättare ut än vad det egentligen är, men med våra råd klarar du av även de lite besvärligare momenten.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: 5 tips som höjer kvaliteten
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka