Fräscha upp duschhörnan

Duschhörnan var sliten. Golvet lutade åt fel håll och fogarna mellan kakelplattorna torkade aldrig. Glasväggen hade spruckit och det dök hela tiden upp nya svarta mögelprickar, oavsett hur ofta väggarna tvättades. Se här hur utrymmet fräschades upp med nytt kakel, nya klinker och en ny skärmvägg av glas.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 dagar
Pris
7500 kronor

Intro

Visst känner du igen situationen: allt fungerar, och därför drar vi oss för att göra en insats – även om vi vet att vi borde. Till sist har det gått så långt att vi tvingas gripa in. Så var det med denna duschhörna. Golvet hade bakfall så det var alltid vått, flera plattor hade spruckit, fogarna var svartprickiga av mögel och kalken bildade en vit beläggning både här och där.

Men nu ska duschhörnan fräschas upp! Golvet ska läggas om med fall mot brunnen, nytt kakel ska sättas upp och nya klinker läggas. Glasvägen ska ersättas av en ny av laminerat säkerhetsglas utan ram, för ramen runt den gamla samlade smuts och kalk och var aldrig riktigt ren. Med en ny glasvägg blir det lättare att hålla utrymmet rent.

Laminerat säkerhetsglas beställs hos närmaste glasmästare, som ska ha exakta mått. Lamineringen innebär att glaset inte riktigt kan krossas, för det hänger ihop i lamineringen om olyckan är framme. Glaset monteras med en specialtejp och beslag. Med nytt kakel och nytt glas ser badrummet ut som nytt.

Instruktion

01
Förberedelse 8 Steg

Det krävs en del förberedelser innan du kan sätta igång med det som gör att badrummet fräschas upp.

Den gamla skärmväggen av glas ska tas bort tillsammans med vvs-armaturen. Det innebär också att vattnet ska stängas av. Alla ev. pluggar i väggen ska dras bort eller knackas in så att de inte är i vägen. Gamla silikonfogar ska skäras bort, väggar och golv ska tvättas ytterst noga och hela utrymmet ska skyddas med ett godkänt tätskikt - också taket. Väggarna ska spacklas plana med t.ex. multibruk och fallet på golvet ska ändras innan tätskiktet läggs på.

1

Den gamla skärmväggen tas bort. Stången som bär duschdraperiet ska också tas ner. Alla skruvar dras ut och skenor och beslag tas bort från väggarna.

2

Gammal silikonfogmassa skärs loss och tas bort. Här gäller det att vara noggrann för att få bort alla källor som kan medverka till mögelspridning. Använd stämjärn eller hobbykniv.

3

Skruva loss armaturen. Tänk på att det kan bli nödvändigt att stänga av vattnet helt i bostaden medan arbetet med duschhörnan pågår. Kontakta ev. en rörmokare för att stänga av enbart till badrummet.

4

Kolla om det finns pluggar eller skruvar/spikar i väggen. I så fall ska de tas bort. Plastpluggar kan skäras av med stämjärn eller knackas in i väggen. Skruvar, spikar och beslag tas bort.

5

Skura väggarna med en stark blandning av målarsoda och vatten för att få bort så mycket fett och tvålrester som möjligt. Kalk kan tvättas bort med ättika.

6

Golvet rättas till med självnivellerande spackelmassa. Men först ska golvet ha tvättas och strukits med primer, som ger bättre vidhäftning för spackelmassan. Bygg upp fall mot brunnen med fallbyggnadsbruk.

7

Alla fogar och ev. ojämnheter i väggen fylls igen med multibruk, tills väggen blir slät och plan. Fördela bruket med stålspackel som dras diagonalt över kakelfogarna.

8

Slipa väggarna med en betongsten när bruket har torkat. Då försvinner små ojämnheter från ytan. Du får inte trycka hårt, för då drar du kanske med dig bruket från väggarna.

02
Tätskikt 7 Steg

Nu är det dags att bygga upp ett tätskikt på väggar, tak och golv i duschhörnan.

Detta badrum är så gammalt att det inte finns något tätskikt bakom kaklet. Hade det funnits ett sådant, hade vi varit tvungna att ta bort det gamla kaklet och riva upp klinkergolvet. Här kan vi i stället lägga ett tätskikt utanpå det gamla kaklet och ovanpå klinkern och fallbygg-nadsbruket på golvet. Lägg märke till att det alltid ska finnas tätskikt i taket i duschrum eftersom det kan utsättas för vattenspolning från duschen.

Tätskiktet som används här är vätskebaserat och ska läggas på i flera omgångar. I alla hörn och runt rörge-nomföringar krävs förstärkningar.

1

Väggen stryks med en primer. Den viktigaste uppgiften för primern är att fungera som bindemedel för att tätskiktet ska fastna extra bra.

2

Tryck fast armeringsväv i det våta tätskiktet i hörnet. Det går bra att använda fingrarna. Det är viktigt att väven kommer in i hörnet och att den sticker ut lika mycket på båda väggarna. Tryck bort luftfickor med en pensel.

3

Lägg på ytterligare en omgågn av tätskiktet i hörnen och snåla inte. Väven ska täckas helt Se till att det inte har bildats luftfickor under väven.

4

Mellan vägg och golv ska du förstärka med armeringsväv på samma sätt som i hörn mellan väggar. Använd helst färdiga förstärkningar, som finns för både inåt- och utåtgående hörn.

5

Fäst färdiga maschetter runt rören till armaturen. Lägg först på rikligt med tätskiktsvätska runt rörändarna. Om du inte hittar färdiga manschetter kan du lätt klippa dem av glasfiberväv.

Täta runt rören med armeringsväv. Använd dig av färdiga manschetter.

6

Nu fortsätter vi med att skapa ett tätskikt med det flytande medlet. Till arbetet används målarrulle. Tätskiktet ska vara minst 1 mm tjockt överallt. Torktiden för varje skikt är cirka en timme. Följ tillverkarens anvisningar.

7

Även längs kanten mot resten av badrumsgolvet läggs armering liksom runt brunnen. Därefter kan vi rulla på tätskiktet i flera omgångar. Även taket ska förses med tätskikt. Vinkeln mellan vägg och tak ska förstås också armeras.

03
Kakel och klinker 8 Steg

När du både ska lägga klinker på golvet och sätta kakel på väggarna, börjar du med golvet. Här har vi valt en platta på 10 x 10 cm som levereras på nät.

Här lät vi den murade tröskeln runt duschutrymmet finnas kvar, även om den inte är världens bästa lösning. För att kakelplattorna ska sitta snyggt, börjar vi med första raden precis ovanför tröskeln, och det innebär att den understa raden plattor ska skäras till. De ska sättas upp till sist när väggen är klar.

Till sist monteras en skärmvägg av laminerat glas. Den består av två glasskivor som limmats ihop med plastfilm emellan. Den kan spricka men glaset splittras då inte i flera delar.

1

Lägg på kakelfix på golvet med en tandspackel. Tandstorleken på spackeln anpassas efter storleken på plattorna. Här används en 6 mm spackel. Klinkern läggs så att vi får så lite skärning som möjligt vid brunnen.

2

En list monteras på väggen. Den ska vi ställa den första raden kakel på. Stödlisterna placeras så att de är i nivå med tröskeln plus tjockleken av en klinker. Tröskeln ska ju kläs med klinker.

Stödlisterna placeras så att de hamnar i nivå med tröskeln plus tjockleken av en klinker.

3

Kaklet sätts på väggen när vi är färdiga med golvet, som också täcks över så att vi slipper spilla på det. Kakelfixet dras ut med fin tandspackel, som vinklas cirka 45 grader in mot väggen.

4

Kaklet trycks fast i kakelfixet med ett lätt tryck. Vi lägger ett kakelsnöre mellan varje vågrät rad för att hålla samma fogavstånd överallt. Plattorna trycks sedan fast med en stor fogbräda.

5

Kolla om kakalraderna sitter vågrätt. Till det behöver du ett långt vattenpass eller en rätskiva med vattenpass. Kolla också att kaklet sitter lodrätt och i raka rader.

6

Allra sist sätts den nedersta raden kakel upp. När du har kommit upp till taket i duschhörnan kan du ta bort listerna nertill. Skär till en platta i sänder, fördela kakelfix på baksidan och tryck fast den. Fixera den sedan med tejp.

7

Dagen efter kakelsättningen kan du foga. Fogbruket fördelas i fogarna med gummispackel som dras diagonalt över dem, först åt ena hållet, sedan åt det andra. Efter en halvtimmes torktid poleras den vita hinnan bort med torra trasor.

8

Glasväggen monteras när fogarna har torkat. Glaset fästs i bakkant och mot golvet med en specialtejp som är ytterst stark. Upptill hålls glasväggen på plats av ett eller ett par beslag. Efteråt fogas runt väggen med våtrumssilikon.

Material

Våtrumsprodukter från Lip, som ska ingå i samma serie:

  • Multibruk och kakelfix
  • Golvspackelmassa 220 och Primer 54
  • Akrylprimer till väggarna
  • VS 30 flytande tätskikt
  • Armeringsväv
  • Rörmanschetter
  • Förstärkning för hörn

Material från en glasmästare:

  • 10 mm laminerat glas (skärmvägg)
  • Dubbelhäftande specialtejp
  • Våtrumssilikon
  • Duschstång och beslag

Dessutom:

  • Målarsoda
  • Kakelsnöre
  • Trälister och plastbrickor
  • Kakel och klinker
  • Fogbruk
  • Ny armatur
  • Ny ram med galler till golvbrunn

Tidsförbrukning

3–4 dagar plus torktider.

Pris

Kakel kan kosta vad som helst mellan 100 och 500 kr/m2. Här kostade det 150 kr. Fix och tätskikt kostar 75 kr/m2 och det laminerade säkerhetsglaset kostar runt 6 000 kr. Övrigt gick på 1 500 kr.

Svårighetsgrad

Det krävs precision för att få ett bra resultat, men annars är det inte svårt att fräscha upp ett badrum.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Duschkabin