Intro
Ett utrymme på 1,5 kvadratmeter är inte mycket om man ska få plats för både toalett och dusch. Se här, hur en familj beslöt att stjäla en liten hall och en bit av sovrummet för att få ett nytt och ändamålsenligt bad- och duschrum.
Instruktion
01
Riv och förbered
2
Steg
För det mesta tvingas man ta upp ett hål i golvet där duschhörnan ska etableras. Antingen för att det är nödvändigt att inspektera bjälklaget och/eller för att man ska dra rör från golvbrunnen till ett stamrör.
Vi rekommenderar att du - om du vill göra något liknande i din bostad - kontaktar en byggnadsingenjör för att få en beräkning av bjälklagets styrka. Du måste under alla omständigheter ta bort en hel del golvbrädor för att se var bjälkar och reglar finns i golvet.
Här var det inte nödvändigt att förstärka bjälklaget, men två av de nya väggarna måste stå på bjälkar.
Dörrkarm och foder tas bort. Försök att ta bort foderlisterna så försiktigt som möjligt om de är gamla. De kan sparas som ”reservdelar” eller säljas till någon i bostadsrättsföreningen …
02
Gjut nytt golv
5
Steg
Duschen måste byggas upp på ett starkt underlag, och därför väljer man här att gjuta en sockel eller platta på ett underlag av plywood. Ovanpå plywoodskivan läggs en diffusionsöppen papp (vanlig vindpapp). För att slippa torksprickor och sättningar i betongen ska den armeras.
Om du i stället för plywood gjuter på korrugerad stålplåt är det inte nödvändigt med vare sig armeringsjärn eller diffusionsöppen papp.
Betongen köps färdig och ska bara blandas med vatten. Vi blandar endast små portioner i sänder.
Golvet i duschen läggs med ett fall mot brunnen på 2 cm per meter.
Golvbrunnen har satts på plats. Armeringnätet klipps och läggs när cirka halva betongtjockleken är klar. Nätet ska ligga minst 3 cm från alla kanter.
Resten av betongen blandas och fördelas. Till en hink går det inte åt mer än ett par deciliter vatten. Betongen ska vara jordfuktig.
En träregel är bra att kolla fallet och att jämna till med. Formens ovansida anger färdig höjd och kan användas som stöd när betongen dras av ner mot brunnen.
Formen kan tas bort efter en vecka även om det tar en hel månad innan betongen har genomhärdat. Den är i alla fall tillräckligt stark nu för att vi ska kunna arbeta vidare med duschhörnan.
03
Duschen byggs
3
Steg
Det är vanligt att man gjuter en 10 cm hög och 10 cm bred kant runt bottenplattan, men det finns det ingen anledning till här. Vi ska ju ändå behandla hela duschutrymmet med ett tätande skikt.
När formen är borta förbereder vi byggandet av väggar, och materialet i dessa är lättbetong (multiplattor).
Blocken av lättbetong är här 75 mm tjocka och de limmas fast på betongen med speciallim.
Lättbetongblock sågas lätt med fogsvans eller grovtandad såg. För att kompensera för fallet i duschen läggs distansbrickor under blocken närmast brunnen. Annars kommer även väggarna att slutta in mot mitten.
Lättbetonglimmet läggs på med slev och dras sedan ut med limskopa som passar för 75 mm tjocka block. Fördelen med limskopan är att den fördelar limmet i ett jämntjockt skikt överallt.
04
Kakelsättning
4
Steg
Innan du kan sätta kakel på de färdiga väggarna måste du stryka dem med ett godkänt tätskikt - och det duger inte med vanlig primer. Fråga på byggmarknaden eller hos en plattsättningsfirma vilka produkter du kan använda.
Tätskiktet ska kompletteras med armering av glasfiber i samtliga vinklar mellan vägg och golv resp. mellan vägg och vägg. Alla rörgenomföringar ska också armeras med glasfiber samt tätas extra med silikon.
Till väggarna har vi valt 20 x 20 cm stora plattor medan klinkern till golvet är 15 x 15 cm. Ju mindre plattorna är på golvet, desto lättare blir läggningen eftersom golvet har fall.
Tätskiktet rullas på väggen. Det gäller att lägga på flödigt och att dessutom armera alla vinklar, hörn och genomföringar. Var extra noggrann med tätningen på och runt manschetten till golvbrunnen.
Dags att fästa första raden som ställs på en list vars tjocklek ska vara lika med tjockleken av golvplattorna plus kakelfixet på golvet.
Kakelfixet fördelas på en del av väggen i sänder. Det är viktigt att du hinner sätta plattorna innan fixet torkar. Kolla med vattenpass att fogarna är både våg- och lodräta.
Material
- Torrbetong, 0-8 mm
- Armeringsnät (ev. gjutplåt)
- 19 x 100 mm formbrädor
- 22 x 44 mm hyvlat trä
- Lättbetong, 75 mm tjock, och lim
- Tätskikt och armeringsväv
- Kakel, klinker och kakelfix
- Fogbruk och kakelkryss
- Ev. primer och gipsputs
- Gipsskivor och hörnprofiler (till baksidan av duschhörnans väggar)
Specialverktyg
- Kakeltång, kakelskärare, limskopa, skumplastbräda, tandspackel, putsbräda, murslev och gummiskrapa
Tidsförbrukning
Cirka 1 vecka (plus torktid)
Pris
Cirka 9 000 kr (exkl. vvs- och elartiklar)
Svårighetsgrad
Det krävs noggrannhet att placera golvbrunnen och att skapa fall i duschutrymmet. Det är en klar fördel att ha rätt verktyg när man murar och gjuter.
Ritning
## Betongen gjuts på en skiva
Om det är möjligt bör du placera duschen så att två av väggarna hamnar rakt ovanför var sin bjälke. Då slipper du bryta upp så mycket av golvet för att komplettera ett par av bjälkarna med s.k. växlar, vars uppgift är att förstärka bjälklaget. Se ritningen nedan. Golvet i duschen ska här utgöras av en betongplatta och den gjuts på ett fast underlag.
Du kan ev. använda de gamla golvbrädorna (bara de är minst 22 mm tjocka) eller också en plywoodskiva i 22 mm tjocklek. Den bästa lösningen är att gjuta på ett underlag av korrugerade stålplåtar (som finns i flera varianter). Då behöver du inte armera betongen eller lägga asfaltpapp mot träunderlaget.
Om du gjuter på plåtunderlag kan du klara dig med en 5 cm tjock betongplatta, medan den ska vara 8 cm tjock och armerad om underlaget är plywood. Hör med din byggnadsingenjör.
Vår lösning
Vi gjöt betongen på ett underlag av plywood och vindpapp. Därför var det nödvändigt att armera plattan.
