Vilken pizzaugn är bäst?

Jag ska ha en pizzaugn ute, men tvekar om jag ska bygga en vedeldad pizzaugn själv eller köpa en gas pizzaugn. Vilken pizzaugn är bäst?

Fråga

Jag ska ha en pizzaugn ute, men tvekar på om jag ska bygga en vedeldad pizzaugn själv eller köpa en gas pizzaugn. Vilken pizzaugn är bäst?

Svar

Det är stor skillnad på kvaliteten på pizzaugnar, och pizzaugnar finns också i olika modeller. De flesta anser att de bästa pizzorna bakas i en äkta stenugn.

Däremot går det väldigt enkelt med en gas pizzaugn.

Här kan du läsa mer om för- och nackdelarna med både gas pizzaugn och vedeldad pizzaugn.

Pizzaugn gas vs. vedeldad pizzaugn

Den största skillnaden är naturligtvis hur du eldar pizzaugnen, och det finns fördelar och nackdelar med båda sorterna.

  • Vedeldad pizzaugn

Många pizzaugnsexperter är eniga om att de bästa pizzorna bakas i en äkta stenugn eller pizzaugn.

Det beror på att veden som du eldar med i en vedeldad pizzaugn bidrar till att ge en läckert rökig och autentisk smak åt dina pizzor.

Den bästa pizzaugnen bygger du så klart själv.

Det går mycket väl att köpa en pizzaugn byggsats men du kan faktiskt relativt enkelt och billigt bygga din egen vedeldade pizzaugn.

Läs mer här: Bygg själv världens enklaste pizzaugn

Det är enkelt att elda i en vedeldad pizzaugn, och det kräver inte speciell pizzaugn ved eller mycket erfarenhet. Du kan t ex använda speciella pizzaugn pellets gjorda för att elda i en stenugn eller pizzaugn.

En fördel med en vedeldad pizzaugn är också att du kan återanvända askan. Du kan t ex använda askan som gödning i små mängder.

Om du har höns kan du också använda askan för att göra ett härligt dammbad till hönsen.

Här kan du läsa mycket mer om hur du eldar rätt i din pizzaugn och hur du kan göra dig av med askan: Så här eldar du i din pizzaugn

En vedeldad pizzaugn tar längre tid på sig att bli varm än en gas pizzaugn, men när väl ugnen är varm kan den hålla värmen väldigt länge.

Dessutom kan du bygga pizzaugn just så stor som du vill ha den och det finns då både plats och tid att baka pizzor till hela familjen.

LÄS OCKSÅ: Recept på hembakad pizza

  • Pizzaugn gas

En gas pizzaugn eldas så klart med gas och blir därför väldigt snabbt varm och når den idealiska pizzaugn temperaturen.

De flesta pizzaugnar som går på gas är inte särskilt stora och passar därför bra som pizzaugn på terrassen.

En stor nackdel med pizzaugn gas är att det precis som gas till grillen och annat har blivit enormt dyrt. Du måste dessutom även komma på en plats där din gas pizzaugn kan förvaras när du inte använder den. Det kan snabbt komma att behövas ett extra trädgårdsbord eller extra utrymme i förrådet eller på terrassen.

Om du redan har en gasgrill är en gas pizzaugn smart, eftersom du kan använda samma gasflaska till både grillen och pizzaugnen.

Vissa pizzaentusiaster anser att pizzor från gas pizzaugn inte har samma autentiska smak som om de bakades i en vedeldad pizzaugn.

Om du tror att en pizzaugn med gas är rätt för dig ska du så klart köpa det, och där varierar priserna mycket. Du kan t ex köpa en Morsø pizzaugn eller en Ooni pizzaugn, som andra köpare har varit nöjda med.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Pizzaugn