Murad pizzaugn

En murad stenugn är mer än “bara” en pizzaugn. För naturligtvis kan du baka pizzor i detta praktexemplar, men det finns massor av annat som du också kan göra! Det här projektet är för dig som är beredd att ta dig an en rejäl utmaning. Om du inte har urat förr så lär du dig det här i alla fall!

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
7 dagar
Pris
12.000 kronor

Intro

En murad ugn som den här kan göra allt. Inte nog med att den kan bli vanvettigt varm, den kan också hålla värmen - länge! Det gör att du kan laga allt från pizza till pulled pork i den.

En murad ugn har en massa som kan hålla värmen efter eldning, och hela idén med en sådan ugn är att det går att laga mat i flera dagar på restvärmen efter eldning.

Egentligen är det “bara” pizzor, tunnbröd och liknande som ska bakas när du eldar i ugnen. På eftervärmen kan du t ex baka allt annat eller långkoka grytor.

En ugn som den här är det inte bara att mura upp. Vi visar hur den ska göras och vi förklarar principerna för dig. Läs vidare och få inspiration till att göra din helt egna variant.

LÄS OCKSÅ: Bygg världens enklaste pizzaugn

I den här byggbeskrivningen får du:

 • Steg-för-steg-beskrivning
 • Ritning
 • Komplett materiallista
 • Video

Instruktion

01
Börja med fundamentet 8 Steg

En ordentlig grund till en tung murad stenugn är så klart ett måste. Här görs först ett randfundament av betong och lecablock. Därefter ska själva grunden, som också blir förvaringsutrymme för ved, muras upp. Plattorna som har tagits upp för att kunna göra fundamentet sätts också tillbaka. Dessutom ska sockeln putsas - både invändigt och utvändigt.

1

Gräv ut för ett randfundament. Det grävs ner på frostfritt djup (minst 90 cm) och är lite bredare än de block som ska ställas på det (30 cm).

2

Betongen består av murbruk, cement och vatten. Häll i betongen och jämna till den så det blir slätt.

3

Lecablocken kan med fördel sättas medan betongen fortfarande är fuktig. Se till att vara noggrann med vattenpasset! Murbruk ska sättas både i stötfogarna och ner mot det gjutna underlaget när blocken sätts.

4

Arbetet fortsätter under den blivande ugnen.

5

Gör en provläggning så att vinkeln i ändarna kan mätas och kapas. Stenarna kan kapas med vinkelslip eller våtkap.

Tegelstenarna som används här har återvunnits och rengjorts en åt gången.

6

Murning med utvändiga och spetsiga hörn kräver en del erfarenhet och kunskap om att mura, men om du anstränger dig är det inte omöjligt.

7

Som avslutning på öppningen till vedförvaringen muras ett valv. Mallen görs av frigolit med en masonitskiva överst. Börja med att göra en provläggning ovanpå mallen med rätt fogbredd. Markera därefter stenarnas undersida på mallen. När valvet ska muras, börjar du från sidorna och murar in mot mitten. Det gör att fogbredden kan bli lika stor hela vägen.

8

Två skift muras så att den slutliga höjden på fundamentet blir ca 95 cm.

02
Gjut bänkskivan 5 Steg

Med en ordentlig gjutform kan bänkskivan gjutas på stället. På så sätt slipper du lyfta den tunga skivan på plats. Under bänkskivan görs ett hålrum som fylls med isolering för att hindra värmeförlust. I det här fallet används korrugerade plåtar som både bildar underlag och samtidigt armerar betongen. En gjutform görs också till de eldfasta stenarna.

1

Insidan av vedlagret kan putsas eller kalkas med putsbruk för att skydda teglet lite extra.

2

Betongskivan gjuts på plats. Börja med att göra en gjutform. Reglar skruvas in i teglet och brädor läggs på tvären.

3

Lägg en filtduk ovanpå gjutformen. Duken och brädorna bildar underlag för isoleringen.

4

Isolering och plast läggs på gjutformen. Dessutom läggs skivor med korrugerad plåt överst. En gjutform byggs runt om.

5

Gjut hela skivan i en omgång. Betongen underst ska vara ganska fuktig, så att den fördelas väl i plåtens alla skrymslen. Den övre delen görs torrare, så att bruket kan formas till en enhetlig yta.

Gjutformen och det tillfälliga stödet undertill kan tas bort efter ca 5 dygn. Kom ihåg att fukta betongskivan under härdningsprocessen.

03
Kapa stenarna 4 Steg

Det behövs en våtkap när alla de eldfasta stenarna ska kapas. Varje hel sten ska kapas minst 4 gånger. Ett bra tricks är att lägga stenarna i vatten innan de kapas. Det gör att klingan inte blir så varm och därmed slits långsammare. Du skonar även dig själv från mycket damm.

Eftersom kupolen blir mindre och mindre för varje skift ändras vinkeln på snitten för varje rad med nya stenar. Den visade stenen är därför bara ett exempel på hur stenarna ska kapas i ett av skiften.

1

Stenarna ska kapas snett på både den vågräta och den lodräta sidan. Vinklarna ändras för varje skift.

2

Flata eldfasta stenar kapas så att de passar i den fördjupning som har bildats av gjutformen i mitten av bänkskivan.

3

Kapa stenarna med en våtkap. Du kan med fördel göra en vinklad mall av plywood som kan läggas an mot våtkapens släde (A).

4

Stenarna markeras efter kapning så att du enkelt kan avgöra vilket skift de hör till.

04
Kupolen ska muras 10 Steg

Först markeras centrum på ugnens botten. I centrum fästs en pinne eller ett snöre på 45 cm, så att ugnens invändiga diameter på 90 cm kan markeras som en cirkel. Därefter monteras en måttstock på 45 cm på ett vridbart beslag mitt i ugnen. Varenda sten läggs efter denna måttstock för att bilda kupolens form. När första stenen har satts är det en bra idé att täcka botten på ugnen med plast, så att den inte blir smutsig när du murar. Du ska mura med förband, så varje skift ska förskjutas en halv sten.

1

Den första sten som sätts är en halv sten som sätts på högkant. Slå en cirkel på ugnens botten som stämmer med den invändiga diametern (90 cm).

Bruk:

 • 2 delar eldfast bruk
 • 1 del hydraulisk kalk
 • 2 delar sand
 • 1 del cement - Vatten
2

En mall av frigolit används för att skapa formen på valvet som utgör öppningen in till ugnen. Ugnsöppningen ska vara 35 % lägre än själva kupolen.

3

För att uppnå en exakt och likadan båge används en måttstock på 45 cm som fästs i mitten med ett roterande beslag, t ex från ett möbelhjul.

4

Det kan vara en utmaning att få cirkelformen att stämma med den växande kupolens böjda form. Varje sten måste anpassas individuellt med en vinkelslip.

5

Sidorna på förkammaren muras också. Den översta stenen kapas snett, så att den följer kupolens vinkel. Använd frigolitmallen, som även användes till valvet, för att bygga resten av förkammaren.

6

Stenarna i sista skiftet måste passa väldigt exakt, eftersom det är de stenarna som “låser” kupolen och gör den självbärande. De sista stenarna kapas en och en, för att kupolen ska kunna “stängas”.

7

Hela den murade ugnen isoleras med keramisk isolering, som därefter kläs med hönsnät som ska se till att putsen vidhäftar ordentligt.

8

Hela ugnen putsas nu - i tre omgångar. Första lagret görs så tjockt som möjligt för att bilda ett “skal” utanpå isoleringen och hönsnätet. Därefter påförs armeringsnät och ett lager putsbruk.

9

Det sista lagret består av ännu ett lager putsbruk. Den här gången ska bruket vara lite torrare, så att det kan putsas slätt.

10

När ugnen tänds sätts stora krafter igång. Det är därför svårt att undvika småsprickor. De lagas dock enkelt med lite mer bruk, när ugnen fortfarande är obehandlad som här.

Material

Fundament till ugn:

 • Ca 450 tegelstenar
 • 500 kg bruk
 • 4 säckar cement
 • 11 lecablock på 19 x 19 x 49 cm

Bänkskiva:

 • 350 kg grus
 • 3 säckar cement
 • 3 plåtar på 63 x 122 cm
 • Ca 2 m² isolering, 95 mm

Kupol:

 • 150 eldfasta tegelstenar
 • 10 eldfasta stenar underst
 • EIdfast bruk, ca 60 kg
 • Hydraulisk kalk, ca 30 kg
 • Sand, ca 60 kg
 • 30 kg cement

Puts:

 • Ca 75 kg 0-4 mm sand
 • Ca 50 kg putsbruk

Diverse:

 • 2 m² hönsnät
 • Keramisk isolering
 • Skorstensrör (stål eller isolerat, Ø 150 mm)
 • Lucka till förkammare

Tidsförbrukning

6-7 dagar + torktider.

Pris

Ca. 12.000 kr.

Svårighetsgrad

Det är många besvärliga detaljer som kräver en del erfarenhet om det ska bli bra.

Ritning

Video

Betong utan luftbubblor

Blanda tunt bruk

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Pizzaugn