Gräsmatta

Ska gräsmattan vara i toppskick finns det några saker du kan göra för att hjälpa den på traven. Vi har samlat en lång lista med bra tips och råd samt instruktion till hur du får en vacker gräsmatta.

    Gräsmatta

    En sund och perfekt gräsmatta är något alla kan få. Det krävs faktiskt inte mycket mer än att du köper ett bra gräs, ser till att gödsla gräsmattan ordentligt och inte klipper gräset alltför kort.

    Välj rätt gräsblandning för din gräsmatta

    Gräs är inte bara gräs. Det finns en rad olika sorters gräsblandningar, så du kan lätt hitta en som passar till din trädgård, dess jordmån och dina behov. Ex. om din gräsmatta ska klara att spelas fotboll på, eller om du har mycket skugga i din trädgård.

    Der finns tyvärr inte ett specifikt gräsfrö ska kan leva upp till alla dessa krav. Därför tar tillverkarna fram blandningar som består av flera olika sorters gräs, oftast 4-5 arter. Exempelvis blandas ett slitstarkt gräs med det inte så lika slitstarka, men snabbväxande rödsvingel, för att ge alla förutsättningar för ett fint slutresultat – även om förutsättningarna är olika på olika ställen i trädgården.

    Gräsblandningarna kan ha namn som Villa Classic, Golf Green, Skugga och Fritidshus, som gör det lättare för dig att välja rätt sorts gräs enbart utifrån namnet.

    Vill du veta mer om hur du väljer bäst gräsfrö? Då kan du läsa mer i denna artikel: Välj rätt gräsblandning!

    Gödning av gräsmattan

    Det är viktigt att du gödslar din gräsmatta, så att gräset växer bra och snabbt. När gräset gör det, får mossa och annat ogräs svårt att etablera sig i gräsmattan. En snygg, stark och motståndskraftig gräsmatta ska gödslas minst en gång om året, men du får det allra bästa resultatet genom att göda i små doser genom hela växtsäsongen, t.ex. april, maj, juni och juli.

    Det finns många sorters gödning för gräsmattan, och man skiljer oftast mellan organisk gödsel som kommer från djur, och konstgödsel som är vanligast. Den kallas också NPK-gödning, där bokstäverna anger komponenterna kväve (N), fosfor (P) och kalium (K), som konstgödseln är sammansatt av.

    Oavsett vilken gödning du väljer är det viktigt att du följer tillverkarens anvisningar. Konstgödning kan bränna gräsmattan och därför är det viktigt att du håller koll på väderprognosen. Det optimala är att sprida ut gödseln före ett kraftigt regnväder.

    Mossa i gräsmattan

    Om du har en gräsmatta som är full med mossa, eftersom den inte har fått gödning på väldigt lång tid, ska du först ta bort mossan innan du börjar gödsla.

    Läs här hur du ska välja: Mossrivare eller vertialskärare till din gräsmatta

    En frisk gräsmatta klipps inte för kort

    Den vanliga skötseln av en gräsmatta består i att klippa den, oftast en gång i veckan under säsongen, som normalt sträcker sig från mars till oktober. Det bästa är om du klipper gräset så att de aldrig blir kortare än 4 cm. Då blir gräset mer livskraftigt och klarar kampen mot ogräs och mossa mycket bättre.
    Är du osäker på när gräset kan klippas första gången - och vilken klipphöjd gräset ska ha? Då rekommenderar vi dig att läsa denna artikel: Klipp din gräsmatta frisk och stark

    Anlägg en gräsmatta med rullgräs

    Om du ska anlägga en ny gräsmatta kan du så klart använda en klassisk gräsfröblandning. Men vill eller kan du inte vänta flera månader på att gräset ska växa upp och blir en riktig gräsmatta, kan du anlägga en gräsmatta med rullgräs.

    Vi visar dig här, hur man lägger rullgräs.

    Sida 1 / 2