8 tips: Så blir du av med mossa i gräsmattan

Är du trött på för mycket mossa i din gräsmatta? Bara lugn, du kan enkelt göra något åt det. Om du hittar orsaken till att mossan trivs, och att gräset inte gör det – och du gör något åt det – kommer mossa inte vara något stort problem i framtiden.

Vägen till en mossfri gräsmatta handlar i grund och botten om att ge mossan sämsta möjliga förutsättningar för att växa.

Och samtidigt ge gräset de bästa förutsättningarna för att trivas och växa. För när gräset trivs kommer det att hålla mängden mossa nere.

Här är 8 tips på vad du kan göra för att bli av med mossan.

1. Undersök om jorden är för sur

Om det är mycket mossa i din gräsmatta, kan det bero på att jorden är för sur. Du kan enkelt kolla surhetsgraden genom att köpa ett jordanalys-testkit. Om pH-värdet är under 5,5, bör du tillsätta kalk för att bli av med mossan.

2. Klipp på rätt höjd

Klipper du gräset för kort, kan du göra det svagare och mindre motståndskraftigt mot mossa. Klipp det regelbundet och inte kortare än 4 cm, och 6-8 cm högt när du klipper det första gången på våren. Låt gräset vara högt (ca 8-15 cm) över vintern, då får mossan det svårare att ta över.

3. Gödsla gräsmattan regelbundet

När gräset trivs bra, är det mycket svårare för mossa att få fäste. Därför bör du gödsla din gräsmatta regelbundet 2-3 gånger om året, så att gräset får näringsämnen, ofta kväve, fosfor och kalium (NPK). Det finns både som konstgödning (kemiskt tillverkat) och organisk gödning (naturliga ingredienser) och gör mest nytta om det tillförs tidig vår och sent på sommaren.

4. Skapa bra dränering

Är jorden för kompakt och dåligt dränerad, vantrivs gräs och mossa stortrivs. Dräneringen kan kollas genom att gräva ett hål och se hur snabbt en hink med vatten försvinner. Det ska helst rinna undan på 10-20 minuter. Blir vattnet stående i hålet, är dräneringen dålig. Du kan förbättra jorden genom att blanda t ex kompost och barkmull i jorden eller “lufta” den. Det är ett större arbete, men gräs kommer aldrig att trivas i dåligt dränerad jord.

5. Kalka gräsmattan

Kalk till gräsmattan ökar jordens pH-värde, så att gräs växer bra och mossa vantrivs. Är pH-värdet under 5,5, bör du tillsätta kalk. Du kan t ex sprida ut kalk som granulat över gräsmattan. Gärna på våren när gräset växer bra och temperaturen är över 10 grader.

Släpp in solen i trädgården

Mossa kan snabbt ta över om du har en gräsmatta som ligger helt eller delvis i skugga. Mossa stortrivs nämligen i skuggan, och det gör många grässorter inte. Det finns dock gräs som trivs bra i skugga. Dem bör du välja. Och så kan du fundera på om t ex ett högt träd kan beskäras så att det inte skuggar så mycket.

7. Ta bort mossa på kemisk väg

Det finns flera olika kemiska medel för att ta bort mossa. De fungerar så att de sprids eller sprutas ut på gräset, så att mossan vissnar och dör. Därefter kan du räfsa ihop den döda mossan och sedan så gräsfrön. Tänk på att det går ca en vecka innan medlet verkar. Använd bara medel som är godkända att användas i villaträdgårdar.

8. Lufta gräset med en räfsa

Mossa kan tas bort med en räfsa med långa tänder som går djupt ner i gräsmattan. Den skär av rötterna och “luftar” samtidigt gräsmattan. Du kan också använda en mossrivare eller sätta en mossrivningskniv på en gräsklipparen, så att små borstar eller fjädrar drar upp mossan ur gräset.

Denna metod är mer skonsam än att använda en vertikalskärare som också luftar gräset men skär djupare och kräver att gräset eftersås. En vertikalskärare kan användas om du har mycket mossa.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsmatta