Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klipp gräset friskt och starkt

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Många klipper gräset alltför kort. Kom ihåg att topp och botten följs åt. Om du klipper gräset kort kommer växten automatiskt att korta av rötterna och då försvagar du gräset!

Om gräset har blivit långt, medan du till exempel har varit på semester, är det bättre att klippa det i flera omgångar. En bra tumregel är att inte korta av det mer än en tredjedel när du klipper.

De flesta har ganska bra på känn när det är dags att klippa gräs, sådär cirka en gång i veckan medan det växer. För övrigt brukar det ge sig själv. Gräset är långt, det ser inte skött ut – snarare lite ovårdat. Med tanke på arbete etc. så klipps gräset i regel varje helg.

Låt klipphöjden följa årstiden

Tyvärr har de flest av oss inte koll på hur mycket som ska klippas. Några klipper konsekvent med den höjdinställning som maskinen ställdes in till då den var ny. Och det är synd och skam!

Om du lägger en minut på att ställa in höjden optimalt i förhållande till gräsets växtcykel får du nämligen en hel del hjälp med att göra gräsmattan både skitstark och snygg.

När klipper vi gräs?

Det vanliga är att vi klipper gräs från slutet av april till början av oktober (beroende på var i landet man bor). När du klipper gräset för första gången tidigt på året ska gräset vara torrt och frostfritt. Och du ska inte klippa förrän det är 6–8 cm långt.

På våren mår gräset bäst av att endast klippas lite grann i toppen. Gräset bör aldrig klippas kortare än 4 cm, å andra sidan kan du klippa det hur ofta du vill.

Redaktionen rekommenderar: Gräsklippare test

Mycket kort gräs försvagar rötterna

På så sätt blir det kraftigare och klarar kampen mot mossa och ogräs om näringen bättre. Det är därför en dålig idé att i förväg försöka spara tid på klippningen genom att klippa gräset kort. Det stressar gräset, försvagar rötterna och ogräsfrön biter sig lättare fast och tar sig ner i marken.

VÅR: På våren får du alltså inte klippa gräset kortare än 4 cm och samma regel gäller på hösten. Då har gräset bättre möjlighet att utnyttja det lilla dagsljus som finns och det skyddas bättre mot frost.

SOMMAR: Medan det är sommar, alltså i juli och augusti, och tillväxten är som störst kan du med fördel öka klipphöjden till 5–7 cm. Återigen handlar det om att ju längre gräset är, desto starkare och mer motståndskraft har det. Det gäller också om det skulle komma en längre period med torka.

HÖST: Förr eller senare kommer vi på hösten fram till den allra sista klippningen på året och även nu ska gräset vara 4–5 cm långt så att det klarar vintern. Är det längre finns stor risk för att svampar och andra oönskade växter ökar i antal.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
null: Klipp gräset friskt och starkt
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka