Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så får du en stark gräsmatta med gräsarmering!

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Med gräsarmering i betong eller plast kan du göra din gräsmatta stark. Se hur du lägger de olika typerna av gräsarmering och vilken du ska välja.

Gräsarmering i plast stärker det slitna gräset framför förrådet.

Gräsarmering ger en stark gräsmatta

Med gräsarmering i betong eller plast kan du göra en gräsmatta så stark att du kan parkera din bil på den, utan att den tar skada. Du kan också använda gräsarmering på de ställen där det är ett stort slitage, ex. vid gångstråk, framför förrådet eller vid gungställningen. Det är lätt att lägga och överkomligt rent prismässigt.

Gräsarmeringssten – gräsarmering i betong

De flesta förknippar gräsarmering med de genomborrade betongplattorna (gräsarmeringssten), som ofta syns på offentliga parkeringsplatser. Här växer gräset upp mellan betongstenarna. Gräset ger ett grönt inslag, men betongen är ganska tydlig.

Gräsarmering i betong läggs på samma sätt som andra betonstensbeläggningar på ett solitt underlag av packad grus. I stället för fogsand avslutas den med ett lager mulljord, som ska ligga några millimeter under betongplattornas ovankant. Då slits inte gräset sönder, när man färdas på ytan.

Gräsarmering

Med gräsarmering i betong får du en stabil uppfart, där gräset får lov att sätta sin prägel.

LÄS MER: I denna byggbeskrivning kan du se hur du själv kan lägga en grön infart

Gräsarmering i plast

Under se senaste åren har det kommit en ny typ av gräsarmering på marknaden. Den består av plastplattor indelade i fält. I princip är det en efterlikning av gräsarmeringsten i betong, men med den fördelen att plast kan gjutas mycket tunnare. Det betyder att huvuddelen av en plastarmeringsplatta är luft, alltså hål, som det ska växa gräs i. Och resultatet blir också grönare att se på.

Priset för grässarmering i plast är också lägre än gräsarmering i betong.

Gräsarmering

Gräsarmeringen i plast gör din gräsmatta slitstark på utsatta områden.

Gräsarmering till uppfarten

Om du vill använda betong eller plast till din uppfart, är upp till dig. Plastarmeringen är riktigt stark till både gång- och biltrafik. Ofta kan den bära upp till 200 ton per kvadratmeter.

Du kan också välja en ännu billigare och mer naturlig lösning: makadam. Här blandar du rikligt med småsten i det översta jordlagret, när du har byggt upp med grus. Du får en förstärkt yta, men inte med riktigt samma slitstyrka som de andra armeringarna.

LÄS MER: I denna gör-det-självbeskrivning kan du se hur du gör en grön uppfartl med natursten.

Så bygger du upp underlaget under gräsarmeringen

Om du har beslutat dig för att armera en yta med betong- eller plastplattor ska du bygga upp underlaget under gräsarmeringen, precis som du skulle gjort om du lagt vanlig marksten: 15-20 cm förstärkningslager, 10-15 cm stabilgrus, 3 cm sättgrus och så plattorna som fylls upp med mulljord innan det sås gräs.

Till gångytor kan du nöja dig med 5-10 cm stabilgrus och 3 cm sättgrus, innan du lägger gräsarmering och fyller med mulljord.

Gräsarmering: Så bygger du upp underlaget under gräsarmeringen

Innan du lägger gräsarmeringen på plats är det viktigt att underlager är i sin ordning.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka