SÅ GÖR DU: Enkel installation av robotgräsklippare

De flesta manualer för att installera robotgräsklippare är ofullständiga och svåra att navigera i. Med vår steg-för-steg-guide har vi gjort det enkelt.

Det finns väldigt mycket bra att säga om de allra flesta robotgräsklippare.

Tyvärr gäller inte detsamma för många av manualerna. De är oftare en orsak till förvirring än till någon hjälp när det gäller att sätta upp begränsningskabel och ansluta till laddstationen.

Därför får du här vår universalguide för att komma igång med robotgräsklipparen. Det är nämligen bara själva maskinernas menyer och knappar som skiljer sig från varandra, medan att sätta begränsningskabel är i stort sett samma process för alla modeller. Men alltså en process som sällan beskrivs speciellt pedagogiskt i manualerna.

Följ vår steg-för-steg-guide och bli av med frustrationen.

Klicka på rubrikerna för att gå direkt till det aktuella avsnittet i artikeln.

Tre viktiga begrepp innan du  börjar

1. Begränsningskabeln eller kanttråden är den tråd som avgränsar det område som roboten ska köra i. Tråden förhindrar alltså maskinen från att klippa “utanför linjerna” och att sticka iväg.

2. Laddstationen är där som roboten alltid startar, laddar och avslutar. Kanttråden är ansluten till laddstationen.

3. Anpassning. Oavsett hur noga du följer en instruktion, måste du i slutändan själv fixa det och följa ditt sunda förnuft; instruktioner, avståndskrav etc är bara vägledande. Därför börjar vi här med att sätta upp kanttråden löst, så att vi slutligen kan anpassa den under de första dagarnas klippning.

Börja med att rita en skiss

Om du bara planlöst börjar dra begränsningskabeln, får du snabbt problem. För ska kabeln runt ett träd, eller kan gräsklipparen bara köra in i trädet och ändra riktning? Och hur nära kanterna ska kabeln ligga?

Rita en skiss över din trädgård. Du kan eventuellt få en överblick i Google Maps eller Google Earth.

Kolla åt vilket håll kabeln ska dras – det varierar från märke till märke.

  • A. Begränsningskabeln sätts först fast med bara några få märlor på det avstånd till kanter etc som tillverkaren rekommenderar.
  • B. Laddstationen ska placeras enligt tillverkarens instruktioner för hur mycket utrymme det ska finnas framför och bakom.
  • C. Stenterrassen ligger i höjd med gräsmattan, så här läggs kabeln så nära att gräsklipparen kör med det ena hjulet på terrassen och kan klippa kanten också.
  • D. Joissakin robottiruohonleikkureissa kuten Gardenan ja Husqvarnan malleissa on lisäjohto, joka auttaa robottia löytämään takaisin lataus­asemalle. Johto vedetään nurmikon poikki ja liitetään rajakaapeliin.
  • E. Trädet och dammen står här väldigt tätt. Så vi drar kabeln runt om dem båda och klipper den smala passagen manuellt.
  • F. Runt förrådet dras kabeln på samma avstånd som till andra höga kanter.
  • G. Trädet och dammen står här väldigt tätt. Så vi drar kabeln runt om dem båda och klipper den smala passagen manuellt.
  • H. Träden drar vi kabeln runt om genom att göra en ögla runt vart och ett. När kabeln ligger dubbel till och från öglan, ignorerar gräsklipparen det och kör rakt över. Men den enkla kabeln runt ett träd respekteras.
  • J. Gungställningen hägnas inte in. Här kan gräsklipparen bara köra in i stolparna och vända.

Sätt upp laddstationen

Sätt laddstationen på ett jämnt underlag (endast några maskiner kräver att de står helt i våg). Följ manualens krav när det gäller avstånd till hinder och längden på kabeln framför och bakom stationen.

De flesta maskiner kör en bestämd väg när de ska hem till laddaren, oftast moturs. Vissa har valfri riktning. Tag hänsyn till hur din maskin gör.

Koppla in laddaren. Om laddaren har en indikatorlampa, kommer den att visa att det saknas en begränsningskabel, men ignorera bara det. Just nu ska du bara använda laddaren till en sak: att sätta maskinen på laddning medan du drar begränsningskabeln. Då är den laddad när du är redo att börja.

Dra begränsningskabeln

Rulla ut 1-2 meter av kabeln och fäst den nära laddstationen. Den extra kabeln ska eventuellt användas vid senare ändring av kabeln. Lägg ut kabeln efter din skiss. Följ robotens körriktning, då är det lättare att se hur maskinen kan ta sig runt.

Sätt bara de mest nödvändiga märlorna först och dra ut kabeln med god marginal. Det gör det lättare att ändra och att ångra dig efterhand.

Lägg gärna ut små “förråd” på en handfull ställen genom att vira kabeln ett par gånger runt några extra märlor. Då kan du enkelt reglera senare utan att du saknar extra kabel.

Vid hörnor

Det är frestande att bara dra kabeln i 90-graders böjar när du kommer till ett hörn, men det är ofta inte så smart. Många maskiner har problem med att svänga så skarpt, speciellt om gräset är blött. Lägg istället ut kabeln i vinklar som är större än 90 grader. Och rätta sedan till så att den missar så lite som möjligt.

Runt hinder

Har du en rabatt, en buske eller något annat som du inte vill att maskinen kör över eller kör in i, kan du göra en ögla av begränsningskabeln runt det stället. Det gör du genom att fästa kabeln framför stället och sedan dra den runt om, för att därefter låta den gå tillbaka till samma märla. Där kabeln ligger dubbel, upphävs dess avgränsningseffekt och maskinen kommer bara att köra över. Men runt stället där det bara ligger en tråd, betyder fortfarande stopp för kabeln.

Längs både höga och låga kanter

I manualen står det hur långt avståndet ska vara till hinder, t ex 30 cm till en hög kant. Ofta följer det med en papplinjal med relevanta mått. Gränsar gräsmattan till en terrass i marknivå, kan du med fördel låta maskinen köra lite in på plattorna, så att kanten blir klippt.

Anslut kabeln till laddstationen

När kabeln har dragits runt gräsmattan, har du dess båda ändar liggande vid laddstationen.

Nu ska du ansluta båda ändarna till stationen genom att följa manualen. Det finns lite olika sätt att göra det på, beroende på tillverkare, men gemensamt för alla är att de två ändarna ska kopplas in i var sitt uttag, så att begränsningskabeln bildar en ögla runt hela gräsmattan. Vissa tillverkare kräver en lång, rak kabel fram mot laddstationen. Den regeln är det klokt att följa, annars får robotgräsklipparen svårt att hitta in i laddstationen.

Nu kör roboten – håll koll på den!

Låt roboten köra med högsta möjliga klipphöjd, så att knivarna inte kommer åt din förhållandevis löst utlagda kabel. När den kör, kan du se om den kan följa kabeln, om den stöter emot hinder eller om den kör onödigt långt från kanterna. Och då kan du rätta till kabeln.

När det ser bra ut och roboten kör som den ska, fästs kabeln med fler märlor, så att det ligger riktigt nära marken.

Q&A om robotgräsklipparen

Låter den?

svar Jämfört med en manuell gräsklippare, nej. En klassisk gräsklippare låter mellan 80 och 100 dB. De mest högljudda robotarna närmar sig 60 dB, medan de tystaste ligger närmare 50 dB. Det är så tyst att du faktiskt inte hör maskinen när den är bara 10-20 meter bort.

Vilken modell ska jag välja?

svar Börja med att mäta hur stor din gräsmatta är. Det är storleken som avgör vilka modeller du har att välja mellan. Därefter bör du läsa test och recensioner. En tumregel är att de billigaste maskinerna är mer besvärliga att installera och kontrollera än de dyrare. En bra app gör det betydligt enklare att programmera och kontrollera en maskin än modellerna som saknar app.

Om jag har träd?

svar Större träd kan maskinen bara köra in i. Då vänder den och kör i en annan riktning. Små träd, som inte tål att bli påkörda, skyddar du genom att dra begränsningskabeln runt om trädet. Då håller sig maskinen undan. Detsamma gör du med rabatter och liknande.

Om den kör på ett barn eller en hund?

svar Kör den på benet på en person eller en hund, kommer den bara att vända. Men en hundsvans eller en barnhand ska inte vara på gräset utan övervakning när maskinen kör.

Om den kör på ett föremål?

svar Föremål som inte flyttar sig, kör maskinen bara in i och vänder. Fotbollar och liknande knuffar den undan, men tennisbollar, leksaker, gosedjur och köttben kan den komma att köra över och antingen förstöra eller fastna i. Så gräsmattan bör rensas från sådana småsaker.

Är den stöldsäker?

svar Det finns inte något som hindrar den från att bli stulen. Men de flesta maskiner kräver en pinkod för att kunna köra. De kräver ofta också en pinkod om de stoppas, och många har ett larm som sätter igång om de lyfts upp. Så i realiteten kan de inte användas om de blir stulna. Vissa modeller finns också med GPS-tracker.

Hur vet den om den har redan klippt en viss yta?

svar Det vet den inte (bortsett från vissa modeller från bl a Bosch). Men den klipper överallt i många timmar, så det saknar betydelse.

Hur undviker man att den kör iväg?

svar Robotgräsklipparen behöver en begränsningskabel för att fungera. Kabeln läggs runt den gräsmatta som ska klippas, och maskinen kan inte köra utanför detta område. Så den kan inte köra iväg.

Ska den verkligen lägga flera timmar på något som jag kan göra på under timmen?

svar Ja, men det är generellt inte något problem. För poängen är att även om maskinen går i mer eller mindre slumpvisa mönster och därför lägger lång tid på klippningen, så är det inte din huvudvärk. Den sköter sig själv, låter minimalt – och kan ställas in så att den bara klipper när du inte är hemma. Och så håller den alltså alltid hela gräsmattan snyggt klippt. Klipper du gräset en gång i veckan, har du oftast långt gräs den sjätte dagen. Det händer inte med en robotgräsklippare.

Kan gräsmattan vara för ojämn?

svar Ja, robotgräsklippare passar bäst på relativt välskötta och jämna gräsmattor. Är din trädgård väldigt ojämn, eller finns det många stubbar, stenar och liknande, är det inte säkert att det är en bra idé att låta en robot klippa gräset.

Ska gräset samlas upp?

svar Nej. Maskinen klipper kontinuerligt, och därför klipper den egentligen bara få millimeter gräs åt gången. Gräsklippet hamnar längst ner i gräsmattan och hjälper till att göda den.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsmatta