Ny gräsmatta på rekordtid

Orkar du vänta på att gräset ska gro? Det gör inte vi, så därför hoppar vi över allt arbete och ersätter den gamla slitna gräsmattan med rullgräs. Få snyggt, grönt gräs i hela trädgården på en helg.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
50 kr/kvm.
Gräsmatta

Rulla ut gräset och vattna det. Så enkelt är det– nästan – med rullgräs.

Intro

Det är ett stort projekt att anlägga en helt ny gräsmatta: Den gamla gräsmattan ska plöjas och fräsas upp, allt gammalt gräs och ogräs ska tas bort, jord ska krattas ut och så ska det sås gräs. Därefter följer många veckors väntan, där det varken får springas runt eller spelas fotboll på ytan.

Med rullgräs kan du hoppa över all väntetid. Förberedelserna är i stora drag desamma, men istället för att så frön och vänta flera veckor på att få grönt gräs, rullar du ut längder av gräs, som att rulla ut en matta, och gräsmattan går nästan att använda med detsamma.

Rullgräs är så klart dyrare än gräsfrön. Mycket dyrare faktiskt. Du kan köpa gräsfrön till 300-400 kvadratmeter för 5-600 kronor. För samma mängd rullgräs får du betala betydligt mer. I gengäld slipper du kampen mot ogräset, att vattna i flera veckor - men framförallt slipper du vänta.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så här använder du rullgräs

Som att rulla ut en matta

Det är lika lätt att lägga rullgräs som det är att rulla ut en golvmatta. När jorden är jämn ska mattorna bara rullas ut. Men det är ett par saker du behöver veta innan du börjar lägga ut rullgräset.

Detta måste du veta om rullgräs

Det är väldigt enkelt men det finns ändå några saker du bör veta, innan du väljer rullgräs. Du köper bort en del arbete, så se till att göra rätt från början.

I de södra delarna av landet kan du lägga ut rullgräs en stor del av året, men det mest optimala är från tidig vår till mitten av hösten. Om gräset får några veckor på sig att rotas, kan du börja använda gräsmattan strax därefter. Du kan gå på gräset så fort det rullats ut, men vänta ca 14 dagar innan du på allvar använder det som fotbollsplan.

Instruktion

01
Förbered marken, och lägg ut rullgräs 7 Steg

Först ska det gamla gräset tas bort. Det gör du lättast med en jordfräs som går att hyra. Den plöjer effektivt upp den befintliga gräsmattan, så du kan dra bort alla gamla grästorvor. Jordfräsen finfördelar även och luckrar upp jorden, så att den blir lättare att kratta ut.

När du har krattat ut jorden någorlunda jämnt ska den packas. Ytan ska vara så hård att det inte blir tydliga fotavtryck i den. Handlar det om en liten yta, som här, kan du packa jorden med dina fötter. För större ytor är exempelvis en vält till bra hjälp.

1

Fräs upp gräset. Jordfräsen river upp gräset och ogräset bra, samtidigt som jorden finfördelas och luckras upp.

2

Kratta bort gräs och ogräs. När allt gammalt gräs är borta, ska ytan krattas igenom så det blir så jämnt som möjligt.

3

Packa jorden. På denna lilla ytan går vi bara över ytan med hälarna, så att jorden packas. Ska du bereda hela trädgården, använd dig då exempelvis av en vält.

4

Rulla ut gräsrullarna. De utrullade mattorna ska läggas helt kant i kant, och i förband.

5

När två längder möts ska de läggas lite för nära varandra så att du måste trycka ihop dem. Det får inte finnas något mellanrum; längderna ska pressas samman.

6

Skär runt om alla hinder. När du ska runda en buske eller något liknande, skär du bara till gräsmattan med en vass kniv.

7

Justera skarvarna. Krattan är bra att trycka till med, så att du är säker på att längderna ligger i samma nivå.

02
Justera de sista detaljerna 3 Steg

Nu är gräset utlagt, men vänta ändå lite med att börja använda det direkt. Innan du är helt färdig är det nämligen viktigt att skarvarna blir bra. Annars kan din framtida gräsmatta bli ojämn.

Det är även viktigt att du vattnar gräsmattan, särskilt de första två veckorna. Annars torkar längderna ut, och allt ditt mödosamma arbete och pengarna du lagt ut blir förgäves.

1

Packa skarvarna i gräsmattan. Med hjälp av exempelvis en trästolpe trycker och packar du ihop alla skarvar i gräsmattan.

2

Justera de sista detaljerna. Saknas det, som här, t.ex. en bit gräs mot den befintliga gräsmattan fördelar du bara ut lite jord och strör ut gräsfrön över området.

3

Vattna gräsmattan. Gör det dagligen de första 14 dagarna. Om gräslängderna torkar ut, krymper de och förvandlar gräsmattan till en torr, död och obrukbar yta.

Material

  • Rullgräs
  • Vatten

Specialverktyg

  • Jordfräs

Tidsförbrukning

Du kan lägga en hel villagräsmatta under en helg.

Pris

30-50 kr per kvm.

Svårighetsgrad

När markarbetet är gjort är det väldigt enkelt att rulla ut gräset.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsmatta