Gräsmatta

Rulla ut gräset och vattna det. Så enkelt är det– nästan – med rullgräs.

Det är ett stort projekt att anlägga en helt ny gräsmatta: Den gamla gräsmattan ska plöjas och fräsas upp, allt gammalt gräs och ogräs ska tas bort, jord ska krattas ut och så ska det sås gräs. Därefter följer många veckors väntan, där det varken får springas runt eller spelas fotboll på ytan.

Med rullgräs kan du hoppa över all väntetid. Förberedelserna är i stora drag desamma, men istället för att så frön och vänta flera veckor på att få grönt gräs, rullar du ut längder av gräs, som att rulla ut en matta, och gräsmattan går nästan att använda med detsamma.

Rullgräs är så klart dyrare än gräsfrön. Mycket dyrare faktiskt. Du kan köpa gräsfrön till 300-400 kvadratmeter för 5-600 kronor. För samma mängd rullgräs får du betala betydligt mer. I gengäld slipper du kampen mot ogräset, att vattna i flera veckor - men framförallt slipper du vänta.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så här använder du rullgräs

Som att rulla ut en matta

Det är lika lätt att lägga rullgräs som det är att rulla ut en golvmatta. När jorden är jämn ska mattorna bara rullas ut. Men det är ett par saker du behöver veta innan du börjar lägga ut rullgräset.

I artikeln, som du kan ladda ner här på sidan, kan du läsa mycket mer om vad det kostar att lägga rullgräs och när det är bästa tid på året att anlägga det. Vi visar dig steg för steg hur du:

  • förbereder gräsmattan
  • lägger rullgräset
  • gör de sista detaljerna och får gräsmattekanterna helt perfekta
  • vattnar gräsmattan.