Så överlever din gräsmatta under semesterresan

Ska du klippa gräsmattan riktigt kort, så att den inte växer dig över huvudet under semesterresan? Eller mår gräset bättre av att få växa sig långt?

gräsmatta sommarsemester

Du ska inte drabbas av panik om gräsmattan har blivit långhårig under semestern – det mår den bara bra av.

FEM GODA RÅD för din gräsmatta under semesterresan

  1. Var sparsam med gödsel! Slopa gödslingen av gräsmattan under veckorna före semestern. Det finns ju ingen anledning att öka höjden på gräsmattan ytterligare.
  2. Kolla väderprognosen! Lovar den en torr och solig period ska du låta gräset behålla lite längd – cirka 5 cm. I den längden kommer gräset att skydda jorden och därmed rötterna mot uttorkning. Förutspås en regnig period kan du däremot lugnt klippa gräsmatta kort innan du reser bort på semestern. Då ökar du chansen att den inte har vuxit dig över huvudet när du kommer hem från semesterresan.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett garage till robotgräsklipparen

  1. Spara på vattnet! Gräsmattor är tåliga och tar sig snabbt – även efter en lång period av torka. Så snart det regnar igen återvänder både tillväxten och den gröna färgen. Og du använder väl ändå inte dyrbart dricksvatten till vattning, eller hur?
  2. Förtvivla inte om du har varit borta länge! Gräset klarar som sagt torka och tar sig snabbt igen. Skulle det bli en blöt sommar, kan du glädja dig åt att gräset mår bra av att få en period utan klippning, Då det kan växa och samla styrka. Det sistnämnda gäller för övrigt också för tidig vår och sen höst.
  3. Börja inte klippa frenetiskt när du kommer hem! Knähögt gräs kan få de flesta andra trädgårdsägare att se rött, men klipp inte för mycket på gräsets längd med det samma. Generellt sett mår gräsmattan bäst att bara kortas ned med 1/3–1/2 av längden i taget.

LÄS OCKSÅ: Så här får du en gräsmatta i toppklass!

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsmatta