Frisk gräsmatta till nästa sommar

Om du ägnar dig ett par timmar åt din gräsmatta på senhösten, får du ett försprång inför nästa vår. Då gör du det lättare för både dig och gräset.

Det finns knappast någon trädgård, som inte har en gräsplätt. En grön matta som täcker ytorna mellan rabatter, buskage och terrasser. Ett underlag för lökväxter och bollspel.

Redaktionen rekommenderar: Vinterklar trädgård

4 tips för gräsmattan just nu

Det finns många orsaker till att man har en gräsmatta, och om den ska hålla för allt kan det löna sig att ägna lite tid åt den, så att den blir slitstark och motståndskraftig mot mossa och ogräs. Nu på senhösten är gräset på väg in i en viloperiod. Innan det slutar växa är det en del du kan göra för att gräsmattan ska klara sig genom vintern på bästa sätt.

Om du ger gräsmattan optimala övervintringsmöjligheter blir den finare under våren, och den kommer att ha lättare att komma i gång när det blivit varmt igen och gräset har börjat växa.

Du gör det alltså enklare både för gräsmattan och dig själv om du skänker den ett par timmars arbete nu.

Här får du 4 tips på vad du kan göra med din gräsmatta innan vintern. Läs också hur du sköter gräsmattan året runt.

1. Ta bort ruttna äpplen

Om du har fruktträd på din gräsmatta - och därmed fallfrukt - ska du inte låta den ruttnande frukten ligga för länge på gräset. Absolut inte över vintern! Fallfrukten fungerar nämligen som en tät matta, som hindrar ljus och luft att nå ner till gräset. Det försvagar gräsplantorna, som behöver både ljus och luft för att hålla sig starka, så att de klarar sig bättre i konkurrensen med mossa och blir motståndskraftiga mot ogräs.

2. Lägg löven i rabatterna

Ett tjockt lager vissna löv på gräset verkar på samma sätt som fallfrukt: som en matta som försvagar gräset därför att det inte får ljus och luft. Se till att gräset inte övervintrar med stora lövtäckta områden. Kratta ihop löven och lägg dem gärna i dina blomrabatter. Här multnar de så småningom och fungerar som en utmärkt jordförbättrare.

3. Ta bort mossa från gräset

Om du har mycket mossa i din gräsmatta är det fördelaktigt att kratta gräsmattan ordentligt före vintern. Ta bort så mycket du kan med en kraftig räfsa. Då hindrar du mossan att breda ut sig ännu mer, och gräset får bästa möjliga betingelser under viloperioden. På våren får gräset lättare att komma i gång ordentligt, därför att det inte behöver kämpa mot mossan. En räfsning ger dessutom gräsrötterna mer luft.

4. Klipp högt sista gången

När du klipper gräset sista gången under oktober månad är det viktigt att du inte klipper det för kort. Gräset mår bäst av att övervintra med långa strån, då detta ger sämre betingelser för gräsets värsta konkurrent - mossan - under vintern. Höj knivarna på gräsklipparen så att gräset blir 4-4,5 cm högt. Då blir gräset tåligare och mer motståndskraftigt.

Så sköter du gräsmattan

  • Undvik att gå på gräsmattan på vintern, framför allt om den är mycket våt. Då packas jorden ihop och blir kompakt. Det betyder att jorden runt gräsets rötter pressas ihop så att de inte får luft, och det försämrar växtbetingelserna för dem.
  • När gräsmattan börjar växa i mars/ april är det dags att klippa gräset. Det är viktigt att du inte klipper gräset för kort första gången. Se till att skäret på gräsklipparen är inställt på 4-4,5 cm. Om du klipper gräset för kort försvagar du det. Ju högre grässtråna är, desto större kan rotnätet bli. Genom att klippa det högt första gången ger du gräsrötterna en optimal chans att komma i gång ordentligt.
  • Resten av sommaren är en klipphöjd på 3-3,5 cm lämplig. Klipp ungefär en gång i veckan.
  • Låt gräsklippet ligga kvar efter klippningen om det inte irriterar. Det är gratis gödsel på gräsmattan.
  • Låt bli att vattna gräsmattan. Det gäller även under torra perioder. Det försvagar plantorna, därför att rötterna då inte behöver söka sig djupare ner efter vatten. Även om gräsmattan ser vissen ut blir den snabbt grön igen så snart det regnar.
  • Gräsmattan mår bra av gödning. En välgödslad gräsmatta är det bästa medlet mot mossa. Använd helst en NPK-blandning avsedd för gräs. Då får den en passande mix.
  • Gödsla t.ex. fyra gånger per år: På våren, när gräset börjar växa, i juni och augusti och en liten omgång i slutet av september. Gödsla inte senare, då gräset inte bör växa så mycket strax före viloperioden.
  • Du kan föryngra din gräsmattan med en vertikalskärare, som skär igenom gräsrötterna och luftar jorden. Bäst är att göra detta i september och april. Efterså med gräsfrö.

Med lite extra skötsel blir din gräsmatta grönare - och inte minst friskare.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsmatta