Så får du en gräsmatta i världsklass

Följer du några enkla grundregler kan du lätt få en riktigt fin gräsmatta på bara en säsong

Många husägare lägger större delen av tiden i trädgården på att ta hand om gräsmattan, och det är inte konstigt. Förutom att vi i genomsnitt klipper gräset mellan 25 och 35 gånger om året är det nämligen också många av oss som kämpar med kala fläckar, ogräs och inte minst mossa!

Men nu är det slut med det. Följ instruktionerna här på Gör Det Själv och få en gräsmatta som gör grannen grön av avund..

LÄS OCKSÅ: Mossrivare eller vertikalskärare till din gräsmatta?

Rätt gräs till rätt gräsmatta

Vilken gräsblandning passar för just din trädgård? Ska den kunna trivas i skugga eller ska den vara robust och kunna motstå ”fotbolls-slitage”?

Det kan vara svårt att få en överblick över de olika grässorterna – för det finns många. Lyckligtvis är producenterna bra på att beskriva vad som kännetecknar de olika sorterna, vilket hjälper dig att få en överblick över vilka arter som passar till vilka trädgårdar. Annars hjälper vi dig här.

Läs vår detaljerade guide: Välj rätt gräsblandning

Sätt igång med arbetet

Innan du börjar att så nytt gräs är det viktigt att du rensar och reparerar din gräsmatta, så att den är redo att ta emot nya frön. Det betyder att mossa och annat växtmaterial avlägsnas. Allt ska bort!

Därefter kan det vara nödvändigt att ”topdressa” gräsmattan och jämna ut den genom att strö ut en jordblandning på de ställen där du tycker att det behövs.

Så tar du bort mossa och topdressar gräsmattan

Sådd och gödsling

Så har det blivit dags att så, och här passar hösten faktiskt lika bra som våren, eftersom både temperatur och luftfuktighet är optimal under t.ex. september och oktober.

Gödsling är också helt avgörande för att gräset ska få de bästa förutsättningarna att gro och samtidigt hålla mossa och ogräs borta. Konstgödsel är vanligast men du kan också använda organiskt gödsel som är mer långtidsverkande men inte lika kraftigt.

Beroende på pH-värdet i din jord så kan det också vara bra att tillföra kalk. Gräs trivs nämligen inte i sur jord, och det kan du motverka genom att kalka.

Mycket mer om gödsel för gräsmattan. KLICKA HÄR

Se upp med rötterna och gräshöjden

I en sund gräsmatta kan rötterna andas. Därför är det en bra idé att lufta gräsmattan så att överflödigt växtmaterial avlägsnas. Det kan du antingen göra för hand eller genom att använda en vertikalskärare som går på djupet.

Du ska också tänka på hur kort du klipper gräset. Många trädgårdsägare klipper nämligen gräset alltför kort och det är inte bra för rotsystemet. Gör Det Själv hjälper dig.

Så ser du till att din gräsmatta kan andas

Översikt: Så kort bör du klippa gräset

LÄS OCKSÅ: Bygg ett garage till robotgräsklipparen

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsmatta