Gör gräsmattan redo för sådd

Se till att rensa och reparera gräsmattan innan du sår. I princip kan du så nytt gräs hela säsongen. Men det är först när hösten kommer som du slipper tänka på att vattna.

Med toppdressing kan du fylla upp svackor och samtidigt ge fröna en optimal start på tomten.

Innan du sår gräs

Innan du sår gräs är det ett par saker som du först måste göra. Om det handlar om kompletteringssådd i en gräsmatta så ska den först rensas. Med det menas att du ska ta bort mossa och döda växter.

Toppdressing

Därefter ska du bestämma dig för om du är nöjd med ytan. Om mattan är ojämn, full av svackor och kanske spår så är det nu den ska jämnas till. Det gör du enklast genom att toppdressa den. Du ska sprida en jordblandning där du tycker att det behövs.

Lerjord: Har du en mycket lerig matta kan en blandning av grov sand, mylla och kompost vara perfekt.

Sandjord: Är jorden däremot mycket sandig bör det vara mylla och torvströ.

Du kan enkelt blanda en toppdressing själv, men du kan också köpa en färdig.

Läs också: Så får du en perfekt gräsmatta

Det är bäst att så gräs på hösten

Själva sådden bör ske antingen mycket tidigt på försommaren, i april eller maj. Men allra bäst är det på hösten. Då garanterar både temperatur och fuktighet de bästa förutsättningarna för grodd och växt.

Nackdelen med att så på våren och försommaren är att du riskerar torka och att fröna bränns av solen innan gräset hunnit ta sig. På hösten hinner gräset för det mesta att komma upp innan det blir vinter, om mattan inte utsätts för mycket lek, bollspel etc.

Om du sår gräs under en torr period

Om du vill så i en torr period är det bäst att vattna först. Då kan jorden bättre få grepp om fröna, så att de inte blåser bort eller flyter ovanpå om det plötsligt regnar.

Räkna med att det går 1 kg frö till 100 m2 när du kompletterar och 3–4 kg när du sår nytt gräs.

Innan du sår kan det vara klokt att blanda fröna med lite sand eller fint grus. Då fördelas de bättre och lättare och du slipper missar eftersom du lättare ser var du har sått.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Gräsmatta