Græsplæne længde efterår

Klipp inte gräset för lågt när du klipper det för sista gången. Långa grässtrån är bättre rustade för vintern.

Sent på hösten börjar gräset gå i vinteride. När marktemperaturen når ned till cirka sju grader avstannar gräsets tillväxt. Och när gräset slutar växa behöver det förstås inte klippas längre.

VI TESTAR: Gräsklippare test

På våra breddgrader brukar temperaturen sjunka under 7-gradersgränsen i oktober. Vill du pricka in rätt tidpunkt exakt kan du köpa en jordtermometer på de flesta byggmarknader.

Vackrare gräsmatta till nästa vår

Innan gräset har slutat växa finns det en del åtgärder du med fördel kan göra för att gräsmatta ska klara sig fint genom vintern. Den blir vackrare till våren och har lättare att komma i gång med att växa när det blir varmt igen.

  1. Ta bort ruttna äpplen och annan fallfrukt
  2. Ta bort mossan i gräsmattan om det finns mycket
  3. Riv av bladen från gräset och lägg i rabatterna
  4. Klipp gräset högt den sista gången

När du klipper gräs för sista gången är det viktigt att du inte klipper gräset för kort. Gräsmattan mår bäst av att övervintra med långa strån, eftersom det ger sämre överlevnadsvillkor för gräsets största konkurrent – mossan – under vintern. Höj skärbladen under de sista vändorna med gräsklipparen så att höjden hamnar på cirka 4–5 centimeter.

TIPS: Undvik att gå för mycket på gräsmattan under vintern om den är mycket våt. Det kan göra att jorden trampas ned och blir kompakt. Det innebär att jorden kring gräsets rötter pressas ihop och försvagar deras tillväxtvillkor.

Ladda ned hela artikeln och hämta ännu fler tips om hur du vårdar din gräsmatta.