När ska du klippa för sista gången?

Årets sista gräsklippning börjar närma sig. Och om du vill ge din gräsmatta de bästa förutsättningarna för att klara sig bra under vintern bör du tänka på ett par viktiga saker.

Sent på hösten börjar gräset gå i vinteride. När marktemperaturen når ned till cirka sju grader avstannar gräsets tillväxt. Och när gräset slutar växa behöver det förstås inte klippas längre.

VI TESTAR: Gräsklippare test

På våra breddgrader brukar temperaturen sjunka under 7-gradersgränsen i oktober. Vill du pricka in rätt tidpunkt exakt kan du köpa en jordtermometer på de flesta byggmarknader.

Vackrare gräsmatta till nästa vår

Innan gräset har slutat växa finns det en del åtgärder du med fördel kan göra för att gräsmatta ska klara sig fint genom vintern. Den blir vackrare till våren och har lättare att komma i gång med att växa när det blir varmt igen.

 1. Ta bort ruttna äpplen och annan fallfrukt
 2. Ta bort mossan i gräsmattan om det finns mycket
 3. Riv av bladen från gräset och lägg i rabatterna
 4. Klipp gräset högt den sista gången

När du klipper gräs för sista gången är det viktigt att du inte klipper gräset för kort. Gräsmattan mår bäst av att övervintra med långa strån, eftersom det ger sämre överlevnadsvillkor för gräsets största konkurrent – mossan – under vintern. Höj skärbladen under de sista vändorna med gräsklipparen så att höjden hamnar på cirka 4–5 centimeter.

Så sköter du gräsmattan

 • Undvik att gå på gräsmattan på vintern, framför allt om den är mycket våt. Då packas jorden ihop och blir kompakt. Det betyder att jorden runt gräsets rötter pressas ihop så att de inte får luft, och det försämrar växtbetingelserna för dem.
 • När gräsmattan börjar växa i mars/ april är det dags att klippa gräset. Det är viktigt att du inte klipper gräset för kort första gången. Se till att skäret på gräsklipparen är inställt på 4-4,5 cm. Om du klipper gräset för kort försvagar du det. Ju högre grässtråna är, desto större kan rotnätet bli. Genom att klippa det högt första gången ger du gräsrötterna en optimal chans att komma i gång ordentligt.
 • Resten av sommaren är en klipphöjd på 3-3,5 cm lämplig. Klipp ungefär en gång i veckan.
 • Låt gräsklippet ligga kvar efter klippningen om det inte irriterar. Det är gratis gödsel på gräsmattan.
 • Låt bli att vattna gräsmattan. Det gäller även under torra perioder. Det försvagar plantorna, därför att rötterna då inte behöver söka sig djupare ner efter vatten. Även om gräsmattan ser vissen ut blir den snabbt grön igen så snart det regnar.
 • Gräsmattan mår bra av gödning. En välgödslad gräsmatta är det bästa medlet mot mossa. Använd helst en NPK-blandning avsedd för gräs. Då får den en passande mix.
 • Gödsla t.ex. fyra gånger per år: På våren, när gräset börjar växa, i juni och augusti och en liten omgång i slutet av september. Gödsla inte senare, då gräset inte bör växa så mycket strax före viloperioden.
 • Du kan föryngra din gräsmattan med en vertikalskärare, som skär igenom gräsrötterna och luftar jorden. Bäst är att göra detta i september och april. Efterså med gräsfrö.

Med lite extra skötsel blir din gräsmatta grönare - och inte minst friskare.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Gräsmatta