Intro
Instruktion
01
Skorstenen ska göras klar
5
Steg
Innan du isolerar ska du ta bort alger, mossa och andra växter från skorstenen. Använd t.ex. algtvätt eller liknande. Eventuella hål fylls igen med t.ex. multiputs och bulor slipas ner så att det inte finns större ojämnheter än +/- 5 mm på ytan.
Eftersom vår skorsten sitter längs fasaden ska hela skorstenen isoleras och putsas, men vi visar endast det arbete som rör den del som sticker upp ovanför taket.
Börja med en ställning. För att kunna arbeta säkert hela vägen upp är det klokt att skaf a en ställning. Här är den perfekt eftersom skorstenen står längs en gavel.
Alla lösa tegelstenar ska tas bor och muras fast. Här har skorstenen murats med skaltegel som har lossnat. Dåliga och skadade delar tas bort och hålen efter dem fylls igen med multiputs.
De ojämna stenarna av sandsten och kalk slipas lite planare med diamantskiva i vinkelslipen. Det kräver hörselskydd, andningsskydd och skyddsglasögon.
Skorstenen slammas med en ganska tunn vällingliknande blandning av cement och vatten. För att säkra gd vidhäftning penslas skorstenen med Beto-Binder.
02
Skorstenen får en droppkant
3
Steg
Denna skorsten har en krona, som ligger som ett lock längst upp. Kronan är inte tillräckligt stor när skorstenen blivit isolerad, och därför förlänger vi den med en droppkant av aluminium innan vi isolerar. Profilen skruvas fast under kronan och vi fogar med byggsilikon mellan aluprofi-len och skorstenen, så att det inte kan komma in vatten bakom eller i isoleringen.
En aluminiumprofil skruvas fast under kronan på skorstenen. Längst ner till vänster på sidan finns en teckning som visar hur profilen bör skruvas fast.
Ovanför profilen pressar vi in en bottningslist. Den ska vara cirka 1,5 gånger tjockare än springans bredd.
03
Isoleringen skärs och fästs
5
Steg
När vi isolerar en skorsten från utsidan så bakar vi in den, vilket gör att den skyddas mot väder och vind. Fördelen med detta är att risken för fukt- och frostsprickor minskar. Isoleringen ser också till att röken inte kyls ner så snabbt och så att vatten inte kondenserar på insidan av rökkanalen. Det ger renare rök och mindre sotavlagringar.
Isoleringsskivorna skärs till. De är rätt styva och fasta och skärs lättast med isoleringskniv eller en kasserad fogsvans.
Som lim använder vi multiputs, som läggs på rejäla klickar på baksidan av varje skiva. Det lönar sig inte att snåla på ”limmet” för skivorna ska sitta ordentligt fast.
Klickarna dras ut med en grov tandspackel så att en större yta av isoleringen täcks med multiputs. Vi använder en 8 mm spackel.
Isoleringsskivorna skjuts ihop så att de sitter tätt och med överlappande hörn. Vi borrar ett antal 8 mm hål genom isoleringen och in i skorstenen för monteringspluggarna.
04
Armering och putsning
8
Steg
Isoleringsskivorna är styva och fasta och putsen kan fästa direkt på dem. Men vi lägger också på ett armeringsnät för att gardera oss mot sprickbildning (och då fäster putsen ännu bättre). Armeringsnätet ska tryckas fast i ett tunt lager puts, som man först lägger på. Därefter kan man lägga på mera puts som efter finputsning blir ytskikt på skorstenen.
Ett 5-8 mm tjockt putsskikt läggs på i varje hörn och därefter trycker vi fast en hörnprofil och fortsätter med armeringsnätet.
Nätet trycks fast i putsen med stålbräda. Det är viktigt att nätet trycks in ordentligt i putsen för annars kan det sticka ut och följa med putsbrädan när man putsar.
När nätet är på plats putsas hela skorstenen. Skaltherm Grundputs dras ut och läggs på i ett cirka 5 mm tjockt skikt.
Armeringen förstärks med ytterligare ett nät, som slutar 5 cm från hörnen. Det räcker normalt med endast en armering, men vår hantverkare är extra försiktig för skorstenen är utsatt för hård blåst.
Ytterligare ett lager grundputs läggs på. Det behöver inte vara så tjockt - det viktigaste är att nätet bäddas in fullständigt, och helst så att det är lika mycket puts på båda sidor av nätet.
När grundputsen är torr läggs slutputs på. Här använder vi Skalcem CF2000. För att putsen ska bli starkare blandas den först med Skalf ex Beto-Binder, som är en primer.
Till sist görs ytan slät och fin. Till det använder vi en svamp som doppas i vatten och vrids ur hårt. Därefter förs svampen med lätt hand över ytan tills den blir slät.
Material
Från Murma/Skalflex:
• Hörnprofil med nät
• Skaltherm armeringsnät
• Skalcem Multiputs
• Skaltherm Grundputs
• CF2000 (färgad puts)
• Skalflex Binder
Dessutom:
• Paroc fasadisolering
• Pluggar med plastkrage
• Aluprofiler
• Plastbrickor
• 6 mm pluggar
• 4 x 50 mm skruvar
• Bottningslist
• Byggsilikon
Specialverktyg
• Stålputsbräda
Tidsförbrukning
Cirka 1 vecka för en fristående skorsten som vår och ett par dagar för en ”vanlig”.
Pris
Räkna med cirka 500 kr per kvadratmeter skorsten.
Svårighetsgrad
Du klarar av arbetet utan hantverkarkunskap, men då ska du noga följa anvisningarna i bild och text.