Sätt upp en stålskorsten

Om du inte har en murad skorsten kan du sätta in en stålskorsten som i det här fritidshuset.

När du räknat ut var du vill ha kaminen håller du ett lodsnöre mot taket för att ta ut markeringen för det hål som ska göras. Markera centrum. Börja med att borra ett 10 mm hål igenom taket. Det här huset har ett platt tak, så hantverkaren borrar hela vägen igenom.

På den här schablonen sitter en 5 cm kant runtom. Minst avståndet till brännbart material varierar från tillverkare till tillverkare – kontrollera noga. En skruvmejsel sätts mitt i schablonen och trycks igenom hålet så att hantverkaren kan markera runt schablonen.

Det är ibland svårt att veta vad som finns i mellantaket, så arbeta försiktigt. Hantverkaren gör nu först ett något större hål med en hålsåg. Då får han upp ett par fingrar och kan känna efter om något är i vägen om man vill borra upp hålet ytterligare.

Allt är okej, så han tar nu upp hålet ytterligare med en tigersåg. Nu kan han sticka upp hela handen och känna efter om det går att såga ut hela hålet. Det går bra, så han sågar hela vägen rund längs markeringen.

Ska du såga upp hål i ett tak med långt mellan de olika lagren eller med lutning bör du använda ett lodsnöre. Takisoleringen flyttas åt sidan så att man kommer åt undertaket.

Uppe på taket upprepas knepet med schablonen. Och med centrum i det lilla hål som borrades nerifrån läggs schablonen på plats och så skär hantverkaren igenom takpappen med en hobbykniv. I borrhålet får man plats med klingan på en sticksåg och nu sågas hela hålet ut.

Nu har vi ett hål igenom både innertak och yttertak. En genomföringskrage ska monteras vid innertaket. Se till att den sitter exakt i mitten, innan den görs fast med fyra skruvar.

Nu monteras skorstensröret på kaminen och tätas med glasfiberband. Det här monteringspaketet består av ytterligare en krage, en isolerad inledningsdel, en isolerad förlängningsdel och en glasfiberpackning. Dessutom en takinfattning som finns av olika modell beroende på taktyp.

Inledningssektionen förs igenom taket och ner i hålet så att den passar i skorstensröret från kaminen. Den tjocka isolerande delen ska sitta minst 25 cm från det brännbara taket.

Hantverkaren tätar hela vägen runt med ett isoleringsband. Innan arbetet fortsätter kontrollerar hantverkaren att skorstenen står i lod. Åter uppe på taket trycker han ner isolering runt röret. Takinfattningen sätts på plats och hantverkaren skär med en hobbykniv runtom så att takpappen kan lyftas bort.

Nu smetar han på ett kraftigt takpappslim och spikar sedan fast infattningen med pappspik runtom. Förlängningssektionen sätts på plats och monteras med det medföljande bandet. I toppen sätts skorstenshatten på så att man slipper regn och snö inne i skorstenen.

Slutligen monteras en krage mellan infattningen och skorstenen. Kragen spänns fast med hjälp av två skruvar. För att få fogen helt vattentät ska vi också foga med en silikonmassa för utebruk.

Fogen glättas med ett finger doppat i såpvatten och blir både tät och hållbar. Nu är skorstenen monterad, men precis som med kaminen får man inte använda den innan en sotare besiktigat och godkänt den.

LÄS OCKSÅ: Så här ansluter du skorstensrör till en ny kamin

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skorsten