Rökgasfläkten ger drag i skorstenen

Väller röken in i rummet när du eldar i kaminen så är draget för dåligt. Det ska du inte finna dig i. Med en rökgasfläkt får du ut röken och får på köpet bättre värmeekonomi.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 timmar
Pris
12.000 kronor

Intro

Braskaminen ska vara till glädje och ge skön värme. Röken ska upp genom skorstenen och inte in i rummet, varken när du tänder brasan eller senare. Men ändå händer det att det luktar lägerbål i rummet. Vad är det för fel?

Ibland kan det bero på att skorstenen är för låg, har dåligt drag eller att det är undertryck i huset – och det kan det vara när köks- eller badrumsfläkt arbetar.

Problemet kan lösas på flera sätt.

  • Om skorstenen är för låg kan du förlänga den eller skaffa en ny. Det är dyrt.
  • Är det undertryck i huset kan du öppna ett fönster, men då släpper du in kall luft.
  • En tredje lösning är att montera en rökgasfläkt på skorstenen.

En rökgasfläkt fungerar ungefär som en köksfläkt, dvs. den suger upp röken ur skorstenen. Resultatet blir bättre förbränning och bättre värmeekonomi. Dessutom sotar inte luckorna igen lika lätt och du slipper röklukt.

Instruktion

01
Gör så här 6 Steg

1

Markera rökgaskanalens öppning på den medföljande mineralullspackningen. Använd tuschpenna. Det ska finnas minst 2 cm packning runt rökgaskanalen.

2

Skär till hålet med hobbykniv. Packningen har två primära uppgifter. Dels ska den sörja för att det blir tätt, dels ska den dämpa de vibrationer som kommer från fläkten så att du inte hör den.

3

Skruva fast vinkelbenen under rökgasf äkten. För att kunna göra detta måste du öppna fläkten. Benen kan justeras så att de passar i skorstenshålet, men de får inte sitta i spänn i hålet för det kan resultera i missljud när fläkten arbetar.

4

Lägg mineralullspackningen på skorstenen med aluminiumfolien uppåt. Ställ rökgasfläkten ovanpå och se till att benen kommer ner i skorstenen.

5

Fäst säkerhetsvajern i skorstenen med skruv och plugg och dra sedan vajern genom de två hålen på sidan av fläkten. Dra åt vajern och nyp fast vajerlåset med en kraftig tång.

6

Ring efter elektrikern. Det ska dras en kabel till en säkerhetsbrytare och till elnätet, så att fläkten kan få ström. Även om det är frestande så får du inte dra kablarna själv. Även det ska elektrikern göra för att systemet ska vara säkert.

Ritning

Hur hög ska skorstenen vara?

Om du ska ha en ny skorsten - eller kontrollera höjden på den gamla - så ska du följa reglerna i Boverkets regelsamling.

Gör så här för att kolla din skorsten: Dra ett vågrätt streck från nocken (A) ut till en punkt (B) utanför ytterväggen. Dra också en linje 100 cm rakt upp över nocken. Skorstenar som sitter på huset ska sticka upp över linjen mellan punkterna B och V för att uppfylla Boverkets normer.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skorsten