Ny skorsten på en dag

Det känns aldrig helt tryggt att såga hål i taket. Men skorstenar finns nu som enkla byggsatser, vilket gör det lätt att installera en ny. Följer du instruktionerna kan du lätt såga upp och montera den själv.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
6.000 kronor

När du har koll på var skorstenen ska vara, och har gjort hålet i taket, är det bara att få skorstenen på plats i det så kallade spärreglaget.

Intro

Är du händig behöver du ingen hantverkare som monterar din nya skorsten till braskaminen. Den finns nämligen som enkel byggsats, som bara skjuts ihop och spänns fast. Den enda professionella hjälpen du har behov av är en auktoriserad sotare, som ska godkänna själva installationen.

När man installerar en braskamin börjar man oftast “nedifrån”: Först placeras kaminen där den ska vara, och rökrörets utgång i innertaket märks ut. Sedan sågar du upp innertaket, sedan taket. När det är gjort monterar du spärreglaget mellan takstolarna, och sedan är du redo att bygga ihop skorstenen.

Så kommer det inte att gå till här. Då huset blev byggt visste man redan att det skulle finnas en kamin – och att den skulle stå i ett hörn där flera takstolar möts och ligger ganska tätt.

För att vara säker på att brandsäkerhetsreglerna följs, blev spärreglaget därför monterat mellan takstolarna innan taket stängdes igen med tegel. Det är därför som den här skorstenen byggs med utgångspunkt i det fastspända spärreglaget.

Vi börjar ovanifrån och rör oss nedåt, men principerna för koppling, avkortning och täckning är desamma även om du börjar ”nedifrån”.

I bygginstruktionen får du en utförlig steg för steg-guide, så att du lugnt kan montera skorstenen. Den är lätt att bygga ihop, men du måste vara noggrann med det förberedande arbetet, där det ska sågas hål i taket, och du måste se till att skorstenen inte placeras för nära brännbara material.

Instruktion

01
Förberedelser 6 Steg

Spärreglaget håller fast skorstenen i dess rätta position mellan takstolarna, och det är viktigt att det sitter korrekt, så att det håller ett avstånd på 5 cm till brännbart material.

Då detta hus byggdes blev det från början förberett för att en braskamin skulle sättas in. Därför monterades ett spärreglage innan taket lades på, så att det var klart för att sätta upp en skorsten på taket. Vi kan bara lyfta undan några takpannor, så att vi kommer åt spärreglaget. Sedan mäter vi ut och sågar upp i innertaket för skorstenen.

Spärreglaget sitter mellan takstolarna på skenor som kan anpassas efter takets vinkel.

Det ska sågas hål inifrån genom innertaket, och isoleringen ska bort för att ge plats för skorstenen.

1

Inifrån görs hål genom innertaket, så att spärreglaget till skorstenen blir synligt. Såga hålet med en sticksåg - först lite mindre än den slutgiltiga öppningen ska vara.

2

Skorstenens isolerade startsektion bärs upp på taket. Den ska användas till en provuppställning, så att vi kan ta reda på hur stor öppningen i innertaket ska vara.

3

Spärreglaget öppnas, och den isolerade skorstensdelen sätts i. Med ett vattenpass kontrollerar vi att den står helt rakt. Delarna spänns inte fast riktigt än, då detta bara är en provuppställning.

4

Inifrån kan du nu märka upp för det slutgiltiga hålet. Det ska ha en diameter på minst 35 cm och ett avstånd på minst 5 cm från rökröret till brännbart material. Lyft ut röret och såga till hålet.

5

Koppla på rökröret på kaminen, så att du kan mäta upp hur långt rökröret ska vara. Det ska vara ett avstånd på minst 22,5 cm från rökröret till ett brännbart innertak eller annat brännbart material.

6

Rökröret sågas till i längden. Här används en tigersåg med metallblad. Du kan även använda en vinkelslip. Eventuella vassa kanter på rökröret kan filas ner.

02
Montering 8 Steg

1

Skorstenens tre isolerade delar sätts ihop - startsektionen, isoleringskragen och den isolerade längdsektionen. Rören pressas ihop först, och görs sedan fast med de medföljande spännbanden.

2

Skorstenen lyfts upp på taket. Se till att den är ordentligt ihopbyggd nere på marken innan du klättrar upp på taket.

3

Placera skorstenen i spärreglaget. Det är lättast om ni är två, och en av er kan hålla det lite separerat. Då är det enklare att få skorstenen på plats. Kontrollera att skorstenen sitter så rakt som möjligt.

4

Inifrån sätts rökröret på plats i den isolerade delen av skorstenen, som är något tjockare. Den isolerade delen ska bara sättas ner över rökröret.

5

Kontrollera att skorstenen står rakt. Vi kontrollerar också att skorstenen har rätt höjd. Toppen ska här vara minst 40 cm över takåsen. Det kan du kontrollera med en regel. Spänn fast skorstenen.

6

Montera täckplåt och isoleringskrage. Den mjuka och formbara täckplåten lyfts in över skorstenen, och tätningskragen spänns fast. Fogen mellan skorsten och krage tätas med silikonfogmassa.

7

Sätt på skorstenshatten. Det ska du göra allra sist, annars kan du inte få den mjuka intäckningen på plats. Hatten görs fast med ett enkelt spännband.

8

Innan kaminen kan tas i bruk ska skorstenen godkännas av en auktoriserad sotare.

Material

  • 1 byggsats från Aduro.

Specialverktyg

  • Tigersåg med metallblad.

Tidsförbrukning

Ca. 1 dag.

Pris

Ca. 6.000 kr.

Svårighetsgrad

Du ska vara noggrann med det förberedande arbetet, där det ska göras hål i taket, och du måste se till att skorstenen följer kraven på placering i förhållande till brännbart material. Det är enkelt att sätta ihop skorstenen.

Ritning

Ritningen visar var de olika delarna av skorstenen är placerade – inne och ute och i övergången vid taket.

3D-modell

Skorsten

3D-modell

Se konstruktionens principer

Här kan du se hur den här storstenen är uppbyggd. Oavsett vilken du väljer måste su naturligtvis följa tillverkarens instruktioner.

Öppna 3D-modell

Tips & Tricks

Byggsatsens olika delar

Många kamintillverka-re gör även skorstenskit. Priserna ligger mellan 5.000 och 9.000 kr. Stålskorstenar är dominerande på marknaden och har vanligtvis 10 års garanti mot korrosion. Det här setet är från Aduro. Skorstenarna har en rostfri, syrafast innerkärna och en rostfri ytterkärna med UV-beständig pulverlack i samma färg som kaminen.

Byggsatsens olika delar

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skorsten