Laga hålet i skorstenen

Eftersom hålet ska fyllas igen plockar vi bort den gamla genomföringen. Den sitter murad sedan många år, så muraren måste använda en mejsel för att få loss den.

Det gäller att vara försiktig, så att man inte förstör putsen på skorstensstocken onödigt mycket. När genomföringen är borta, borstas hålet rent. Men se upp så att det inte faller ner för mycket stenbitar och cement i skorstenen.

För att få bästa resultat knackas all lös puts bort innan vi åter borstar rent. Muraren använder fin sand och cement i förhållandet 10 till 1, samt en aning vatten för att blanda bruket.

De torra beståndsdelarna blandas först och sedan hälls vattnet i lite i taget tills bruket fått en tjock, men ändå smidig konsistens. Använd ett par tegelstenar för att fylla igen hålet. Muraren håller upp stenen mot så han ser var den ska delas.

Hantverkaren delar stenen med murarhammaren, men man kan också såga av stenen med en vinkelslip. Innan stenarna läggs i, ska man förvattna med en liten murarkvast.

Muraren smetar på bruk på ena sidan av stenen, samt i botten av hålet innan stenen läggs på plats. Även den andra fogen fylls ut med bruk.ör att helt försluta hålet använder vi nu ytterligare en tegelsten, som anpassas på samma sätt som den föregående.

Noteratt man ska använda hårdbrända tegelstenar avsedda för eldstäder, samt eldfast bruk för samma ändamål. Ett jämnt lager bruk fördelas på den sten som redan ligger på plats.

Se upp så att inte alltihop ramlar ner i skorstenspipan. Den andra stenen läggs på plats och justeras i liv med den första stenen. Tegelstenarna ska ligga cirka 4 mm innanför omgivande puts, så att man kan efterputsa.

Fogarna i sidorna och i överkant fylls med bruk.Sedan putsas reparationen av grovt med resten av bruket. Man kan inte finputsa förrän bruket har härdat en stund.

Det tar typiskt mellan 10 och 30 minuter och syns genom att bruket torkar till på ytan. Muraren använder sitt putsbräde för att finputsa ytan. Bruket ska härda i omkring en månad innan man kan måla på det.Nu kan vi börja montera braskaminen.

LÄS OCKSÅ: Så här ansluter du skorstensrör till en ny kamin

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skorsten