Mura igen hålet i skorstenen

När du inte längre behöver braskaminen, och därför tar bort den, så ska du trolla bort spåren efter den. Ett av dem är hålet i skorstenen efter rökröret. Det murar du snabbt igen, och du behöver inte vara murare för att lyckas.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
200 kronor

Intro

Du behöver inte vara murare för att kunna mura igen ett hål i skorstenen efter ett rökrör till braskaminen. Du behöver inte heller många verktyg och det är inte nödvändigt att reservera en helg för arbetet. Du klarar det på några timmar, och du kan helt enkelt inte misslyckas om du följer våra tips och anvisningar. Det kan kanske vara frestande att fylla igen hålet med diverse tegelbitar, i varje fall om väggen ändå ska putsas efteråt. Men det tar inte längre tid att göra arbetet på rätt sätt. Om väggen är tunnputsad, som här, kan du ana konturerna av tegelstenarna i väggen, och i så fall är det viktigt att du murar på rätt sätt. Lagningen syns annars länge. Plocka fram en liten murslev, murarhammare och en spann. När du är klar kan du inte se var hålet har varit.

Instruktion

01
Gör hålet större 5 Steg

1

Markera på väggen vilka stenar som ska bytas ut och dra streck för varje murfog. Murningen går lättare ch resultatet blir mycket snyggare om du tar bort hela stenar i stället för att slå sönder dem och ta bort halva stenar.

2

Ta bort putsskiktet utanpå tegelstenarna. Använd en smal huggmejsel och håll den snett, så att du mejslar in i hålet. Slå loss stenarna och ta bort hela fogen så att du sedan kan få plats med en helt ny bruksfog.

Stora stenar kan inte tas bort i ett hugg. Du tvingas slå sönder dem och ta bort dem bit för bit.

3

Borsta rent i hålet och dammsug, när alla stenar och resterna av bruket har tagits bort. Gör stenarna i skorstenshålet tämligen fuktiga, för annars sugs vattnet ut alldeles för snabbt ur repara-tionsbruket när det läggs på.

4

Hacka av de nya tegelstenarna så att de passar i storlek till förbandet (det mönster som stenarna har lagts i). Markera på stenen var de ska kortas av och slå snabbt med den smala sidan av murarhammaren, så delas stenarna där de ska.

5

Lägg stenarna löst i hålet innan du lägger på bruk för att se om de passar. På så sätt kan du slippa extra arbete med att passa till en eller flera stenar.

02
Dags att mura 5 Steg

1

Lägg ett tjockt lager bruk på bottnen. Använd en liten murslev. Bruket blandas enligt anvisningar på förpackningen. Fasa av kanten på bruket så att den pekar snett in mot hålet.

2

Lägg en klick bruk på stenens kortände som ska vändas mot väggen runt hålet. Tryck fast stenen ordentligt. Det ska pressas ut murbruk i fogen, som ska vara lika bred som resten av fogarna på skorstenen.

3

Se till att de fogar, som senare blir svåra att fylla igen, redan nu fylls. Här har du nytta av en smal fogslev. Pressa in så mycket bruk att hela fogen fylls.

I takt med att du murar ska du fylla igen fogarna. Försök hålla samma fogavstånd som på resten av skorstenen.

4

Lägg en stor klick bruk i hålet när den sista stenen läggs på plats. Du kan ev. pressa ner bruket en aning med tegelstenen, så att du inte trycker in det i skorstenen när du skjuter in stenen. Med slev trycker du nu ner stenen i bruket.

5

Till sist fogar du hela vägen runt den sista tegelstenen. Även nu använder du fogsleven. Kolla att alla hål verkligen fylls med bruk.

03
Avslutande finishi 3 Steg

1

Fördela ett tunt lager bruk på reparationen. Lägg på bruket med slev. Om väggen sedan ska filtputsas drar du bort överflödigt bruk efter ett par minuter med sleven eller en bräda.

Se till att kornstorleken i bruket passar till det bruk som är på resten av skorstenen.

2

Ytan ska nu bearbetas med en skumplastklädd putsbräda som hela tiden hålls fuktig genom att doppas i vatten och dras av. Om bruket torkar medan du håller på, river putsbrädan med sig bruket. Därför ska det hållas fuktigt.

3

Efter cirka 10 minuter kan du bearbeta ytan mycket försiktigt med en fuktig, stor pensel. När du är nöjd ska bruket torka. Efter ett par dagar kan du måla väggen.

Tidsförbrukning

Ett par timmar

Pris

Cirka 200 kr

Svårighetsgrad

Om du bara följer vår beskrivning klarar du lätt av hela uppgiften.

Video

TIPS: Murverket ska fuktas

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skorsten