Reparera din skorsten – lätt och billigt!

Även om din skorsten har försummats i flera år och ser ut att vara klar för rivning och måste byggas upp från grunden så kan du sannolikt rädda den. Det är ett både dammigt och smutsigt arbete, men trots allt ganska enkelt och mycket billigt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
5 dagar
Pris
500 kronor

Intro

Innan du ger dig ut och investerar 20.000 kronor i en ny skorsten, bör du fundera på om det inte går att rädda den gamla. Det är inte alls så svårt som det kanske ser ut – och så kostar det dig bara runt 500 kronor.

Tidsförbrukning

Räkna med fyra-fem dagar inkl. montering av ställning.

Pris

Materialet kostar c:a 500 kr.

Svårighetsgrad

Säkerheten är allra viktigast när du arbetar på ett tak. Själva jobbet är rent tekniskt ganska lätt men kräver att du inte har höjdskräck.

Instruktion

01
Så här räddar du skorstenen 8 Steg

1

Säkerheten först! En stadig ställning och fallskyddsutrustning är nödvändiga när du arbetar på ett tak. Du behöver också ansiktsmask, skyddsglasögon och hörselskydd.

2

Fräs upp alla fogar i stiftets hela längd. VIKTIGT! Om du upptäcker lösa tegelstenar ska de tas loss och muras fast igen.

3

Slipa alla fyra sidorna på skorstenen med slipskål på vinkelslipen. Slipa bort allt putsbruk så att tegelstenarna blir släta.

4

Borsta både fogar och tegel med en styv borste så att du får bort allt slipdamm. Doppa gärna borsten i vatten.

5

Fyll fogarna med nytt fogbruk. Det går snabbt om du har hyrt en trattspruta, men kan förstås också göras med fogslev.

6

Skrapa fortlöpande bort överflödigt fogbruk. Släng ner det i murarspannen. Så länge bruket inte hinner torka kan det användas.

7

Släta till fogarna med en fogslev. Se först till att de är helt fyllda. Om skorstenen inte ska putsas är det viktigt att du är noggrann med sleven.

8

Nu kan du putsa skorstenen om den inte ska vara ”naken” med synliga fogar. Bruket kan läggas på med apparat eller manuellt. Dra i så fall på det nerifrån och putsa sedan lätt.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skorsten