Ljudisolering

Modern inredning med många släta ytor ger stora problem med ljudnivån i dagens bostäder. Här får du hjälp med effektiv ljudisolering – oavsett om ljudet kommer från köksfläkten eller genom dörren, väggen, fönsterna eller golvet.

  Alla artiklar om ljudisolering

  Ljudisolering av hemmet

  Diskmaskinen och köksfläkten larmar. Musiken från barnens musikanläggning fyller hela hemmet, medan bullret från den närliggande vägen också är svårt att ignorera.

  Lyckligtvis kan du med en korrekt ljudisolering få bukt med mycket av oljudet. Och det krävs långt ifrån stora ombyggnationer för att få ljudisolering i huset.

  Ett par meter tätningslist i det gamla fönstret kan ibland vara lika bra ljudisolering som en två meter hög vall eller en bullerskärm ut mot vägen.

  LÄS MER: Så här minimerar du ljudnivån i bostaden

  Lätt ljudisolering

  Det kan kanske låta besvärligt eller mycket tekniskt att bygga ljudisolering i sitt hem. Men det behöver faktiskt inte vara så svårt.

  En del ljudisolering kan du uppnå genom att bara inreda ditt hem på ett annat sätt. En stor bokhylla mot en vägg är exempelvis en väldigt bra metod för att ljudisolera mellan två rum. Eller en stor matta kan också vara ljuddämpande i en lokal.

  LÄS MER: Dämpa ljudet - det måste inte bli fult

  Ljudisolering av dörr

  Ofta fungerar dörrarna i bostaden som en motorväg för oväsen. Det beror huvudsakligen på att många dörrar inomhus, och särskilt äldre, inte har tillverkats med tanke på ljudisolering.

  Lyckligtvis är det inte svårare att sätta in en dörr med ljudisolering än det är att sätta in en vanlig dörr.

  De flesta steg är samma, förutsättningen är bara att själva dörren och karmen är byggda för ljudisolering. Resten handlar om fogarna, så att dörren är väl ljudisolerad hela vägen.

  LÄS MER: Så här får du en ljudisolerad dörr

  Ljudisolering av tak

  Ljudisolering får man genom att bygga ett nersänkt tak med mineralull och två lager gipsskivor. Sådan ljudisolering tar bort det mesta av oljudet från grannarna ovanför.

  LÄS MER: Så här får du ett ljudisolerat innertak

  Arbetet är förhållandevis omfattande och du bör ta ställning till vilken typ av ljud du vill isolera mot.

  LÄS OCKSÅ: Bättre akustik med träpaneler

  Ljudisolera vägg

  Vill du ljudisolera en vägg ska du bygga en extra innervägg. Fasta material transporterar ljud riktigt bra, så därför är det viktigt att innerväggen inte har kontakt med den befintliga väggen. Dessutom är det viktigt att innerväggen byggs relativt solitt, då detta också kommer bidra till en ordentlig ljudisolering.

  SE VIDEO: Bygg en ljudisolerande vägg

  Ljudisolering är inte allt

  Du kommer aldrig kunna ljudisolera bort allt ljus. Men det finns många andra sätt att minska ljudnivån i din bostad. Till exempel kan klangen i rummet göra att ljud uppfattas som högre än de kanske är.

  Därför kan inredningen av ett rum också ha betydelse för hur mycket ljudet stör dig. Förutom inredning finns det andra lösningar du kan göra för att förbättra störande ljud i ditt hem.

  Läs mer här: Vilket är det bästa vapnet mot dålig akustik?