Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ljudisolering

Det finns goda anledning till att överväga ljudisolering och hur mycket oväsen du utsätts för i ditt hem. Buller och oväsen är inte bara obehgagligt. Ihållande oljud kan leda till stress. Här kan du läsa mer om hur du med enkel ljudisolering kan sänka ljudnivån i ditt hem.

Ljudisolering av hemmet

Diskmaskinen larmar och musiken från barnens musikanläggning fyller hela hemmet, medan bullret från den närliggande vägen också är svårt att ignorera. Lyckligtvis kan du med en korrekt ljudisolering få bukt med mycket av oljudet. Och det krävs långt ifrån stora ombyggnationer för att få ljudisolering i huset. Ett par meter tätningslist i det gamla fönstret kan ibland vara lika bra ljudisolering som en två meter hög vall ut mot vägen.

Lätt ljudisolering

Det kan kanske låta besvärligt eller mycket tekniskt att bygga ljudisolering i sitt hem. Men det behöver faktiskt inte vara så svårt. En del ljudisolering kan du uppnå genom att bara inreda ditt hem på ett annat sätt. En stor bokhylla mot en vägg är exempelvis en väldigt bra metod för att ljudisolera mellan två rum. Eller en stor matta kan också vara ljuddämpande i en lokal..

Ljudisolering av dörr

Ofta fungerar dörrarna i bostaden som en motorväg för oväsen. Det beror huvudsakligen på att många dörrar inomhus, och särskilt äldre, inte har tillverkats med tanke på ljudisolering.

Lyckligtvis är det inte svårare att sätta in en dörr med ljudisolering än det är att sätta in en vanlig dörr. De flesta steg är samma, förutsättningen är bara att själva dörren och karmen är byggda för ljudisolering. Resten handlar om fogarna, så att dörren är väl ljudisolerad hela vägen.

LÄS MER: 3 metoder som gör dörren ljudtät

Ljudisolering av tak

Ljudisolering får man genom att bygga ett nersänkt tak med mineralull och två lager gipsskivor. Sådan ljudisolering tar bort det mesta av oljudet från grannarna ovanför. Arbetet är förhållandevis omfattande och du bör ta ställning till vilken typ av ljud du vill isolera mot.

LÄS MER: Bygg ett ljudisolerande tak

Ljudisolering av vägg

Vill du ljudisolera en vägg ska du bygga en extra innervägg. Fasta material transporterar ljud riktigt bra, så därför är det viktigt att innerväggen inte har kontakt med den befintliga väggen. Dessutom är det viktigt att innerväggen byggs relativt solitt, då detta också kommer bidra till en ordentlig ljudisolering.

SE VIDEO: Bygg en vägg som stoppar ljudet

Ljudisolering är inte allt

Du kommer aldrig kunna ljudisolera bort allt ljus. Men det finns många andra sätt att minska ljudnivån i din bostad. Till exempel kan klangen i rummet göra att ljud uppfattas som högre än de kanske är. Därför kan inredningen av ett rum också ha betydelse för hur mycket ljudet stör dig. Förutom inredning finns det andra lösningar du kan göra för att förbättra störande ljud i ditt hem.

LÄS MER: 10 bullerproblem: Här är lösningen

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka