Alla ljud som på ett eller annat sätt irriterar oss kan klassas som oljud. Det kan t.ex. vara ett bakgrundsljud som trafikbuller eller grannens tv som är för högt på. Men det kan också vara ljud i din egen bostad, också från det rum du befinner dig i.

Oavsett om du är på jobbet eller hemma så är du omgiven av saker som kan ge ifrån sig ljud. Och uppehåller du dig i ett stort rum med släta ytor och endast få möbler så studsar ljudet och förstärks.

Ljud som du inte hör

En del ljud kan du vänja dig vid. Det är främst monotona ljud som konstant trafikbuller, surrande ljud från cirkulationspumpen eller vindens konstanta sus från närmaste skogsdunge. Det är ljud som du lägger märke till först när de försvinner. Men även om du inte har upptäckt ljuden, så finns de där och påverkar dig – ofta mer än du tror.

Gör något åt bullerproblemen

Det kan vara svårt att bli av med alla störande ljud, men på följande sidor presenterar vi en rad exempel på hur du med särskilda konstruktioner, rätt materialval och ändrad inredning kan ”skruva ner” ljuden runt omkring dig, både inomhus och utomhus, tills ljuden når en för dig acceptabel nivå.

Ladda ned hela artikeln och se hur du får bukt med störande ljud.

10 BULLERPROBLEM

1. TRAFIKBULLER: Bor du nära en trafikerad väg hör du alltid bilarna. Likadant om du bor nära en järnväg.
2. TAK: Bullret kan komma in genom sprickor och otätheter.
3. YTTERDÖRR: Det största bullerproblemet vid en ytterdörr är i regel inte själva dörren, utan de otätheter som finns runt den. Om dörren inte sluter tätt kan den stå och slå, och oljud hittar in genom alla sprickor. Har dörren ett glasparti vid sidan kan det komma in ljud den vägen också.
4. YTTERVÄGGAR: Ytterväggar är i regel både kraftiga och isolerade mot värme och kyla, vilket också bromsar en massa ljud. Du kan ÄNDÅ uppleva bullerproblem om det finns så kallade lydbryggor i väggarna.
5. INNERVÄGGAR: Väggarna kan leda runt ljud i rummet.
6. FÖNSTER: Bullret kan komma in genom otätheter och tunt glas.
7. INNERDÖRRAR: Dörrarna kan släppa in ljud från intilliggande rum.
8. INNERTAK: Genomgående bjälkar i våningsplanet är ofta anledningen till att du kan höra när grannen ovanför går på golvet eller när tonåringen spelar in en video av sig själv som hiphop-dansare. Det kan också vara otätt kring rör och kablar som går upp genom våningarna. Se också: Bygg ett ljudisolerande tak.
9. VENTILATIONSKANALER: Här finns det hål som ljud kan komma in genom.
10. GOLV: Golvet kan leda runt ljud i rummet och ned på nästa våning. Se också: Så slipper du oväsen från grannen ovanför