Bättre akustik med träpaneler

Trä i taket är inte bara en fråga om estetik. Med akustikpaneler får du både ett fint tak och en ljudabsorberande yta som gör akustiken i ditt rum bättre.

Högt i tak, rena linjer, bara väggar. Det är modernt, det ser bra ut – men i många fall betyder det också att akustiken i rummet blir bedrövlig. Ljudet av röster, köksmaskiner, stolar som dras över golvet; alla ljud studsar tillbaka från de hårda ytorna och det trevliga samtalet runt middagsbordet blir en ansträngande historia.

Mattor och tavlor kan hjälpa lite, mjuka material gör att ljudet inte studsar tillbaka, men vill du verkligen bli av med problemet krävs det större mjuka ytor.

Här kommer nya, moderna träpaneler in i bilden. Förutom att återinföra trätaket, som i åratal har bytts ut och ersatts av gipsskivor, kan panelerna nämligen göras med en ljuddämpande baksida.

Finns också utan ljuddämpning

Panelerna finns i många träslag och färger. Är du bara ute efter att paneltaket ska bryta av de vita ytorna men inte är intresserad av ljuddämpningen, kan du också köpa träpaneler utan ljuddämpning. Monteringen är densamma, men priset är naturligtvis lägre.

Så här sätter du upp träpanelerna

Så här sätter du upp träpanelerna

Många färger att välja mellan

Panelerna till tak och vägg finns i flera träslag och färger. De här exemplen kommer från Fibrotech. Pris från ca 800 kronor per m².

Ljus ek är ett alternativ vid val av trä i en ljus nyans.

Grå ek är ett av många alternativ för att få ett lite annorlunda trätak.

Rökt ek är den mörka, klassiska varianten på trätak.

Oljad ek är kanske det som de flesta förknippar med ett ribbtak.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ljudisolering