Hitta rätt tätningslist

Tätningslister ser inte så mycket ut för världen men de har stor betydelse för värmekostnaderna. Så det lönar sig att byta dem, och det är som tur är varken svårt eller särskilt dyrt. Det största arbetet ligger i att hitta en list som passar.

Tätningslister

De finns många olika färger, former och storlekar – och i vitt skilda material och prisklasser.

Tätningslister har en viktig funktion. En del anser dem möjligen vara en nödlösning på ett slarvigt snickarjobb där dörrar och fönster inte passar i sina karmar. Det är möjligt att någon snickare använt tätningslister för att dölja ett dåligt jobb, men listerna är nödvändiga, naturliga och självständiga faktorer om vi vill ha energieffektiva och ljuddämpade bostäder. Både när det gäller en nyuppförd bostad och en äldre, som du vill modernisera.

Även om fönsterbågarna har hyvlats med millimeterprecision så kan trä inte sluta lika tätt mot trä som mot gummi. Det är anledningen till att vi i många år har använt tätningslister i våra fönster och dörrar. Och det är samma slags lister i fönster i dag som för 30 år sedan. Bågar och karmar förses med falsar och spår som ger plats för en kraftig och elastisk list. Utan tätningslister drar det genom fönstren, så vill du minska uppvärmingskostnaden, så börjar du med att täta.

Lönande investering

Villor som är uppförda på 60-talet släpper ut cirka 40 procent av värmen via otätheter. Den blygsamma kostnad det är att täta alla springor mellan bågar och karmar och dörrar och karmar lönar sig snabbare än någon annan investering.

Ja, du kan rent av få investeringen tillbaka redan efter några veckor! Därefter tjänar tätningslisterna pengar åt dig varje dag året runt. Du får till på köpet bättre inomhusklimat, mindre kyla, mindre drag – och du bestämmer själv hur mycket frisk luft du vill släppa in.

Tätningslister finns i olika färger, former och storlekar och de finns i en mängd material till vitt skilda priser.

Mest kända är mjuka, självhäftande gummi- eller silikonlister. Sådana kan användas nästan överallt, när du har valt rätt storlek i förhållande till den springa som ska tätas.

Många uppgifter löses emellertid bäst med något mer avancerade tätningslister, som kanske ska fästas i ett spår, fästas med klammer eller sitter på en plast- eller trälist.

Urvalet i byggvaruhus är skamligt litet. Du måste besöka färghandlare, glasmästare och järnaffärer och ev. kolla på Internet för att hitta ett stort utbud.

VAD ANVÄNDS TÄTNINGSLISTER TILL?

DÖRRAR OCH SKJUTDÖRRAR. Tätningslister lönar sig snabbt på ytterdörrar med slitna lister. Även på tunga portar och skjutdörrar är de en bra idé, även om de inte sluter helt tätt.

FÖNSTER. Slitna tätningslister på fönstren släpper inte bara ut den varma luften. Den kalla luften kan också obehindrat ta sig in i huset, och det ger irriterande drag och kalla golv.

VINDSLUCKA. För att förhindra att kylan strömmar ner i rummet nedanför, ska vindsluckan upp mot den oisolerade vinden tätas effektivt.

Hur arbetar man med tätningslister?

Marknaden kan kännas oöverskådlig när det handlar om tätningslister. Då rekommenderar vi att du tar med dig en bit av den gamla tätningslisten till byggmarknaden och använder den som riktmärke. Förutom en lång rad olika former och storlekar finns det också fyra olika sätt att fästa listerna på:

Självhäftande: Kan monteras på trä, metall och plast. De är de vanligaste och mest lätthanterliga.

Med häftklammer: Kan bara monteras på trä. Lite besvärliga att montera.

Med lim: Kräver övning och speciallim, men kan monteras på alla slags underlag.

I frästa spår: Ses mest på äldre fönster och dörrar. Listerna kan vara svåra att hitta – även hos fönstertillverkarna.

Viktigt om tätningslister!

Mjuka tätningslister får inte målas över. I bästa fall flagnar bara färgen av, och om den blir sittandes kommer den göra listen hård och därmed försämra både tätningsförmågan och hållbarheten.

LÄS OCKSÅ: Här har vi samlat alla våra artiklar om tätningslister.

Silikon på tätningslister

Om man penslar flytande silikon på tätningslisterna 3-4 gånger om året, på både ytter- och insida, håller de bättre eftersom elasticiteten bevaras. Var försiktig så du inte träffar träet, för då fäster inte färgen. Flytande silikon finns hos välsorterade byggmarknader.

Varianter av tätningslister

PUR-SKUM. Fyrkantig list av mjukt skumgummi, som passar till att hålla damet borta från lådorna, men inte tätt nog till fönster och dörrar. Har en självhäftande baksida.

EPDM-SKUM. Den vanligaste listen att täta äldre fönster, dörrar och vindsluckor med. Den finns i många olika profiler och storlekar, så du kommer troligtvis alltid hitta någon som passar.

SILIKON eller liknande mjuka material. Består ofta av ett tunt skal med D- eller O-profil – utan skumkärna. Kan hantera mycket stora springor från 1 till 7 mm. En lite dyr list till krävande tätningsarbeten på fönster, dörrar och vindsluckor.

Q-LON (PLAST). Gruppen omfattar flera plasttyper. Lister med namnet Q-lon består av en mjuk skumkärna skyddat av ett tunt skal monterat på en hård plastprofil. Används på nyare dörrar och fönster som är tillverkade för listen.

MASSIV EPDM. Lister av massiv EPDM, PVC eller annat fast, flexibelt gummi sluter inte helt tätt. Men listen klarar stora springor och tål stort slitage, och därför är den en bra lösning till stora dörrar, garagedörrar och skjutdörrar.

LISTER AV OLIKA MATERIAL. En mjuk tätningslist på en hård list av trä, plast eller metall tätar där springan är för smal eller för bred för en vanlig tätningslist. Den hårda listen sätts på karmen, så den mjuka listen sluter tätt.

Former på tätningslister

Formen på listerna beror bl.a. på hur stora springor de ska täta och hur de ska fästas i karm eller på båge.

De klassiska profilerna har fått namn av de bokstäver de liknar. Ofta säger man att ordningsföljden I, E, P, D och O motsvarar storleken på de springor som listerna kan täta.

Formen hör också ihop med materialet och spännvidden och hur listen ska fästas på underlaget.

Flera av de mjuka listerna har en självhäftande baksida täckt av en tunn skyddsfolie. När folien dragits av trycks listen fast på ett väl rengjort underlag, och där blir den sittande. Lister med E-, P-, D- och O-profil finns ofta med självhäftande baksida.

Om listen ska fästas med klammer, så är lister med P-profil vanligast.

De lister som sitter på moderna fönster och dörrar har sällan en bok-stavsprof l. De har monterats maskinellt på fabrik och sitter nästan alltid i frästa spår.

I-profil är bara en fyrkant. Används på billiga dammlister i PUR-skum.

E-profil ses på lister av EPDM-skum och glaslister i silikon.

P-profil är till mindre springor på 1-5 mm. Görs i EPDM och silikon.

D-profil är till mellanstora springor, 1-5 mm. Görs i silikon.

O-profil i silikon klarar stora springor, ex. 1-7 och 1-10 mm.

V-profil används ofta till massiva lister som ska klara hårt slitage.

Storleken på tätningslister

På förpackningen hittar du information om ur stor spännvidd tätningslisten har. Står det t.ex. att en list täcker springor från 2 till 4 mm ska springorna vara minst 2 mm på det smalaste stället och högst 4 mm på det bredaste stället.

Listens bredd ska täcka bredden på falsen i dörren eller fönstret, så satsa på en som är så bred som möjligt – utan att den blir för bred när den pressas ihop.

Här kan du välja tätningslist

Här kan du välja tätningslist

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Tätningslister