Tätningslister

MÖJLIGHETER: De finns många olika färger, former och storlekar – och i vitt skilda material och prisklasser.

Hur arbetar man med tätningslister?

Marknaden kan kännas oöverskådlig när det handlar om tätningslister. Då rekommenderar vi att du tar med dig en bit av den gamla tätningslisten till byggmarknaden och använder den som riktmärke. Förutom en lång rad olika former och storlekar finns det också fyra olika sätt att fästa listerna på:

Självhäftande: Kan monteras på trä, metall och plast. De är de vanligaste och mest lätthanterliga.

Med häftklammer: Kan bara monteras på trä. Lite besvärliga att montera.

Med lim: Kräver övning och speciallim, men kan monteras på alla slags underlag.

I frästa spår: Ses mest på äldre fönster och dörrar. Listerna kan vara svåra att hitta – även hos fönstertillverkarna.

Viktigt om tätningslister!

Mjuka tätningslister får inte målas över. I bästa fall flagnar bara färgen av, och om den blir sittandes kommer den göra listen hård och därmed försämra både tätningsförmågan och hållbarheten.

LÄS OCKSÅ: Här har vi samlat alla våra artiklar om tätningslister.

Silikon på tätningslister

Om man penslar flytande silikon på tätningslisterna 3-4 gånger om året, på både ytter- och insida, håller de bättre eftersom elasticiteten bevaras. Var försiktig så du inte träffar träet, för då fäster inte färgen. Flytande silikon finns hos välsorterade byggmarknader.

Varianter av tätningslister

PUR-SKUM. Fyrkantig list av mjukt skumgummi, som passar till att hålla damet borta från lådorna, men inte tätt nog till fönster och dörrar. Har en självhäftande baksida.

EPDM-SKUM. Den vanligaste listen att täta äldre fönster, dörrar och vindsluckor med. Den finns i många olika profiler och storlekar, så du kommer troligtvis alltid hitta någon som passar.

SILIKON eller liknande mjuka material. Består ofta av ett tunt skal med D- eller O-profil – utan skumkärna. Kan hantera mycket stora springor från 1 till 7 mm. En lite dyr list till krävande tätningsarbeten på fönster, dörrar och vindsluckor.

Q-LON (PLAST). Gruppen omfattar flera plasttyper. Lister med namnet Q-lon består av en mjuk skumkärna skyddat av ett tunt skal monterat på en hård plastprofil. Används på nyare dörrar och fönster som är tillverkade för listen.

MASSIV EPDM. Lister av massiv EPDM, PVC eller annat fast, flexibelt gummi sluter inte helt tätt. Men listen klarar stora springor och tål stort slitage, och därför är den en bra lösning till stora dörrar, garagedörrar och skjutdörrar.

LISTER AV OLIKA MATERIAL. En mjuk tätningslist på en hård list av trä, plast eller metall tätar där springan är för smal eller för bred för en vanlig tätningslist. Den hårda listen sätts på karmen, så den mjuka listen sluter tätt.

Storleken på tätningslister

På förpackningen hittar du information om ur stor spännvidd tätningslisten har. Står det t.ex. att en list täcker springor från 2 till 4 mm ska springorna vara minst 2 mm på det smalaste stället och högst 4 mm på det bredaste stället.

Listens bredd ska täcka bredden på falsen i dörren eller fönstret, så satsa på en som är så bred som möjligt – utan att den blir för bred när den pressas ihop.