Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Irriterande och störande ljud från ett rum ovanpå kan dämpas utan att du måste be någon stänga av tv-n, skruva ner musiken eller upphöra med sin aktivitet.

Det bästa av allt är att det inte har någon betydelse om det är dina barn som väsnas på övervåningen eller om det är grannen ovanpå som har satt igång tvättmaskinen precis när du ville ta en tupplur. Du ska bara sätta upp ett nytt innertak så blir det tyst. Ett så kallat nedpendlat gipstak med isolering och dubbla gipsskivor är så ljuddämpande att nästan allt oljud försvinner.

Inte nog med det: du får samtidigt ett nytt och snyggt innertak och du kan be en elektriker montera inbyggda spots i taket.

Gipstak ökar brandsäkerheten

En tredje fördel är att det nya taket är brandhämmande vilket gör att familjen får längre tid på sig att sätta sig i säkerhet – om det börjar brinna. Det är flera delar i det nya innertaket som medverkar till att det blir tyst. Den täta fogen hela vägen runt, tunga gipsskivor etc. Men den allra viktigaste faktorn är att det nedpendlade gipstaket inte har någon kontakt med det gamla taket. Räkna med att takhöjden i rummet sänks med minst 15 cm.

Ladda ned hela artikeln och få en utförlig byggbeskrivning.

LÄS OCKSÅ: Skivlyft för endast 200 kr