Intro
Instruktion
01
Stommen i taket
9
Steg
Gipsskivorna ska skruvas fast på monteringsprofilerna, som sätts fast på var 45:e cm under bärprofilerna, men längs väggarna fästs gipsskivorna i väggprofilerna. Samtliga skivor ska fästas både längs kanterna och mitt på.
Monteringsprofilerna skruvas fast i några få bärprofiler, som hänger i hängare av hålband. Rätt utfört kommer undersidan av monteringsprofilerna på samma nivå som underkanten på väggprofilerna. Bärprofilerna sätts i nivå med väggprofilernas övre kant.
Lägg märke till att rumshöjden ska vara minst 240 cm i bostäder. I suterrängvåningar accepteras dock 230 cm.
Markera för väggprofilens (A) undersida på väggarna. Men tänk på att det färdiga innertaket hamnar cirka 3 cm lägre. Markera först en tillfällig höjd i hörnen med laservattenpass och mät uppåt från dessa punkter och dra streck för väggprofilerna.
Väggprofilen (A) med skumbaksida fästs precis ovanför strecket hela vägen runt i rummet. Är väggarna av trä kan du använda 4,5 x 50 mm skruvar. I tegelväggar måste du dessutom plugga.
Skruva fast kraftiga brädor (K) i taket med 5 x 60 mm skruvar för att vara säker på att hängarna sitter fast. Fäst brädorna i glespanelen ovanför putsen.
VIKTIGT! I gips- och paneltak fästs brädorna i reglarna i bjälklaget.
Hängarna (J) fästs i brädorna (K) med 5 x 60 mm skruvar. Hängarna görs lätt av t.ex. hålband som bockas i L-form. Justera in placeringen längs en lina som spänns tvärs över taket så att hängarna sitter i en rak rad.
Spänn en lina tvärs över rummet mellan väggprofilerna (A) och vinkelrätt mot bärprofilernas placering. Sätt linan mitt i taket, för det är där du börjar monteringen av bärprofilerna.
Den första bärprofilen (B) skruvas fast i hängaren (J) tätt intill linan. Använd 13 mm plåtskruvar. Ovansidan ska vara i nivå med ovansidan på väggprofilerna, så du måste lägga på en distanskloss (X), precis som vid väggprofilerna.
Bärprofilen (B) fästs sedan i kortändarna, där den pallas upp för att ligga dikt an mot den övre kanten på väggprofilen (A). Fixera med en skruv som dras i underifrån genom väggprofilen och klossen. Fortsätt med resten av bärprofilerna.
Monteringsprofilerna (C) skruvas fast under bärprofilerna (B) med 13 mm plåtskruvar. Sätt dem på var 45:e cm så att de 90 cm breda gipsskivorna lätt kan monteras. Den yttersta på varje sida sätts 45 cm eller mindre från väggarna.
02
Dubbla gipsskivor
9
Steg
För att taket ska bli tungt och stadigt krävs att du monterar dubbla gipsskivor. Välj 13 mm skivor och montera dem så att skarvarna förskjuts.
De övre skivorna kan med fördel vara 90 cm breda standardskivor E. De undre skivorna bör däremot vara särskilda takskivor F. Dessa har spackelkanter på alla fyra sidorna och det är därför lättare att spackla skarvarna släta och osynliga.
Det är ganska enkelt att fylla en försänkt skarv med spackelmassa, men det är verkligen knepigt att spackla snyggt om en spackelkant hamnar mot väggen. Därför ska de yttre skivorna alltid skäras med rak kant mot väggarna.
Den första gipsskivan (E) lyfts på plats och skruvas fast. Håll 8-10 mm avstånd till väggen hela vägen runt, så att du kan skapa en bred och tjock akrylfog mellan väggarna och skivorna. Se till att de undre skivorna har avskurna kanter mot väggarna.
Det är inte så noga med finskärning runt rör. Se bara till att skapa ett bra underlag för nästa gipsskiva. Fäst därför ett plåtband D på väggprofilen A bakom rören och fäst en skivstump i det.
Springan mellan väggarna och gipsskivorna (E) fylls igen med akrylfogmassa när alla skivor har monterats. Det är viktigt att du använder en elastisk massa så att den inte krymper och släpper.
De undre gipsskivorna (F) sätts upp och förskjuts en halv skivbredd i förhållande till de övre. Inga spackelkanter mot väggarna. Kortändeskarvarna förskjuts minst 20 cm i förhållande till de övre.
Med hjälp av plåtband (D) kan du fästa kortändar även om det inte finns en monteringsprofil rakt ovanför. Klipp en 70 cm lång remsa och skjut in den halvvägs bakom skivan.
Fäst skruvar på var 20:e cm längs kanterna, i mittlinjen på var 30:e cm.
VIKTIGT! Vid montering av väggskivor kan man spara på skruvarna, men inte i tak. Även de övre skivorna fästs tätt för att sitta kvar om de undre ramlar ner vid brand.
Runt rör ska det nu vara absolut tätt. Gipsskivorna fästs med 8-10 mm springor runt alla rör och sedan fylls springorna igen med akrylfogmassa. Fasa kanterna lite så blir det lättare att fylla upp med fogmassan.
Nu återstår endast det avslutande arbetet: fogen längs väggarna fylls igen med fogmassa. Skarvarna spacklas och armeras med papper eller väv, spacklas och slipas. Alla skruvar täcks med spackelmassa och hela taket slipas slätt.
Material
Från Knauf-Danogips:
• Väggprofiler (A) (SKP 70)
• Bärprofiler (B) (P45)
• Monteringsprofiler (C) (S25)
• 80 mm stålband (D)
• 13 mm gipsskivor (E), 90 cm breda
• 13 mm Plan-4 Board (F), 90 x 240 cm
• 38 mm gipsskruvar för stål
• 13 mm plåtskruv
• Gipsspackelmassa
Dessutom:
• Mineralull (G), 45 mm tjock
• Skruvar: 4,5 x 50 mm, 5 x 60 mm
• Ev. 6 mm pluggar
• Akrylfogmassa (H)
• Primer
• Vägg- och takfärg
• Armeringstejp
• Hängare (J) av 1,5 x 20 mm hålband
• 25 x 95 mm brädor (K) (ev.)
Specialverktyg
• Skivlyft (kan hyras)
• Plåtsax
• Gipsskruvmaskin eller bitshållare med djupstopp
Tidsförbrukning
2-3 dagar för ett rum plus torktid för spackel och färg.
Pris
Räkna med cirka 300 kr per kvadratmeter tak.
Svårighetsgrad
Det är ganska lätt att få innertaket plant eftersom profilerna är raka. Men det är svårt att spackla snyggt.
Ritning
3D-modell
Video
Tips & Tricks
Finurliga ljudbyglar kan minska bygghöjden
Det är inte säkert att det finns plats i din bostad för ett nedpendlat tak eftersom det har en bygghöjd på minst 10 cm och för att det ska vara effektivt måste vara minst 17 cm tjockt. I så fall kan du använda dig finurliga ljudbyglar som gör det möjligt att fästa det nya innertaket nästan dikt an mot det gamla. Taket blir då endast 7 cm tjockt. Det innebär att du minskar bygghöjden med 10 cm, men får i stället betala lite mera.